Ένα χωριό της Ελλάδας χάνεται κάθε καλοκαίρι στις θάλασσες μας αφού η μη τήρηση βασικών κανόνων ασφαλείας και η έλλειψη άμεσης βοήθειας στους κολυμβητές, είναι ικανοί λόγοι για να μετατρέψουν σε τραγωδία τις στιγμές χαλάρωσης στο νερό.
«Είναι πράγματα που πρέπει να προσέχουμε όπως ότι δεν χρειάζεται να απομακρυνόμαστε πέρα από το σημείο που μπορούμε να πατάμε για να είμαστε ασφαλής γιατί δυστυχώς στο νερό ότι και να μας συμβεί οδηγεί στον πνιγμό» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Δημήτρης Χαλιώτης, εθελοντής ναυαγοσώστης Ε.Ε.Σ.
Την ίδια ώρα που το καλοκαίρι του 2022 πνίγηκαν 268 πολίτες ήτοι περισσότερα από 3 περιστατικά ημερησίως. Οι αριθμοί φέτος είναι καλύτεροι καθώς τον Ιούνιο καταγράφηκαν 35 περιστατικά πνιγμών κάτι που δείχνει να υπάρχει πτωτική τάση αφού στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022, 67 πολίτες είχαν χάσει τη ζωή τους στο νερό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος ομάδα υψηλού κινδύνου αποτελούν οι ηλικιωμένοι καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το 80% των περιστατικών πνιγμών αφορούν άνδρες και γυναίκες άνω των 60 ετών.
Η «Έμιλυ» που σώζει ζωές
Η τεχνολογία σώζει ζωές και κάτι τέτοιο κάνει με επιτυχία η «Έμιλυ» το μοναδικό στο είδος του ρομπότ που χρησιμοποιούν οι ναυαγοσώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Για το θέμα μίλησε ο Δημήτρης Χαλιώτης, εθελοντής ναυαγοσώστης Ε.Ε.Σ λέγοντας ότι «έχει τη δυνατότητα να επέμβει με μεγάλη ταχύτητα προς το θύμα για να μπορέσει να του προσφέρει ένα μέσο πλευστότητας να επιπλεύσει και να ρυμουλκήσει σε σημείο που ο ναυαγοσώστης θα μπορέσει να παραλάβει το θύμα του. Επίσης, το συγκεκριμένο μοντέλο έχει τη δυνατότητα του σόναρ εκτελώντας έτσι με αυτόν τον τρόπο σάρωση του βυθού για τυχόν εντοπισμό θυμάτων που έχουν ήδη βυθιστεί»