Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Η μοναδικότητα του Δημοτικού Κήπου μέσα από το βιβλίο του Στρατιδάκη

Η μοναδικότητα του Δημοτικού Κήπου ως χώρου πρασίνου, ψυχαγωγίας, ξεκούρασης και αναψυχής αλλά και εκπαίδευσης αναδεικνύεται στο βιβλίο του Χάρη Στρατιδάκη:
“Δημοτικός Κήπος Χανίων. Ιστορία και Λειτουργίες ενός χώρου αστικού πρασίνου”.

Το βιβλίο παρουσιάσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο χώρο του Δημοτικού Κινηματογράφου.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο όχι μόνο γιατί ασχολείται με την ευρύτερη ιστορία της πόλης αλλά και γιατί αναδεικνύει μια άλλη πλευρά των Χανίων που είναι καλά κρυμμένη πλην όμως είναι αρκετά ισχυρή, που είναι η αστική πλευρά της πόλης. Ο Κήπος φτιαγμένος μέσα στην πρόθεση του εξευρωπαϊσμού και κατά συνέπεια του εκσυγχρονισμού της πόλης αποπνέει αυτήν την πλευρά της, την αστική που είναι καλά κρυμμένη» ανέφερε η αρχιτέκτονας και καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης κ. Αμαλία Κωτσάκη, που στάθηκε και στην εισαγωγή του βιβλίου που πραγματεύεται την ιστορία των Κήπων.

Η ιστορικός κ. Αγγελική Βλαχοπούλου που είχε την επιμέλεια του βιβλίου τόνισε πως μέσα από τις σελίδες γίνεται μια προσπάθεια «να δώσουμε πρόσωπο, εικόνα, μορφή στα στοιχεία που πρωταγωνιστούν στον κήπο στην χλωρίδα και στην πανίδα και να ζωντανέψουμε την ιστορία του μέσα από πλούσιο εικονογραφικό υλικό. Ο κ. Μ. Μανούσακας μας έδωσε και φωτογραφίες κάποιες από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά!».

Στον δημοτικό κινηματογράφο στάθηκε ο Λευτέρης Λαμπράκης, ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής εκθέσεων και επιμελητής εκδόσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. «Το 1900 ξεκίνησε ο κινηματογράφος στα Χανιά και το 1905 είχαμε τις πρώτες θερινές προβολές στην άλλη πλευρά του Κήπου εκεί που είναι η Λέσχη Αξιωματικών σήμερα. Το 1912 οι προβολές μεταφέρθηκαν στο σημείο που είναι και σήμερα. Με βάση τα στοιχεία μας ήταν ο πρώτο ς θερινός κινηματογράφος στην Ελλάδα, μια ελληνική “πατέντα” που έγινε και παγκόσμια. Με βάση το βιβλίο “Γκίνες” ο πρώτος θερινός κινηματογράφος ήταν του 1917 και τώρα διαπιστώνεται πως από το 1912 υπάρχει θερινός κινηματογράφος στο ίδιο σημείο» είπε χαρακτηριστικά.

Στην αξία του Κήπου σήμερα στάθηκε ο κ. Μιχάλης Τσουπάκης αντιδήμαρχος Πρασίνου τονίζοντας πως ξεκίνησε «ως ένα δώρο στο Χανιώτικο λαό, μια όαση αναψυχής που θα μπορούσαν να διασκεδάσουν και να χαρούν . Εξελίχθηκε στην πορεία ,πήγε να μετατραπεί και σε ζωολογικό κήπο αλλά συνεχίζει να ομορφαίνει, να εξελίσσεται και να αποτελεί σήμερα σημείο κατατεθέν για την πόλη των Χανίων».

Από τη μεριά του ο συγγραφέας κ. Χάρης Στρατιδάκης τόνισε την αξία του Κήπου ως «εκπαιδευτικό εργαλείο», καθώς «είναι στο κέντρο των Χανίων η χρήση του είναι δωρεάν που είναι ζητούμενο τις εποχές μας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα δέντρα ,τα ζώα και οι εγκαταστάσεις του ως εργαλεία για το ίδιο το μάθημα. Το τρίτο μέρος του βιβλίου αφιερώνεται σε αυτόν τον σκοπό. Οι Χανιώτες με αφορμή το βιβλίο αυτό θα ανεβάσουν ακόμα πιο πάνω στη συνείδηση τους τον Κήπο που είναι ένα στολίδι». Τέλος ευχήθηκε να ζήσει να δει ενωμένο τον Κήπο με το γειτονικό “Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας”.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κ. Μαθιός Φραντζεσκάκης από την “Πυξίδα της Πόλης”.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα