Ανακοίνωση σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει :
«Α. Συνταγματική αναθεώρηση
Για ακόμη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει να δείξει πόσο περιφρονεί τους θεσμούς και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Στην μεταπολιτευτική ιστορία πάντα οι εργασίες των σχετικών επιτροπών διαρκούσαν πολλούς μήνες, καθώς σε μια τέτοια κορυφαία θεσμική διαδικασία απαιτείται να γίνονται ουσιαστικές κοινοβουλευτικές ζυμώσεις και να εξαντλούνται τα περιθώρια συναινέσεων.
Το ερώτημα λοιπόν που θα πρέπει να απαντήσει η Κυβέρνηση είναι γιατί βιάζεται να ολοκληρώσει τόσο γρήγορα τις εργασίες, ευτελίζοντας την κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία. Γιατί προχωρά σε μια fast track διαδικασία, δεδομένου μάλιστα ότι, όπως ισχυρίζεται ο Πρωθυπουργός, οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019; Είναι προφανές ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η ουσία, δεν την ενδιαφέρει να αποκτήσει η χώρα έναν σύγχρονο καταστατικό χάρτη, αλλά την απασχολεί μόνο το πώς θα εργαλειοποιήσει την αναθεώρηση για μικροκομματικούς σκοπούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια πρόταση που είναι, κατ’ αρχάς, άτολμη. Εισηγείται την αλλαγή μόλις 21 άρθρων. Η χώρα όμως χρειάζεται ουσιαστικά μια ευρύτατη αναθεώρηση, χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα. Η πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνει 57 άρθρα, μόνο 12 εκ των οποίων συμπίπτουν με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Την πρόταση αυτή θα την παρουσιάσει συνοπτικά σήμερα ο Πρόεδρος της ΝΔ στη βουλή- σε κάθε περίπτωση όμως στοχεύει στο να εξασφαλίσει ότι η επόμενη αναθεωρητική βουλή θα μπορεί να πραγματοποιήσεις όλες τις αλλαγές που έχει ανάγκη το Σύνταγμα της χώρας σε όλους τους τομείς, ιδίως σε όσους δεν τόλμησε καν να αγγίξει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: τη Δημόσια Διοίκηση, την Εκπαίδευση, την Ανάπτυξη, τη Δικαιοσύνη, την καλή Νομοθέτηση, τη Δημοσιονομική Σταθερότητα.
Β. Συντάξεις
Η ΝΔ είναι ξεκάθαρα εναντίον οποιασδήποτε νέας μείωσης των συντάξεων. Η Κυβέρνηση παζαρεύει να ξηλώσει κάτι που η ίδια έχει ψηφίσει. Κάτι που η ΝΔ το είχε καταψηφίσει. Μάλιστα η ΝΔ είχε καταθέσει – στις αρχές του Καλοκαιριού στη Βουλή τροπολογία – με την οποία προκαλέσε τον κ. Τσίπρα να καταργήσει τη προβλεπόμενη μείωση των συντάξεων για την 1/1/2019. Την απέρριψε. Ταυτόχρονα, όμως, τα κυβερνητικά στελέχη ξεχνάνε ότι λόγω του νόμου Κατρούγκαλου οι νέοι συνταξιούχοι πήραν κουτσουρεμένες επικουρικές και κύριες συντάξεις. Ουσιαστικά, λοιπόν, τώρα έρχονται να δείξουν ότι δήθεν είναι κοινωνικά ευαίσθητοι, αλλά μόνο για τους παλαιότερους συνταξιούχους.
Γ. Μισθοδοσία κληρικών
Ο νόμος 4111/2013 που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση Σαμαρά θέσπισε ακριβώς το αντίθετο από το σαθρό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ν.Δ. δήθεν αφαίρεσε από τους κληρικούς την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου. Ο εν λόγω νόμος όχι μόνον κατοχύρωσε ότι οι κληρικοί υπάγονται στο Δημόσιο, αλλά για πρώτη φορά προέβλεψε ρητά (αρ.13 παρ 5 του νόμου), τη μισθοδοσία τους από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του Υπουργείου Παιδείας και κυρίως την υποχρέωση ένταξής τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Επισημαίνεται, άλλωστε, ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, (σε αντίθεση με την πρόχειρη συμφωνία που προωθεί ο κ. Τσίπρας) είχε την πλήρη συμφωνία όχι μόνον της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και του Πατριαρχείου, όπως βέβαια και της Εκκλησίας της Κρήτης. Και τούτο διότι ρύθμιζε επιπλέον και τις όποιες αμφιβολίες υπήρχαν στις σχέσεις των κληρικών με την ελληνική Πολιτεία, εξασφαλίζοντας πλήρως τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Σημειώνεται επιπλέον ότι το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας είναι κατοχυρωμένο στον Καταστατικό της Χάρτη και αφορά αποκλειστικά την οργάνωση και διοίκηση της, χωρίς να μεταβάλλει το πραγματικό καθεστώς του εφημέριου κλήρου. Συνεπώς η εξαίρεση της Εκκλησίας από το Δημόσιο τομέα αφορά αποκλειστικά την οργάνωση και διοίκηση της, αφού αυτή ανταποκρίνεται και στον Καταστατικό της χάρτη και έγινε με τη σύμφωνη γνώμη όλων.
Δ. Ασφαλιστικές εισφορές
Η Ν.Δ. θα ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου. Όμως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που είναι ο ορισμός του ημίμετρου. Και αυτό διότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 13,33% αφορά μόνο τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ. Δηλαδή, αυτή η ρύθμιση αφορά μόνο το 20% αυτών και εξαιρεί όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων, δηλαδή όλους τους μισθωτούς. Ουσιαστικά το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης έχει τεράστια απόσταση από τη πρόταση της ΝΔ η οποία -εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους- προβλέπει μείωση ασφαλιστικών εισφορών και για όλους τους μισθωτούς -σε ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα.
Η πρόταση αυτή μάλιστα προβλέπει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15% σε βάθος τετραετίας, με εμπροσθοβαρή εφαρμογή. Όμως υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά: Αφορά όλους τους εργαζόμενους. Και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και τους μισθωτούς σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
E. Φ.Π.Α. στα νησιά
Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για τη Ν.Δ. είναι απολύτως επιβεβλημένη για την οικονομική επιβίωσή τους. Η Ν.Δ. αναγνωρίζει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό των πέντε νησιών που σηκώνουν το κύριο βάρος διαχείρισής του προβλήματος αυτού, δεν έχουν αμβλυνθεί στο ελάχιστο. Για το λόγο αυτό, καταθέσαμε χθες τροπολογία για την παράταση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα εν λόγω ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Με την τροπολογία που καταθέσαμε προτείνεται, συγκεκριμένα, η παράταση ισχύος του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. κατά 30% στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, μέχρι και την 31.12.2019»