Σαν σήμερα, το 1756, γεννήθηκε ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Από τους κορυφαίους συνθέτες όλων των εποχών, τα έργα του οποίου αποτελούν μέρος του ρεπερτορίου κάθε ορχήστρας.
O Μότσαρτ έζησε μόνο 35 χρόνια, πρόλαβε όμως να συνθέσει περίπου 600 έργα, τα περισσότερα από τα οποία είναι αριστουργήματα. Σε ηλικία τριών χρονών έπαιζε πιάνο, στα πέντε του συνέθετε και στα έξι έδωσε το πρώτο του κοντσέρτο.
Έργα του ακούγονται όχι μόνο στις αίθουσες συναυλιών, αλλά και σε ασανσέρ, εμπορικά κέντρα, αίθουσες χειρουργείων και ως ηχητικά σήματα από κινητά τηλέφωνα. Η μουσική του έχει και «μαγικές» ιδιότητες. Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η ακρόαση της μουσικής του βοηθά στην ανάπτυξη της νοημοσύνης των βρεφών και των παιδιών.
Ο Μότσαρτ έβλεπε πάντα τον κόσμο μέσα από το πρίσμα των συναισθημάτων του και αυτά ακριβώς επιστράτευσε ως κύρια πηγή της δημιουργίας του. Με άλλα λόγια πήγαινε με την καρδιά του.
Θα ήθελα να σταθούμε εκεί σήμερα. Ένας άνθρωπος, ο οποίος χαρακτηρίζεται ιδιοφυΐα της μουσικής, δημιουργούσε εμπνευσμένος από τον εσωτερικό του κόσμου. Εμείς τότε γιατί βάζουμε τη λογική πάνω απ’ όλα;
Καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας, επιλέγουμε τι θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας με βάση την ψυχρή λογική, αφήνουμε τον εγωισμό να μας κυριέψει ενώ τα συναισθήματά μας είναι τελείως διαφορετικά, δεν δείχνουμε αυτά που αισθανόμαστε στους ανθρώπους που αγαπάμε. Τι κάνουμε τότε; Μέχρι που μπορεί να μας φτάσει το μυαλό μας;
Αν υποθέσουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πάνω κάτω έχουμε το ίδιο iq, του μέσου ανθρώπου που λένε, θα διαφέραμε σε πολύ λίγα πράγματα. Αυτό, όμως, που μας ξεχωρίζει είναι ο ψυχισμός μας. Αυτός τροφοδοτεί το μυαλό, όταν πια έχουμε ξεπεράσει τις αντοχές μας. Αυτός δίνει την έμπνευση, τον ενθουσιασμό, το πάθος και την αφοσίωση.
Εξάλλου, η ζωή μας είναι μουσική. Νότες που συνθέτουμε και τις ακούμε στην καθημερινότητά μας. Κάποιοι αναπαράγουν μεγάλες συμφωνίες και κάποιοι άλλοι μοιρολόγια. Εκεί διαφέρουμε!
Τις καλύτερες ευχές μου!
*www.meaformhtagegonota.com
Αν μπορούσες να περιργράψεις την τωρινή σου ζωή με μια μουσική συμφωνία, ποια θα ήταν αυτή και γιατί. Ευχαριστώ πολύ.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον από τα συναισθήματα τους οδηγούνται και όχι από την λογική, παράδειγμα πως πίστεψαν στον μεγαλύτερο ψεύτη όλων των εποχών Τσίπρα και πως πιστεύουν σε ανόητες συνωμοσίες και ηλίθιες ιδεολογίες. Το IQ από μόνο του δεν λέει αν πραγματικά κάνουμε χρήση της λογικής μας, και σε αυτό διαφέρουν οι άνθρωποι πιο πολύ από ό, τι διαφέρουν στον αριθμό IQ. Η ποιότητα της συμφωνίας της ζωής μας, αλλά και της μουσικής, εξαρτάται από τις συναισθηματικές μας ευαισθησίες, την διανοητική μας ικανότητα και την συνεργασία των δύο, οπωσδήποτε ο Mozart είχε σχεδόν υπερφυσική συναισθηματική ευαισθησία και παράλληλα όμως ήταν μια διανοητική ιδιοφυία, πάντρεψε τα δύο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πάντως δεν έχει και πολύ νόημα να λέμε στους ανθρώπους πως να ζουν, για τον καθένα ισχύει κάτι διαφορετικό και ποιο είναι αυτό το γνωρίζει ο καθένας καλύτερα από κάθε άλλων- συνήθως κάνουμε το μεγάλο λάθος να νομίζουμε πως αυτό που είναι για εμάς καλό, πρέπει να είναι καλό και για τους άλλους, η ομορφιά της ζωής όμως βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν την διαφορετικότητα των ανθρώπων.