Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

Η νέα πρόεδρος του Μεξικού καταδικάζει τον θάνατο έξι μεταναστών από πυρά ανδρών του στρατού

Ο θάνατος έξι μεταναστών, υπηκόων της Αιγύπτου, του Ελ Σαλβαδόρ και του Περού, από πυρά στρατιωτικών στο νότιο Μεξικό, είναι «κατακριτέο» γεγονός, υπογράμμισε χθες Πέμπτη η νέα πρόεδρος της χώρας Κλαούδια Σέινμπαουμ, υποσχόμενη πως θα διενεργηθεί έρευνα, θα επιβληθούν ποινές και θα ληφθούν μέτρα.

«Είναι κατακριτέο γεγονός και πρέπει να ερευνηθεί και να τιμωρηθεί», είπε κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που σκοπεύει να παραχωρεί, δυο ημέρες μετά την ορκωμοσία της την Τρίτη, ημέρα επίσης που σκοτώθηκαν οι έξι μετανάστες σε δρόμο στην πολιτεία Τσιάπας, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Γουατεμάλα.

Η πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας, ερωτηθείσα σχετικά, δήλωσε πως τα έξι θύματα ήταν υπήκοοι της Αιγύπτου, του Σαλβαδόρ και του Περού, προσθέτοντας πως οι μεξικανικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τους πρεσβευτές των χωρών τους για να «προσφέρουν βοήθεια στους συγγενείς των ανθρώπων που είναι νεκροί».

Η έρευνα που ανατέθηκε στη γενική εισαγγελία αναμένεται να δείξει «πώς συνέβησαν τα γεγονότα, τις ευθύνες, αν υπάρχουν ευθύνες της διοίκησης ή μόνο των στρατιωτών που πυροβόλησαν».

Καταστάσεις όπως αυτή «δεν μπορούν να επαναληφθούν», πρόσθεσε η πρόεδρος, υποσχόμενη «μέτρα».

Οι στρατιώτες που πυροβόλησαν «έχουν τεθεί ήδη στη διάθεση της γενικής εισαγγελίας της Δημοκρατίας», θύμισε, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας προχθές Τετάρτη.

Οι τέσσερις από τους μετανάστες πέθαναν σε δρόμο 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γουατεμάλα και άλλοι δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους σε νοσοκομείο, διευκρίνισε το υπουργείο προχθές.

Τα έξι θύματα επέβαιναν στο ένα από τα τρία αυτοκίνητα οχηματοπομπής, ήταν ανάμεσα σε ομάδα 33 παράτυπων μεταναστών, υπηκόων «Αιγύπτου, Νεπάλ, Κούβας, Ινδίας και Πακιστάν», πάντα κατά την ανακοίνωση του υπουργείου.

Άλλοι δέκα μετανάστες τραυματίστηκαν στο επεισόδιο και διακομίστηκαν από τους στρατιώτες στο νοσοκομείο, ενώ 17 βγήκαν σώοι.

Περί τις 20:50 την Τρίτη (τοπική ώρα· 05:50 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας), στρατιώτες έκαναν αναγνωριστική περιπολία στην περιοχή αυτή της πολιτείας Τσιάπας, την οποία λυμαίνονται καρτέλ των ναρκωτικών, όταν διασταυρώθηκαν με την αυτοκινητοπομπή.

Το φορτηγάκι με τους μετανάστες προσπάθησε να διαφύγει όταν ο οδηγός αντιλήφθηκε τους στρατιώτες, ενώ ο τρόπος που κινούνταν και η εμφάνιση των άλλων δύο οχημάτων παρέπεμπαν σε συμμορίες που δρουν στην περιοχή, δικαιολόγησε το υπουργείο Άμυνας.

«Το στρατιωτικό προσωπικό ανέφερε πως άκουσε εκπυρσοκροτήσεις και τότε δυο στοιχεία (σ.σ. στρατιώτες) έκαναν χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων», κατά την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι στρατιωτικοί καταδίωξαν την αυτοκινητοπομπή για χιλιόμετρα και το ένα από τα οχήματα βγήκε από τον δρόμο στην προσπάθειά του να ξεφύγει.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Περού ζήτησε από τις μεξικανικές αρχές να διενεργήσουν «κατεπείγουσα έρευνα» για να εξιχνιαστεί η υπόθεση και να ξεκαθαριστεί ποιοι είναι «οι υπεύθυνοι για αυτή την καταδικαστέα ενέργεια», ανακοινώνοντας προχθές Τετάρτη πως ένα από τα θύματα ήταν περουβιανός.

Τρεις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών (η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) εξέφρασαν την «ανησυχία» τους.

Είναι απαραίτητο να βρεθούν τρόποι ώστε να αποφεύγονται «τέτοιες τραγωδίες» για τους μετανάστες, τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.

Γνωστή για την εξέγερση των αντικαπιταλιστών αυτοχθόνων του κινήματος ELZN το 1994, η πολιτεία Τσιάπας είναι πλέον «θερμό σημείο της βίας των εγκληματιών», ανέφερε σημείωμα του κέντρου αναλύσεων InSight Crime στα τέλη Αυγούστου.

Συμμορίες μάχονται για «τον έλεγχο της περιοχής» των συνόρων, στρατηγικής σημασίας για τη «διακίνηση ναρκωτικών και ανθρώπων», εξηγούσε.

Η βία αυξήθηκε «από το 2021, με την εισβολή» του καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο (ΚΝΓΧ) σε συνοριακούς δήμους που «ήταν την εποχή προπύργια του αντίπαλου καρτέλ Σιναλόα», σύμφωνα με το σημείωμα που επικαλείται «εσωτερικές αναφορές του στρατού».

Την ερχόμενη Τρίτη, η νέα πρόεδρος Σέινμπαουμ αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό της για τη βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα.

Η κυρία Σέινμπαουμ, που τον Ιούνιο έγινε η πρώτη γυναίκα η οποία εξελέγη πρόεδρος αφότου το Μεξικό απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1821, αντέκρουσε μετά την ορκωμοσία της τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και διεθνών οργανισμών για τη «στρατιωτικοποίηση» της χώρας.

Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ διέρχονται από στο Μεξικό κάθε χρόνο. Πρόκειται ιδίως για ανθρώπους που έφυγαν για να σωθούν από τη βία ή την ανέχεια, με την ελπίδα να βρουν καλύτερη ζωή.

Οι μετανάστες μετατρέπονται συχνά σε θύματα του οργανωμένου εγκλήματος, εκβιάσεων από διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς, ή δυστυχημάτων. Πολλοί εξάλλου υφίστανται κακομεταχείριση από διακινητές.

Εξάλλου από τα τέλη του 2006, όταν άρχισε ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» στο Μεξικό, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 450.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 100.000 έχουν εξαφανιστεί, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα