Η απόφαση του κ. Θεοδωράκη ν’ αποχωρήσει το “ΠΟΤΑΜΙ” απ’ το “ΚΙΝ.ΑΛ.” φαντάζει με εκτροπή της ροής ενός ποταμιού, που θα προκαλέσει πλημμύρες. Η ίδρυση αυτού του κόμματος εξ αρχής είχε τη φιλοσοφία, να λειτουργήσει συνασπιστικά με άλλα κόμματα για να διευκολυνθεί η απομάκρυνση της χώρας απ’ την επώδυνη οικονομική κρίση. Ηταν παράλληλα μια προσπάθεια, να εκφρασθεί η μεσαία τάξη με φιλοευρωπαϊκές ιδεοληψίες, αφού επετυγχάνοντο προοδευτικές συννενοήσεις. Ως ενωτικό κόμμα δεν τα κατάφερε μόνο του. Η προσκόλληση στο “ΚΙΝ.ΑΛ.” ήταν η συνέχιση της ύπαρξής του.
Σε κρίσιμες φάσεις της κοινοβουλευτικής πορείας θεωρήθηκε ότι το “ΠΟΤΑΜΙ” έπαιζε διακοσμητικό ρόλο, γι’ αυτό αποφάσισε να φύγει απ’ το “ΚΙΝ.ΑΛ.”. Δεν μπορεί να υπάρχει απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του “ΚΙΝ.ΑΛ.” και μετά να έχουμε δύο κοινοβουλευτικές ομάδες και δύο απόψεις διαφορετικές μεταξύ των. Δεν είναι αποδεκτό να λαμβάνει αποφάσεις η πρόεδρος κα Γεννηματά της ισχυρότερης ομάδος, που δεν έχουν συζητηθεί απ’ όλους.
Η πρόταση του επικεφαλής κ. Θεοδωράκη για την αποχώρηση απ’ το κίνημα υπερψηφίστηκε απ’ το 80% των Ποταμίσιων. Υπήρξαν και οι διαφωνούντες, που θεωρούν την αποχώρηση λάθος. Ομως, όταν κάτι παρεκκλίνει απ’ την αρχική του πορεία, αυτό γίνεται αιτία διαφοροποίησης σε τελική ανάλυση όσο και καλές να είναι οι προθέσεις των θιγομένων. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται, ότι τα συλλογικά όργανα δεν λειτουργούσαν σωστά, οι αποφάσεις που παίρνονταν δεν γινόντουσαν γνωστές στον πολύ κόσμο. Τις επισκίαζε η πολιτική μέσω “κελαηδήματος” της ελέω ονόματος προέδρου.
Στο Κίνημα έβλεπαν τους Ποταμίσιους ως “μουσαφίρηδες”. Πήγαιναν να τους Πασοκοποιήσουν, ανεξάρτητα των ψευδεπίγραφων προθέσεων της κας Γεννηματά, να δημιουργηθεί νέος φορέας. Εβλεπαν το δόλωμα και όχι τη φάκα, ότι χωρίς το “ΠΟΤΑΜΙ” αποδυναμωνόταν και η δυναμική του “ΚΙΝ.ΑΛ.” απέναντι στο στόχο, να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Αν το “ΠΟΤΑΜΙ” παρέμενε στο “ΚΙΝ.ΑΛ.” υπέγραφε τη θανατική του καταδίκη. Μερικοί λενε ότι η κίνηση Θεοδωράκη είναι η χρυσή εφεδρεία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχουμε εξελίξεις. Θα μετατραπεί σε νέο δεκανίκι του, αν πάθει εμπλοκή ή αφλογιστία το όπλο… “Καμμένου” και δεν ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.
Τώρα, που έφυγε το “ΠΟΤΑΜΙ” απ’ το “ΚΙΝ.ΑΛ.” το ερώτημα παραμένει: Αν δεν ακολουθήσουν όλοι οι ποταμίσιοι, όσους πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, από ποια δεξαμενή περιμένουν να πάρουν ψήφους για το πολυπόθητο 3%; Απ’ τους κεντρώους του κ. Λεβέντη;
Μπρος βαθύ και πίσω πίσω ρέμα μετά την αποχώρηση η οποία δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα!