Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025

Η Μεταμόρφωση της Κίνας

2ο Μέρος

Finance- Επενδύσεις
Το χρήμα “πηγαίνει” εκεί όπου το χειρίζονται καλύτερα. Και η Κίνα είναι σήμερα πρώτη στη χρηματοοικονομική τεχνολογία. Εκεί μια μικρή περιουσία μπορεί να πολλαπλασιαστεί πολύ γρήγορα. Η Κίνα είναι η χώρα με τις περισσότερες ευκαιρίες και τη μεγαλύτερη άνοδο πλούτου. Υπάρχουν πόλεις που κάθε μία “παράγει” περισσότερα χρήματα από όλη τη Γαλλία. Η εταιρία NASPERS του Koos Beker, είχε σε διάστημα 17 ετών άνοδο 500.000%, τη μεγαλύτερη άνοδο που υπήρξε ποτέ παγκοσμίως κυρίως επενδύοντας στην Tencent.
Στην Κίνα εμφανίζονται 2 δισεκατομμυριούχοι κάθε εβδομάδα (αριθμός διπλάσιος από της ΗΠΑ). Την προηγούμενη χρονιά εμφανίστηκαν 1 εκατομμύριο εκατομμυριούχοι, δηλαδή πιο πολλοί από το σύνολο των εκατομμυριούχων τις Ελβετίας.
Κορυφαίοι επενδυτές όπως Warren Buffet, Charlie Munger, Bill Gates, George Soros, Elon Musk, Jeff Bezos, Jim Rogers, Ray Dalio και πολλοί άλλοι έχουν ανακαλύψει τις τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες της αχανούς κινέζικης αγοράς.
Το 2018 η Κίνα προσέλκυσε πιο πολλά κεφάλαια υψηλού επιχειρηματικού κινδύνου (venture capital) από ότι οι ΗΠΑ.
MSCI είναι μια νέα εταιρία της Morgan Stanley, που πριν από ένα έτος, άρχισε να φέρνει στην Κίνα, κεφάλαια των μεγαλύτερων αμοιβαίων κεφαλαίων, ασφαλιστικών εταιριών και συνταξιοδοτικών ταμείων της Δύσης. Υπολογίζεται ότι θα μεταφέρει πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που θα επενδυθούν στην αγορά κινέζικων μετοχών, πριν αυτές εκτοξευθούν στα ύψη ώστε κάποτε να φθάσουν τις αξίες αντίστοιχων μετοχών των ΗΠΑ κλπ.
Ηδη οι αποδόσεις στην Δύση περιορίζονται σημαντικά με τα μηδενικά επιτόκια καταθέσεων και ομολόγων. Ο κίνδυνος στη Δύση αυξάνει λόγω της έλλειψης εργαλείων για την ώθηση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της επερχόμενης ύφεσης. Ακόμη, η ποσοτική χαλάρωση (εκτύπωση χρήματος) και νομισματική πολιτική λόγω μηδενικών επιτοκίων είναι αναποτελεσματικές ή παράγουν πενιχρά αποτελέσματα. Σίγουρα πολλά κεφάλαια θα αναζητήσουν τις αποδόσεις των κινέζικων μετοχών που έχουν τεράστια περιθώρια ανόδου.
Σύντομα η Κίνα θα επιτρέψει στα συνταξιοδοτικά της ταμεία να επενδύουν στις κινέζικες μετοχές. Αυτό σημαίνει ότι  πάνω από 1 τρις θα επενδυθεί στις κινέζικες μετοχές.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα λίγοι μόνο επενδυτές δίνουν προσοχή στις κινέζικες μετοχές, τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης που έχουν αυτές, τις πολλές καινοτόμες εταιρίες που διαθέτει η Κίνα, και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στις κινέζικες μετοχές από το εξωτερικό και το εσωτερικό, είναι η τέλεια ευκαιρία για αυτούς που αναζητούν υψηλές αποδόσεις.
Τον περασμένο Ιούλιο κατά την εγκαινίαση στο χρηματιστήριο της Σαγκάης του Star Market (του αντίστοιχου Nasdaq), οι πρώτες νέο-εισερχόμενες εταιρίες είχαν αποδόσεις την πρώτη ημέρα από 140%-520%. Οι αρχικές δημόσιες εγγραφές υπερκαλύφθηκαν, άλλωστε, κατά μέσον όρο 1.700 φορές, από μικροεπενδυτές.

Οικονομία-Τεχνολογία
Η Κίνα είναι δεύτερη στην εικονική πραγματικότητα, τρίτη στην τεχνητή νοημοσύνη και στη μηχανική μάθηση, δεύτερη στα αυτόνομα οχήματα και δεύτερη στις τεχνολογίες εκπαίδευσης.
Η Κίνα έχει 34% των Unicors (νέες εταιρίες αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων) και οι ΗΠΑ το 47% με βάση τον αριθμό των εταιρειών.  Αλλά με βάση την αξία η Κίνα έχει 43% και οι ΗΠΑ 45%.
Σύντομα οι κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές, οι αγορές κρατικών ομολόγων και οι αγορές εταιρικών ομολόγων θα είναι οι μεγαλύτερες στον κόσμο.
Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και συνεχώς μεγενθύνεται με γοργούς ρυθμούς. Δεν υπάρχουν ορατοί κίνδυνοι ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί στο μέλλον. Πολύ σύντομα θα γίνει η μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά στον κόσμο και η μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία του 21ου αιώνα. Το 2030 θα έχει τα 2/3 της παγκόσμιας μεσαίας τάξης. Θα είναι μια τόσο μεγάλη αγορά που κάθε μεγάλη επιχείρηση, εάν θέλει να επιβιώσει, θα πρέπει να βρίσκεται σε αυτήν τη χώρα.
Η Κίνα λόγω του πολιτικού καθεστώτος έχει περισσότερη ικανότητα να διαχειρίζεται τη νομισματική και δημοσιονομική της πολιτική χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις. Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη μαίνεται η διαμάχη σοσιαλιστών εναντίον καπιταλιστών με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η λήψη των βέλτιστων λύσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας. Η εμφάνιση των λαϊκιστών ηγετών εναντίον του συστήματος της ελεύθερης οικονομίας που δημιούργησε στη Δύση την ευημερία των τελευταίων τριών αιώνων μεγαλώνει τον κίνδυνο για  και υποσκάβει τις οικονομίες εκ των έσω. Η ειρωνεία είναι ότι αυτό το σύστημα της ελεύθερης οικονομίας αντιγράφει με εκθετικούς ρυθμούς η Κίνα και μεγαλουργεί σε όλους τους τομείς ενώ η Δύση το καταστρέφει. Η ίδια η Δύση καταστρέφει το “σπίτι της” και επιπλέον έρχεται και η πίεση από τον άνισο ανταγωνισμό της Κίνας. Ο ανταγωνισμός με την Κίνα είναι άνισος διότι εκεί παράγονται πολύ φθηνά αγαθά διότι δεν επιβαρύνονται από το κόστος προστασίας του περιβάλλοντος, από το κόστος προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, το κόστος των δικαιωμάτων προστασίας της ιδιοκτησίας, από τις δαπάνες για ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό και κοινωνικό κράτος, και επιπλέον πολλές επιχειρήσεις λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις. Πολύ σύντομα, “θα εκλιπαρούμε” οι εταιρίες FAANG να αντέξουν τον κινέζικο ανταγωνισμό και να παραμείνουν στην ιδιοκτησία της Δύσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα