Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, 2025

Η μουσική στη ζωή μας

Μεγάλη η ωφέλεια και πολλά τα χαρίσματα της αληθινής Μουσικής. Αξιοι οι ύμνοι και εκδηλώσεις γι’ αυτήν και η «Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής» με ένα πλούσιο και αξιέπαινο πρόγραμμα, που ανάμεσα στις 30 ελληνικές πόλεις για τον εορτασμό αυτόν είναι και τα πανέμορφα Χανιά μας.
Ήδη τα “Χανιώτικα νέα”, που δεν στερούνται σε πνευματική και καλλιτεχνική ενημερότητα, από τις 15 Ιουνίου ανέφεραν αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης αρχομένης την 20/6 και ληγούσης την 21/6. Πλούσιο πρόγραμμα και αξιέπαινοι οι διοργανωτές και οι εκτελεστές.
Με την ευκαιρία αυτή διάβασα σχετικό άρθρο σε εφημερίδα των Αθηνών 15/6, του πολυγραφότατου επιτίμου σχολικού συμβούλου, ειδικού παιδαγωγού και πολιτικού επιστήμονος κ. Ανδρέα Φ. Βασιλείου, που το μεταφέρω επίκαιρα χάριν των αγαπητών μας αναγνωστών:
«Όπως ξέρουμε, ο άνθρωπος έχει πολλές ανάγκες στη ζωή του. Βασικές ανάγκες του είναι η τροφή, το ντύσιμο και η στέγη. Έχει όμως και τόσες άλλες ανάγκες, που προσπαθεί να ικανοποιήσει όσο πιο καλά μπορεί. Μέσα σ’ αυτό το πλήθος των αναγκών βρίσκεται και η μουσική.
Από τα πολύ παλιά χρόνια οι άνθρωποι αγαπούσαν και τα τραγούδια. Ποτέ δεν έπαψαν να ενδιαφέρονται για τη μουσική, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο.
Πολλοί πλούσιοι στα παλιά χρόνια δίδασκαν στα παιδιά τους την τέχνη της μουσικής. Υπήρχαν και τότε ειδικοί δάσκαλοι της μουσικής. Ας δούμε όμως, τι συμβαίνει στην εποχή μας πάνω στο σπουδαίο αυτό θέμα. Η εμπειρία της καθημερινής ζωής μάς πείθει ότι και οι σημερινοί άνθρωποι δεν έπαψαν καθόλου να ενδιαφέρονται για τη μουσική. Απεναντίας, έχουν ασχοληθεί συστηματικά και επίμονα για τη βελτίωση των μουσικών οργάνων και την ανάπτυξη και διάδοση της μουσικής τέχνης.
Υπάρχουν ειδικές σχολές, όπου πηγαίνουν και διδάσκονται μουσική άνθρωποι κάθε ηλικίας. Διοργανώνονται και φεστιβάλ τραγουδιού με την πρωτοβουλία του κράτους ή των διάφορων συλλόγων. Χορηγούνται ακόμη και βραβεία για τα καλύτερα τραγούδια της χρονιάς. Αναπτύσσεται μ’ αυτόν τον τρόπο μια ευγενική άμιλλα μεταξύ των ανθρώπων της μουσικής. Αλλά δε θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε και το εξής: σήμερα κάθε οικογένεια έχει οπωσδήποτε ένα ραδιόφωνο. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν κάποιο από τα πιο κάτω όργανα: ηλεκτρόφωνο, πικάπ, πιάνο, κιθάρα, ακορντεόν, βιολί και άλλα.
Στα φιλικά γλέντια δε λείπουν τα πικάπ με υπέροχους δίσκους. Αλήθεια, πόση ξεκούραση και ευχαρίστηση δε μας χαρίζει η μουσική ενός πιάνου ή άλλου μουσικού οργάνου. Μας κάνει να αποκτούμε κουράγιο και αυτοπεποίθηση για τη ζωή. Πλημμυρίζει τις καρδιές μας μ’ ένα αίσθημα ανωτερότητας και ανθρωπισμού. Μας εξευγενίζει και μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα ζήσουμε αιώνια, πάνω στον πλανήτη μας! Ακόμη, η μουσική αποτελεί και ένα θαυμάσιο μέσο διδασκαλίας τόσων χρήσιμων γνώσεων. Έχουμε βέβαια, πολλά είδη μουσικής, αλλά το κάθε είδος έχει και τα καλά του. Τέτοια είδη είναι η κλασική μουσική, η δημοτική, η λαϊκή, η ελαφρή λαϊκή, η θρησκευτική και τόσα άλλα.
Η πείρα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, μας διδάσκει μια μεγάλη αλήθεια: ότι δηλαδή οι άνθρωποι που αγαπούν τη μουσική είναι λεπτοί στους τρόπους, ευχάριστοι και ευγενικοί στις συζητήσεις και ενάρετοι στην ψυχή. Και όλα αυτά γιατί η επίδραση της μουσικής έχει πάντοτε ευεργετικά αποτελέσματα πάνω στον οποιοδήποτε άνθρωπο. Εμείς, λοιπόν, θα πρέπει να μην παραμελήσουμε το αγαθό αυτό της μουσικής.
Από τώρα, που είμαστε ακόμα παιδιά, θα πρέπει να αφιερώνουμε καθημερινά λίγη ώρα για την υπέροχη αυτή τέχνη. Έτσι θα ξεκουραζόμαστε, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Θα πρέπει ακόμη, να μάθουμε να τραγουδούμε απαλά κι ευχάριστα.
Αναλογιστήκαμε άραγε, πόση ευχαρίστηση μπορούμε να προσφέρουμε σε μια φιλική μας συγκέντρωση, μ’ ένα ωραίο τραγούδι μας;
Σκεφτήκαμε το μέγεθος της ικανοποίησης του εαυτού μας και της συντροφιάς μας; Ας αντιληφθούμε ότι η μουσική είναι απαραίτητη στον αγώνα της ζωής μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να την αγαπήσουμε πιο πολύ για να απολαύσουμε τους ωφέλιμους καρπούς της».
Τιμούμε, ευχαριστούμε και από καρδίας ευγνωμονούμε όσους μας τέρπουν και μας αναπαύουν με τη γνήσια ελληνική μουσική και την ανόθευτη ψυχοτρόφα ουρανοβάμονα εκκλησιαστική και βυζαντινή μουσική.

*θεολόγος – τ. λυκειάρχης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα