Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Οι “οκτώ” του Εβρου

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης κατηγόρησε την Ελλάδα, ότι «έγινε καταφύγιο πραξικοπηματιών». Υποστήριξε ότι η Ελλάδα «που διατείνεται ότι είναι δημοκρατική, δεν είναι συμβατό, αυτό που κάνει, ούτε με το Διεθνές Δίκαιο, ούτε με το δίκαιο καλής γειτονίας, να απευλεθερώσει προδότες, που επιχείρησαν, να κάνουν πραξικόπημα για την κατάλυση της δημοκρατίας». Σημείωσε με αποφασιστικότητα οξύνοντας την επιθετικότητα, ότι «θα επιμείνουμε για την επιστροφή των πραξικοπηματιών και την εκδίκασή τους στη χώρα μας».
Πρόκειται για τους “οκτώ” του Εβρου, που προσέφυγαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Είχε ζητηθεί από την Τουρκία η έκδοσή τους την οποία αρνήθηκε οριστικά και αμετάκλητα ο Α.Π., επελήφθη δε η αρμόδια υπηρεσία χορήγησης ασύλου. Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν υπέρ των αιτούντων και αναμένεται όταν καθαρογραφεί η απόφαση, να αφεθούν ελεύθεροι.
Το θέμα απασχόλησε τις δυο χώρες σε διπλωματικό και πολιτικό, εκτός από δικαστκό επίπεδο. Ο Ερντογάν παράγγελνε «Ελευθερώνω τους δυο του Εβρου και δώστε μου τους οκτώ να τους φυλακίσω». Τον νοιάζει η παράδοσή τους για εσωτερική κατανάλωση, λόγω των εκλογών, αδιαφορώντας για την τήρηση των κανόνων του Διεθνές Δικαίου. Οι δηλώσεις των επιτελών του, των ΜΜΕ και του ιδίου χαρακτηρίζονται από κυνισμό και απουσία σεβασμού στους τύπους και περιφρόνηση των κοινώς αποδεκτών κοινωνικών κανόνων.
Προκλητικές και εμπρηστικές ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «στηρίζει πραξικοπηματίες τρομοκράτες και Γκιουλενιστές». «Δεν έπρεπε να το κάνουμε διότι κι εμείς» είπε «έχουμε υποστεί πολλά. Είναι καθήκον μας να τους βρούμε, να τους πακετάρουμε και να τους επιστρέψουμε στην Τουρκία».
Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Παν. Αθηνών κ. Μάζης θεωρεί ότι πρέπει να αξιοποιηθεί διπλωματικώς η παραβίαση του Δ. Δικαίου από εμάς. «Οταν», λέει, «ένα κράτος δηλώνει ότι θα προβεί σε ενέργειες απαγωγής αυτό υπερβαίνε οποιονδήποτε κανόνα Δ. Δικαίου και χρειάζεται ειδικό χειρισμό».
Εχουν υπόψη τους το προηγούμενο του Κοσόβου όπου απήγαγαν Τούρκους που είχαν καταφύγει εκεί. Να σημειωθεί ότι μία ομάδα Τούρκων πρακτόρων ήταν αδύνατο να ενεργήσει μόνη της. Υπήρξε συνεργασία από μέσα γι’ αυτό στην Πρίστινα την επομένη προέκυψε κυβερνητική κρίση, απεπέμφθη ο Υπ. Εσωτερικών και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Για το θέμα των “οκτώ” ο κ. Κοτζιάς διεμήνυσε ότι «η Τουρκία ξέρει πολύ καλά, ότι δεν είμαστε από εκείνα τα κράτη, με τα οποία μπορεί να κάνει παιχνίδι» και ότι «τέτοιες δηλώσεις είναι χαρακτηριστικές γι’ αυτούς που κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας τους».
Αν οι Ελληνικές αρχές παρέδιδαν τους “οκτώ” θα αποτελούσε θρίαμβο για τον Ερντογάν.
Με τη στάση τους διέσωσαν την αξιοπρέπεια της Ελλάδας, τη ζωή οκτώ ανθρώπων και αποδυνάμωσαν τον αυταρχισμό ενός ανθρώπου, που θεωρεί τον εαυτό του ηγεμόνα, που του επιτρέπεται να πράττει ατιμίες μέσα στη χώρα του την οποίαν θεωρεί ως ισχυρότερη στην περιοχή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα