Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Η “μπουγάδα” από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παϊδοχωρίου, Νεροχωρίου, Αγίων Πάντων

Την Κυριακή 26 Μαΐου το απόγευμα, στη μαγευτική τοποθεσία Πλατανάκι Νεροχωρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος έκανε αναπαράσταση της μπουγάδας για να μάθουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι, πώς, οι πολύτεκνες ηρωίδες γυναίκες των χωριών μας την εποχή εκείνη, πριν πενήντα και πλέον χρόνια, αντιμετώπιζαν την καθαριότητα των ρούχων [ενδύματα (άσπρα και σκούρα), σεντόνια, μαξιλάρια και λοιπά υφάσματα του νοικοκυριού].
Για την μπουγάδα μίλησε με λεπτομέρειες ο καθηγητής Δημήτρης Πανηγυράκης, πού γινόταν, πώς γινόταν, για τον συναγωνισμό μεταξύ των νοικοκυριών, ιστορίες, αστεία και σχόλια κατά τη διαδικασία για το πώς “έβγαιναν τα άπλυτα στη φόρα”. Ο Γιαγκούλας έλεγε: «Απλωσε πάλι το αλεξίπτωτό της» εννοώντας το μεγάλο και μακρύ εσώρουχό της.
Την αναπαράσταση έκαναν υπερήλικοι, ενήλικοι και νέες γυναίκες, στη “σκάφη με την πλύστρα”, “στην πέτρινη πελεκητή γούρνα” και στο “μπουγοκόφινο” με την “αθομαντήλα” και την “αλουσιά”. Αραγε τι να έγιναν οι μεγάλες πέτρινες γούρνες που ήταν στον Πήγαδο και στην Πλάκα;
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλές νέες γυναίκες από τα γύρω χωριά και όχι μόνο, με τα μπλογκς τους (για αποτύπωση και καταγραφή), χωριανοί και φίλοι. Ο ενορίτης ιερέας π. Γεώργιος Μαστραντωνάκης, ο αντιδήμαρχος Ιωάννης Κουκουράκης και ο δήμαρχος Αποκορώνου Χ. Κουκιανάκης, ο οποίος συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία και επιτυχία της εκδήλωσης αυτής και ευχήθηκε να συνεχιστούν παρόμοιες εκδηλώσεις για τον ανεκτίμητο λαϊκό πολιτισμό μας.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να σημειώσω ιδιαίτερα ότι την εποχή εκείνη τα χωριά μας δεν είχαν ύδρευση ούτε ηλεκτρισμό.
Στο Παϊδοχώρι, σχεδόν όλοι, είχαν “στέρνες” και έκαναν τον χειμώνα τη “λάτρα” του σπιτιού τους από το νερό της στέρνας. Το Νεροχώρι και του Μπαμπαλή το Χάνι είχαν πηγάδια.
Το καλοκαίρι οι Παϊδοχωριανοί πήγαιναν στον “Πήγαδο” για την μπουγάδα και οι Νεροχωριανοί στο “Πλατανάκι” και στο κεντρικό πηγάδι μέσα στο χωριό για “μπουγάδα”, αλλά και έφερναν με τη στάμνα στον ώμο το νερό για τη λάτρα και πόσιμο, όταν τελείωνε το νερό της στέρνας.
Το πρόβλημα του νερού, η ταλαιπωρία αυτή λύθηκε οριστικά με τον “Σύνδεσμο Κοινοτήτων Υδρευσης Δήμου Φρε” το 1955 – 60 και το νερό των πηγών του Στύλου έφθασε με δίκτυο ύδρευσης από Σαμωνά – Χιλιομουδού – Κυριακοσέλια – Ραμνή – Μελιδόνι Παϊδονερόχωρα και Μπαμπαλή – Πεμόνια – Φρε  -Τζιτζιφέ μέχρι και Νίππος.
Εργο πνοής για την περιοχή του αείμνηστου προέδρου της Κοινότητας και του Συνδέσμου Σπύρου Πανηγυράκη και όλων των τότε προέδρων και συμβούλων των τότε Κοινοτήτων του πρώην Δήμου Φρε.
Στις 17 Δεκεμβρίου 1965 έφθασε επίσης στα Παϊδονερόχωρα και ο ηλεκτρισμός και η “μπουγάδα” με την “αθομαντήλα”, τα “λεμονόφυλλα” με την “αλουσιά” και το “λουλάκι”, είναι πλέον ανάμνηση.
Το πλυντήριο ρούχων  με τα δεκάδες απορρυπαντικά μπήκε για τα καλά στη ζωή μας.
Να σημειώσω επίσης ότι ταυτόχρονα με την αναπαράσταση της μπουγάδας έγινε και η παρασκευή αγνού σαπουνιού από τον Κων/νο Ανδρέα Πετακάκη, την οποία με ενδιαφέρον παρακολούθησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Ο τρόπος παρασκευής απλός, “σπίρτο σαπουνιού”, νερό και λάδι με αναλογία 1 (ένα), 3 (τρία), 6 (έξι) αντίστοιχα.
Στο τέλος έγινε κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και έπαινος για την επιτυχημένη αυτή εκδήλωση.
Καλή συνέχεια.
*δάσκαλος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα