Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Η μυστηριώδης φωτογραφία ενός λουλουδιού που προσελκύει εκατομμύρια επισκέψεις

Φωτογραφία με μια μωβ μαργαρίτα στο διαδίκτυο λαμβάνει έως και 100 εκατομμύρια επισκέψεις (hits) κάθε μέρα, γεγονός που οδήγησε τους υπεύθυνους του ιστότοπου που τη φιλοξενεί να διενεργήσουν έρευνα για να διαλευκανθεί το «συνεχιζόμενο μυστήριο».

Η φωτογραφία χωρίς δικαιώματα είναι μία από τις εκατομμύρια εικόνες που είναι διαθέσιμες στο Wikimedia Commons, αλλά συγκεντρώνει περίπου το 20% της συνολικής κυκλοφορίας που δημιουργείται από την online βάση δεδομένων.

Πρόκειται για μια σχετικά ακίνδυνη εικόνα μιας ποικιλίας άστερ. Το μωβ άνθος με κίτρινο ύπερο φωτογραφήθηκε στο Πάρκο Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, στη Χάγη το 2004, αλλά από τις 29 Ιουνίου πέρυσι καταγράφεται μια ξαφνική και συνεχής αύξηση των διαδικτυακών επισκέψεων. Τον τελευταίο μήνα έχει κατά μέσο όρο 90 εκατομμύρια επισκέψεις την ημέρα.

Η μυστηριώδης δραστηριότητα οδήγησε σε έναρξη έρευνας από το Ίδρυμα Wikimedia, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επιβλέπει τη Wikipedia και το Wikimedia Commons.

Ο Κρις Άλμπον, διευθυντής μηχανικής μάθησης στο Wikimedia Commons, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Independent», σε tweet έκανε λόγο για μυστήριο σημειώνοντας ότι «το 20% όλων των αιτημάτων σε ένα από τα κέντρα δεδομένων μας είναι για αυτήν την εικόνα ενός λουλουδιού. Κανείς δεν ξέρει γιατί».

Η δημόσια έρευνα σχετικά με το «ασυνήθιστο μοτίβο επισκεψιμότητας» δημοσιεύτηκε στην συνεργαζόμενη με τον οργανισμό πλατφόρμα Phabricator που χρησιμοποιείται συνήθως για λογισμικά διαχείρισης έργου.

«Παρατηρήσαμε σήμερα ότι λαμβάνουμε περίπου 90 εκατομμύρια αιτήματα την ημέρα από διάφορους ISPs στην Ινδία, όλους με τα ίδια χαρακτηριστικά» αναφέρεται σε μια δημοσίευση.

Ο κωδικός στα δεδομένα των αιτημάτων υποδηλώνει ότι προέρχονται από μια εφαρμογή για κινητά, με την πλειονότητα των διευθύνσεων να προέρχονται από την Ινδία. Οι χρήστες του διαδικτύου στην Ινδία που συμμετείχαν στην έρευνα φαίνονταν σαστισμένοι, καθώς η εικόνα του λουλουδιού ήταν άγνωστη σε εκείνους, παρά τη δημοφιλία της.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η εφαρμογή «παίρνει την εικόνα από το Wikimedia Commons αλλά δεν την εμφανίζει».

Σε ανάρτηση του ο Sukhbir Singh, μηχανικός λογισμικού στο Ίδρυμα Wikimedia, ανέφερε: «Βρήκαμε τη συγκεκριμένη εφαρμογή που έκανε το αίτημα αντιστοιχίζοντας την ώρα που άνοιξε και την ώρα που ζητήθηκε η εικόνα από τους διακομιστές μας».

Η ταυτότητα της εφαρμογής δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί δημόσια, ενώ το ζήτημα παραμένει υπό διερεύνηση, αν και το Wikimedia αναφέρει ότι είναι «δημοφιλής εφαρμογή συνομιλίας / μέσο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται στην Ινδία» οδηγώντας σε εικασίες ότι μπορεί να είναι τοπικός αντίπαλος του TikTok.

Πάντως, στις 29 Ιουνίου, την ημέρα που η φωτογραφία του λουλουδιού άρχισε να προσελκύει σημαντικό αριθμό επισκέψεων, είναι η ίδια ημέρα που η ινδική κυβέρνηση απέκλεισε μια ομάδα εφαρμογών που δημιουργήθηκαν από Κινέζους προγραμματιστές, συμπεριλαμβανομένης της δημοφιλούς πλατφόρμας TikTok. Εκατομμύρια Ινδοί άρχισαν να συρρέουν στους εγχώριους ανταγωνιστές της εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των MX TakaTak, Moj και Josh. Τα στοιχεία έδειξαν ότι μία από τις εναλλακτικές εφαρμογές του TikTok είχε ακούσια συνδεθεί ( hot-linκed) ( απευθείας σύνδεση του περιεχόμενου μιας ιστοσελίδας από μια άλλη ιστοσελίδα) με την επίμαχη φωτογραφία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα