Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί αρκετούς «χαμένους» σε αυτόν τον πλανήτη, αλλά μπορεί να υπάρχουν και μερικοί «νικητές» στο ζωικό βασίλειο επίσης, σύμφωνα με νέα μελέτη. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του cnn.gr οι πολικοί ωκεανοί είναι σήμερα «μεταξύ των ταχύτερα μεταβαλλόμενων περιβαλλόντων στη Γη», λόγω της συνεχιζόμενης και μελλοντικής απειλής της κλιματικής αλλαγής. Αυτά είναι άσχημα μαντάτα για τα πολυάριθμα ζώα που ζουν εκεί και έχουν εξελιχθεί ούτως ώστε να επιβιώνουν σε συνθήκες οι οποίες παρέμεναν σταθερές για τέσσερα εκατομμύρια χρόνια. Σε αυτή τη χρονική περίοδο, οι παγετώνες έπαιζαν τον κύριο λόγο, τώρα ο καθοριστικός παράγοντας είναι η κλιματική αλλαγή.
Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, οι χημικές ουσίες που καταστρέφουν το όζον, η αύξηση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, η αύξηση του ανέμου και οι θερμότερες θερμοκρασίες έχουν αλλάξει σημαντικά τον Νότιο Ωκεανό, γνωστό και ως Ανταρκτικό Ωκεανό. Υπήρξε μια ταχεία μείωση των θαλάσσιων πάγων και οι παγετώνες καταρρέουν. Η θάλασσα αυξάνεται και θερμαίνεται.
Τα κριλ, μερικές αχιβάδες και φάλαινες θα είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους ηττημένους στην περιοχή της Ανταρκτικής, σύμφωνα με τη μελέτη. Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος, ο πιγκουίνος του Adelie και ο πιγκουίνος του Chinstrap είναι επίσης αντιμέτωποι με δυσοίωνες μελλοντικές εξελίξεις.
Ωστόσο, οι αστερίες και μια ποικιλία σκουληκιών θα ωφεληθούν από την αλλαγή του κλίματος, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Η φάλαινα και οι βασιλικοί πιγκουίνοι που τρέφονται με ψάρια πιθανότατα θα ωφεληθούν περισσότερο από την πτώση του θαλάσσιου πάγου και θα έχουν περισσότερο χώρο για αναπαραγωγή καθώς οι παγετώνες υποχωρούν.
Πολλά από τα ζώα που ανήκουν στους «ηττημένους», όπως ορισμένα είδη πιγκουίνων, τρέφονται με θαλάσσιο πάγο, γεννούν στον πάγο της θάλασσας και τον χρησιμοποιούν για να ξεκουραστούν. Ζώα όπως η φάλαινα που εξαρτάται από πηγές τροφίμων, όπως τα τεράστια αποθέματα απειλούμενων κριλ αναμένεται να χειροτερέψουν με την κλιματική αλλαγή.
Οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν ποιος κερδίζει και ποιος χάνει ακολουθώντας ουσιαστικά την ίδια προσέγγιση που θα χρησιμοποιούσαν οι ερευνητές εάν έκαναν μια έρευνα για την υγεία στην εργασία για να αναζητήσουν κινδύνους στον εργασιακό χώρο. Στην περίπτωση αυτή, οι εργαζόμενοι έχουν φτερά ή γούνα και δεν είναι οι τύποι που διαμαρτύρονται για τη θερμοκρασία στο “γραφείο” τους.
Η προσέγγιση αυτή έχει περιορισμούς, αφού τα δεδομένα είναι περιορισμένα και το οικοσύστημα περίπλοκο, επομένως μπορεί να υπάρξουν προβλήματα ακόμα και για τους κερδισμένους, όταν αυτό το περίπλοκο περιβάλλον αλλάξει. Ωστόσο, αποτελεί μια καλή βάση για τους επιστήμονες.
«Ξέρουμε ότι η Γη θερμαίνεται. Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από το γιατί το κλίμα παγκοσμίως αλλάζει τόσο γρήγορα. Γνωρίζουμε ότι ο ρυθμός μεταβολής του παγκόσμιου κλίματος είναι ταχύτερος από ό, τι έζησε η Γη τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια. Ενόψει αυτού, πρέπει να κατανοήσουμε τις ευπάθειες των ζώων και των φυτών στην αλλαγή του κλίματος», δήλωσε ο επιστήμονας Simon Morley, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και πρόσθεσε «Πώς θα επιβαρυνθεί μακροπρόθεσμα η ζωή; Λοιπόν, χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για περισσότερα είδη».