Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Η Νέα Δημοκρατία του Κ. Καραμανλή

Αισθάνομαι την υποχρέωση και το καθήκον να αναφερθώ στο κόμμα της Ν.Δ., όπως αυτό πολιτεύτηκε στην διάρκεια της προεδρίας του ιδρυτή του Κ. Καραμανλή. Το καθήκον και η υποχρέωση προκύπτουν από το γεγονός ότι υπήρξα συνεργάτης της κυβέρνησής του στα θέματα αθλητισμού (1979 – 1981).
Είναι γεγονός ότι όλοι οι μετέπειτα πρόεδροι της Ν.Δ. διακήρυξαν ότι παραμένουν πιστοί στις αρχές που άφησε ο ιδρυτής της. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη, πλην της προεδρίας Γ. Ράλλη.
Ιδιαίτερα η σημερινή Ν.Δ. δεν έχει ιδεολογική σύνδεση με την Ν.Δ. του Κ. Καραμανλή.
Θα αναφέρω του λόγους για να αποδείξω την διαπίστωσή μου αυτή.
1. Ο Κ. Καραμανλής διακήρυξε ότι η Ν.Δ. είναι κόμμα του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού. Ο όρος «ριζοσπαστικός» δεν μπήκε τυχαία. Ήθελε να διαφοροποιηθεί από τον άκρατο φιλελευθερισμό που διακηρύσσει η σημερινή Ν.Δ. Πίστευε δηλαδή στην μικτή οικονομία, όπου κράτος και ιδιωτική πρωτοβουλία είναι συμμέτοχοι στην λειτουργία της οικονομίας. Δεν πίστευε στο δόγμα της οικονομίας της αγοράς, γιατί ήθελε να υπάρχει κοινωνική πολιτική και κράτος δικαίου. Αυτά δεν μπορούν να υπάρξουν με μοναδικό μοχλό της οικονομίας τηνιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν ήθελε δηλαδή το κράτος «νυχτοφύλακα» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά συμμέτοχο στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Αυτό το απέδειξε με πολιτικές πράξεις και όχι με διακηρύξεις.
Κρατικοποίησε τις αστικές συγκοινωνίες, την Ολυμπιακή αεροπορία, τα διυλιστήρια Ασπροπύργου, την Εμπορική Τράπεζα Ανδρεάδη. Κατοχύρωσε στο σύνταγμα της χώρας το 1975 την υποχρέωση του Κράτους να παρέχει υπηρεσίες υγείας, στέγης και ανώτατης παιδείας στους Έλληνες. Δεν επιθυμούσε αυτά να γίνουν προνόμιο των λίγων προνομιούχων Ελλήνων πολιτών, αλλά δικαίωμα ολόκληρου του Λαού μας.
Για την οικονομική πολιτική του ονομάσθηκε από τον Σ.Ε.Β. «σοσιαλμανής»!
Η σημερινή Ν.Δ. διακηρύσσει ότι τα πάντα πρέπει να περιέλθουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην λειτουργία τους από το ισχυρό κεφάλαιο.
Η παρέμβαση του κράτους θεωρείται «εθνική συμφορά». Όταν διακηρύσσει την μείωση των κρατικών δαπανών σημαίνει ότι θα προβεί σε περικοπές στους τομείς της υγείας, της παιδείας, στις συντάξεις, στους μισθούς και στις δημόσιες δαπάνες. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος μείωσης των κρατικών δαπανών.
Όταν καλείται να τεκμηριώσει αυτή τη διακήρυξη επικαλείται την βελτίωση του κράτους δηλαδή με αοριστολογίες!
Το 1974 λοιπόν ο Κ. Καραμανλής ήθελε το κράτος να ‘ναι πανταχού παρόν για να προστατεύει τον πολίτη από την «ζούγκλα» της ελεύθερης αγοράς!
ΤΟ 2017 Η Ν.Δ. θέλει η αγορά να ρυθμίζει την ζωή μας. Δηλαδή στην επιβίωση των εχόντων και όχι ολόκληρου του λαού μας!!
2. Είναι γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής ήλθε «αλλαγμένος» το 1974 στην Ελλάδα. Η πολιτική του αυτό αποδεικνύει. Έδωσε λύση στο καρκίνωμα της βασιλείας που επί ένα σχεδόν αιώνα ταλαιπώρησε τον Λαό μας. Αμφιβάλλω αν άλλος πολιτικός θα μπορούσε να απαλλάξει την χώρα μας από το παλάτι.
Έκανε ένα ελεύθερο δημοψήφισμακαι δεν επέτρεψε στο κόμμα του να παρέμβει στον επηρεασμό της γνώμης του Λαού μας.
Αυτό το ιστορικό δημοψήφισμα τα χαρακτήρισε  ο Κ. Μητσοτάκης «άδικο» για την μοναρχία!
Εξ’ άλλου είναι γνωστό ότι η δικτατορία δεν έπεσε ύστερα από λαϊκή επανάσταση, αλλά ετράπη σε φυγή κάτω από το βάρος της προδοσίας της Κύπρου.
Σχεδόν την ίδια περίοδο έπεφταν και οι μακροχρόνιες δικτατορίες (40 – 50 χρόνια) στην Ισπανία και Πορτογαλία. Οι πρωτεργάτες αυτών των δικτατοριών δεν μπήκαν στην φυλακή. Γέγονε ό γέγονε είπαν!
Στην Ελλάδα όμως οι πρωτεργάτες της στρατιωτικής δικτατορίας δικάσθηκαν και οδηγήθηκαν στην φυλακή. Πολλοί δε απ’ αυτούς πέθαναν μέσα στη φυλακή. Γι’ αυτούς τους λόγους ο Κ. Καραμανλής ήταν το πιο μισητό πρόσωπο για τους «βασιλικούς» και τους Χουντικούς.
Η σημερινή Ν.Δ. φαίνεται ότι θέλει να ξεχάσει την στάση του Κ. Καραμανλή  απέναντι στο παλάτι και την Χούντα. Γιατί δεν μπορεί να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι έχει στη βιτρίνα του κόμματος ανθρώπους που ύμνησαν την Χούντα κυρίως. Ο εκπρόσωπός της Βορίδης έγινε αρχηγός της νεολαίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου και πήρε τον διορισμό του μέσα από την φυλακή που ήταν ο δικτάτορας!
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Γεωργιάδης αφού ύμνησε την Χούντα δια μέσου του Παττακού, ζητά να τεθούν οι Κομμουνιστές εκτός νόμου. Προσπάθησε να παραπλανήσει τον Λαό μας λέγοντας ότι αυτό αποτελεί ψήφισμα της Ε.Ε.. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η Ε.Ε. καταδίκασε τα Κομμουνιστικά καθεστώτα σαν δικτατορικά και ανελεύθερα, όχι όμως τα Κομμουνιστικά κόμματα που λειτουργούν στα πλαίσια της πλουραλιστικής Δημοκρατίας. Εξ’ άλλου είναι γνωστό ότι έχουμε παραδείγματα στην Ευρώπη όπου αυτά συμμετείχαν σε συγκυβερνήσεις! Η αντίδραση του Κ.Κ.Ε. δεν ήταν ανάλογη με το βάρος μιας τέτοιας διακήρυξης!
Η βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος του Σαμαρά Σ. Βούλτεψη, δήλωσε στην Βουλή ότι η δικτατορία από την στιγμή που επιβλήθηκε, καλώς έλεγε ότι «νομιμοποιήθηκε»!
Αυτό ήταν και το βασικό πολιτικό επιχείρημα των δικτατόρων!
Αν αυτά τα γεγονότα συνέβαιναν στις μέρες Κ. Καραμανλή, όλοι αυτοί θα είχαν διαγραφεί.
3. Ο Κ. Καραμανλής στην διάρκεια της μεταπολίτευσης επεδίωκε με πολιτικές πράξεις να αποστασιοποιηθεί από τον ιδεολογικό όρο Δεξιά. Γνώριζε ότι ο όρος αυτός είναι ιστορικά «βεβαρημένος» αρνητικά και επιθυμούσε να αποστασιοποιηθεί χαράζοντας μεταρρυθμίσεις.
Συνήθιζε να λέει με υπερηφάνεια (ήμουνα παρών): «Εγώ έδιωξα τον βασιλιά, νομιμοποίησα το Κ.Κ.Ε., καθιέρωσα την Δημοτική γλώσσα παρά την αντίθεση μεγάλης μερίδας του κόμματός μου. Επομένως σε τι παραπάνω πίστευε το παραδοσιακό Κέντρο;»
Βρήκε δε την ευκαιρία να το διακηρύξει το 1978 όταν του γνώρισα τον πατέρα μου.
«Εγώ έγινα Βενιζελικός και όχι εσύ Καραμανλικός» του είπε. Μια δήλωση που έγινε πρωτοσέλιδη στον αθηναϊκό τύπο και μάλιστα οι εφημερίδες της σκληρής Δεξιάς τον χαρακτήριζαν αποστάτη και προδότη της ιδεολογίας της!
Σήμερα στην Ν.Δ. οι φωνές περί Δεξιάς είναι απείρως περισσότερες από τις φωνές περί κεντροδεξιάς και βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο σκληρός πυρήνας της Δεξιάς (Γεωργιάδης, Βορίδης κλπ.) έχει επιβληθεί.
4. Ο Κ. Καραμανλής ήταν υπέρ της Εθνικής συναίνεσης και μάλιστα πάμπολες φορές ενημέρωνε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εθνικά θέματα.
Σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχουν ελπίδες εθνικής συνεννόησης.
Το 1982 – 83 ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ε. Αβέρωφ κατηγορούσε τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου, ότι εξαπάτησε τον Ελληνικό Λαό λέγοντας ότι θα φύγει από την ΕΟΚ, το ΝΑΤΟ και ότι θα διώξει τις  αμερικάνικες βάσεις. Ο Κ. Καραμανλής (ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας) του ‘κανε παρατηρήσεις λέγοντάς του ότι:
«είναι σαν να του λες να φύγει από τον Δυτικό κόσμο εφαρμόζοντας τις προεκλογικές του διακηρύξεις!»
Ήθελε δηλαδή το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.
Σήμερα η Ν.Δ. δεν έχει καμία συνέχεια και συνέπεια στην πολιτική του ιδρυτή της και καλά θα κάνει να μην την επικαλείται.
Ιδεολογικά είναι κόμμα του άκρατου φιλελευθερισμού και όχι του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού.
Πολιτικά κινείται στον χώρο της σκληρής Δεξιάς και όχι στον χώρο του μετριοπαθούς Κέντρου, όπως θα ήθελε ο ιδρυτής της Κ. Καραμανλής!
Ας μη νοθεύουν λοιπόν οι σημερινοί ηγέτες της Ν.Δ. την υστεροφημία του, που τόσο πολύ επιζητούσε για να ‘ναι καλή.
* Ο Βασίλης Πεντάρης είναι πρώην βουλευτής Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα