ΠΟΛΛΑ λέγονται για τη νέα εποχή εργασιακών σχέσεων και συνθηκών που γεννάει η μετά κορωνοϊό εποχή: σίγουρη και αναμενόμενη η αύξηση της ανεργίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού θα έχουμε συρρίκωση εμπορίου, μεταφορών και τουρισμού, αλλά και έξαρση της κατ’ ανάγκη χρήσης της τεχνολογίας.
ΕΤΣΙ, από τις απαντήσεις που έδωσαν 30 από τους πιο “επιδραστικούς” ανθρώπους στον τομέα της τεχνολογίας σχετικά με τον νέο τρόπο εργασίας, προκύπτει ότι:
– Ο θάνατος του ανοιχτού γραφείου είναι γεγονός. Τέρμα τα μεγάλα γραφεία με πολλούς υπαλλήλους τον ένα δίπλα στον άλλο και την από κοινού λήψη αποφάσεων μετά από μια “εκ του σύνεγγυς” συζήτηση.
– Εταιρείες και επιχειρήσεις θα αναζητούν μικρότερους χώρους. Κι όταν αυτό δεν θα είναι εφικτό, θα απομονώνουν τους υπαλλήλους τους με πλέξιγκλας.
– Η τηλεργασία, όπως και οι τηλεσυνεννοήσεις (μέσω skype) θα αποτελούν μια εργασιακή καθημερινότητα. Τα δε κεντρικά γραφεία επιχειρήσεων και εταιριών κατ’ ανάγκη θα μεταφέρουν ένα πολύ ζωτικό τμήμα τους στο “σύννεφο” (cloud).
– Με δεδομένο ότι η τηλεργασία θα γίνει θεσμός για πάρα πολλούς, είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι η ιδιωτική ζωή μας “πάει περίπατο”. Ενας σημαντικός χώρος του σπιτιού μας θα μετατραπεί σε “χώρο εργασίας”, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο, όταν έχει κανείς παιδιά ή γονείς μέσα.
– Οι υπολογιστές θα διεκδικήσουν πολύ πιο επιθετικά το να πάρουν από τους ανθρώπους ένα άλλο βασικό τομέα: το μονοπώλιο της διδασκαλίας των μαθημάτων (τηλεκπαίδευση), και μάλιστα για όλο και μικρότερες ηλικίες μαθητών.
Ηδη από χθες οι μαθητές μας της Γ’ Λυκείου επέστρεψαν στα σχολεία τους. Και κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, τόσο με τα μαθήματα και τη συνήθη σχολική ζωή, όσο και με τον τρόπο διδασκαλίας και εξέτασης των μαθητών.