Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Η «ώρα» των φορέων για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, στη συζήτηση του σχετικού ν/σ

Με την ακρόαση φορέων συνεχίζεται ως αυτή την ώρα η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου «Διαρθρωτικά Μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού».

Να σταθμίσουν με νηφαλιότητα τις θετικές προοπτικές που δημιουργούνται με την ψήφιση του νομοσχεδίου, ζήτησε από τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων. Υπογράμμισε ότι αυτή η αποεπένδυση πρέπει να πετύχει να προχωρήσει σύντομα και να επιτευχθεί εύλογο τίμημα, διότι δεν μπορεί άλλο πλέον η ΔΕΗ να υφίσταται τις πιέσεις και εξαιτίας της απόφασης του ευρωδικαστηρίου, αλλά και της πολιτικής της ΕΕ γενικότερα.

«Αυτή η αποεπένδυση πρέπει να επιτύχει. Για τη διοίκηση της ΔΕΗ πρέπει να επιτευχθεί ένα εύλογο τίμημα και θα πρέπει να γίνει έγκαιρα, γιατί επιτέλους η ΔΕΗ πρέπει να πάψει να υφίσταται τις συνέπειες και τις πιέσεις. Δηλαδή τη μια πιέσεις για να φύγει ο ΑΔΜΗΕ, τη δεύτερη πιέσεις για να μειωθεί η παραγωγή της κάτω από το 50%, την τρίτη να φύγει το 40% του δυναμικού» είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ και πρόσθεσε: «Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να επιταχύνουμε τις ενέργειες και διεργασίες μας για την ανάπτυξη της επιχείρησης στα πλαίσια της στρατηγικής μας. Πρέπει επιτέλους να τελειώσουμε με αυτές τις υποχρεώσεις. Επίσης, πρέπει να πετύχει η αποεπένδυση για να μπορέσουμε να αναπροσαρμόσουμε και να αλλάξουμε το ενεργειακό μας μείγμα. Να πάμε σε επενδύσεις και παραγωγή που θα είναι πιο προσοδοφόρες».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Αναφερόμενος στην απόφαση του ευρωδικαστηρίου, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι η ΔΕΗ είχε αποδυθεί σε επταετή αγώνα δικαστικό στην ΕΕ για να διατηρήσει το μονοπώλιο του λιγνίτη. «Αυτός ο αγώνας είχε το γνωστό αποτέλεσμα. Η ΔΕΗ δεν μπορεί να έχει ακόμα το μονοπώλιο του λιγνίτη. Ήταν ένα αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο. Γιατί κάναμε αυτόν τον αγώνα; Κατά τη γνώμη μου γιατί υπήρχε έλλειμμα στρατηγικής. Δεν ήταν δυνατόν να αγνοούμε ως χώρα τα τεκταινόμενα στην ΕΕ και τις ευρωπαϊκές πολιτικές και να νομίζουμε ότι η χώρα μας θα ήταν κάτι το ιδιαίτερο μέσα στην Ευρώπη. Σήμερα μετά την απόφαση του ευρωδικαστηρίου, και σε συνδυασμό με την απόφαση της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς, φτάσαμε, ύστερα από διαπραγμάτευση, στην αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού, δηλαδή μονάδες και ορυχεία. Μετά από πολύωρες συζητήσεις και δοαπραγματεύσεις με την ΕΕ, θα έλεγα ότι αυτές οι μονάδες που αποεπενδύονται από τη ΔΕΗ είναι ισοδύναμες με αυτές που παραμένουν στη ΔΕΗ. Θα αναφέρω την Μεγαλόπολη 3, η οποία είναι περίπου 45 ετών. Εάν συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα, θα είναι μονάδα που ίσως να μην μπορεί να μπαίνει στο σύστημα. Και κάποια στιγμή είτε στη ΔΕΗ έμενε, είτε δεν ξέρω που θα πάει, μπορεί να τεθεί και σε ψυχρή εφεδρεία. Αυτή η μονάδα καταλαβαίνετε ότι δεν είναι ανταγωνιστική. Ανταγωνιστική είναι η μονάδα 4 της Μεγαλόπολης, όπως ανταγωνιστική θα γίνει η Μελίτη, όταν θα ανοίξει το ορυχείο τη Βεύης και του Κλειδιού, ώστε να έχει λιγότερο κόστος καυσίμου» είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

«Κάνουμε αυτή την αποεπένδυση σε συνθήκες πολύ δυσμενείς για τα ορυκτά καύσιμα, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο» ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης και δεν παρέλειψε στο σημείο αυτό να υπογραμμίσει ότι το 2014 έγινε το πελώριο λάθος, «όταν δηλαδή, αποφασίστηκε η Πτολεμαϊδα 5 και αντί να στηριχθεί μια επένδυση 1,5 δισ, η Ελλάδα συμφώνησε να μη ληφθούν δωρεάν πιστοποιητικά διοξειδίου του άνθρακα». «Αν τα είχαμε πάρει, καταλαβαίνετε σε ποια κατάσταση θα ήταν σήμερα η λιγνιτική παραγωγή και η χώρα» είπε.

Το ενεργειακό μείγμα

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε, επίσης, ότι προϋπόθεση για την επίτευξη εύλογου τιμήματος είναι ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα ο ενεργειακός σχεδιασμός ώστε να ξέρουμε το ενεργειακό μείγμα που χρειάζεται η χώρα την επόμενη 15ετία και ο υποψήφιος αγοραστής να ξέρει αν χρειάζεται στην Ελλάδα λιγνιτική παραγωγή και αν πρέπει να επενδύσει. Η δεύτερη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι να στηριχθεί η λιγνιτική παραγωγή με πιστοποιητικά διαθεσιμότητας ισχύος. «Δεν είναι δυνατό η χώρα μας να εξαρτάται από το αέριο στο μεταβατικό στάδιο, μέχρι να προχωρήσουμε σε πλήρη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές. Πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε να υπάρχει ένα σοβαρό μείγμα λιγνιτικής παραγωγής» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, ο οποίος εξήγησε και γιατί δεν μεταφέρθηκαν τα δάνεια στις εταιρείας που θα αποσχιστούν.

«Δεν μεταφέραμε τα δάνεια σε αυτές τις επιχειρήσεις που θα αποσχιστούν από τη ΔΕΗ, διότι προφανώς η μεταφορά των δανείων θα μείωνε το τίμημα. Σημαίνει ότι θα εξοφλούσαμε τα δάνεια πρόωρα. Γι αυτό λέμε ότι παρά τον αναγκαστικό χαρακτήρα της πώλησης αυτών των μονάδων εμείς σαν ΔΕΗ είμαστε υποχρεωμένοι και θα προσπαθήσουμε να τη μετατρέψουμε σε σε μια ευκαιρία για να αλλάξουμε σελίδα και να αναπτυχθεί περαιτέρω η επιχείρηση σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες» είπε απευθυνόμενος στις τοπικές κοινωνίες.

Φλώρινα

«Για τις τοπικές κοινωνίες έχω να πω ότι όλες οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ΔΕΗ θα τηρηθούν, ιδιαίτερα η Μεγαλόπολη, θα πρέπει να ξέρει ότι ο λιγνίτης τελειώνει πολύ πιο σύντομα, γύρω στα 15 χρόνια από σήμερα, που θα υπάρχει λιγνίτης. Για δε τη Δ. Μακεδονία, η Πτολεμαϊδα και Κοζάνη, η Εορδαία, δεν έχουν καμία επίπτωση, η δε Φλώρινα αν γίνουν αυτά είπαμε για τον ενεργειακό σχεδιασμό, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνει η δεύτερη Μονάδα της Μελίτης, επομένως θα υπάρξουν σοβαρές επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, και η Φλώρινα θα γίνει το βασικότερο ενεργειακό κέντρο. Από αυτή την άποψη πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να αντιμετωπίσουν πολύ νηφάλια το όλο θέμα όλες οι δυνάμεις και οι φορείς ώστε να δουν τα θετικά αυτής της ιστορίας» είπε ο κ. Παναγιωτάκης και εξήγησε: «Δεν υπήρχε περίπτωση, ως ΔΕΗ, με δεδομένες τις παρούσες συνθήκες, να κάνουμε τη 2η μονάδα της Φλώρινας. Ούτε να ανοίξουμε τα άλλα ορυχεία. Μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία αυτό μπορεί να συμβεί».

Τα εργασιακά

Για τους εργαζόμενους, είπε ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία με το υπουργείο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Είμαστε σύμφωνοι ότι το τελικό νομοσχέδιο δεν πρέπει να αφήνει κανένα παράθυρο παρεμηνείας σε ό,τι αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων τους. Θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη διατύπωση στον νόμο, ώστε οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στις νέες εταιρείες να διέπονται από τον Κανονισμό και τις Συλλογικές Συμβάσεις της ΔΕΗ. Ιδιαίτερα για τους νεότερους εργαζόμενους -και αυτό αφορά ιδίως τη Μεγαλόπολη- υπάρχουν σκέψεις που εξετάζονται από το υπουργείο, ώστε να υπάρξει διατύπωση για την αποζημίωσή τους σε περίπτωση απόλυσης μετά τα 6 έτη με τρόπο που θα είναι πλήρως κατοχυρωμένοι και με τρόπο ώστε να λαμβάνεται υπόψη όλη η θητεία τους και στη ΔΕΗ και στη νέα εταιρεία αν και πιστεύω ότι δεν θα έχει κανέναν λόγο να απολύσει ο εργοδότης ιδίως αυτούς που θα είναι οι απολύτως απαραίτητοι» είπε ο κ. Παναγιωτάκης και πρόσθεσε: «Όλοι μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους μπορούμε να έχουμε μια ΔΕΗ ισχυρή, μια ΔΕΗ προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες».

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Ο Γιώργος Αδαμίδης πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και τους βουλευτές να μην το ψηφίσουν. «Αυτό το νομοσχέδιο στερείται προοπτικής οράματος και κοινής λογικής» είπε ο κ. Αδαμίδης και πρόσθεσε ότι δεν έχει βάση η επίκληση της απόφασης του ευρωδικαστηρίου για την προώθηση ενός τέτοιου σχεδίου νόμου πολύ περισσότερο που έχουν δοθεί άδειες από το 2006 για κατασκευή μονάδων με καύσιμο το λιγνίτη και ακόμη κρατούν τις άδειες αυτοί που τις πήραν. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προανήγγειλε δικαστική προσφυγή και σημείωσε ότι η πρόνοια του νομοσχεδίου κινείται ετεροβαρώς υπέρ των ιδιωτών που θέλουν να επενδύσουν στον λιγνίτη. Ο κ. Αδαμίδης εκτίμησε ότι όλα αυτά γίνονται επειδή τρία χρόνια μετά το άνοιγμα της αγοράς, η ΔΕΗ είναι αυτή που κρατάει τους πελάτες. «Όσο και αν προχωρήσουν τα ΝΟΜΕ και όσο και αν προχωρήσουν οι διαδικασίες αυτής της πώλησης, δεν πέφτει το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική και το γνωρίζετε πολύ καλά» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Αδαμίδης και τόνισε ότι άλλες πρέπει να είναι οι μέθοδοι για να αλλάξει αυτό το μερίδιο και να υπάρξει ανταγωνισμός στον τομέα της λιανικής. Αναφερόμενος στα εργασιακά, είπε ότι ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να κάνει δικό του Κανονισμό και μισθολόγιο. Είπε ακόμη ότι το ζήτημα της συλλογικής σύμβασης δεν έχει κλείσει και πρόσθεσε πως η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχει καταστήσει σαφές ότι σύμβαση με μειώσεις δεν θα υπογραφεί. «Οι εργαζόμενοι θα είναι βορά στο νέο ιδιοκτήτη» είπε και πρόσθεσε ότι «οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια έχουν απολέσει 5,6 δισ ευρώ λόγω των μνημονίων» και τα χρήματα αυτά δεν πήγαν ούτε για το τιμολόγιο ούτε για τα κέρδη της επιχείρησης. «Θεωρούμε ότι με το νομοσχέδιο και τις κινήσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η διοίκηση της ΔΕΗ, ενδεχομένως να τίθεται και ζήτημα απιστίας. Εάν είναι πλεονάζον το προσωπικό στη Μεγαλόπολη και τη Φλώρινα, και πρέπει να λιγοστέψει, τότε πρέπει να απαντηθεί γιατί είχαμε πλεονάζον προσωπικό. Θέλουμε απόσυρση του νομοσχεδίου, κατάθεση μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού» είπε ο κ. Αδαμίδης και εκτίμησε ότι αν βρεθεί επενδυτής θα είναι γιατί η πώληση θα γίνει «κοψοχρονιά».

Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο δεν παραδίδονται και δεν χαρίζονται μόνο οι λιγνιτικές μονάδες αλλά και εκτάσεις γης με κοιτάσματα λιγνίτη. «Η ΔΕΗ και το δημόσιο αγαθό που παράγει, δεν δωρίζεται, δεν παραχωρείται, δεν εκποιείται. Κανένας δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας της ΔΕΗ. Εμείς θα κάνουμε αγώνα, ώστε να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο και να αποκαλυφθούν τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ» είπε ο κ. Μανιάτης και κατήγγειλε ότι υπάρχει «κατάπτυστη» διάταξη για τη Μεγαλόπολη 5, την οποία ενώ ο ελληνικός λαός την πλήρωσε για παραγωγή 820 MW, δεν θα πρέπει να δουλεύει πάνω από 500 MW. Είπε ακόμη ότι αφήνονται ακάλυπτοι οι εργαζόμενοι και έκανε έκκληση στα κόμματα να το καταψηφίσουν.

Διοικητικό Οικονομικό Προσωπικό

Ο Γιώργος Μπίζας, πρόεδρος ένωσης Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού ΔΕΗ, κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι βιώνουν σήμερα τη μεγαλύτερη ανασφάλεια στα χρονικά της ΔΕΗ. Οι μονάδες αυτές αποτελούν την ενεργειακή βάση της ΔΕΗ, είπε ο κ. Μπίζας και τόνισε ότι δεν λαμβάνεται υπόψη πως οι μονάδες αυτές θα είναι εκείνες που θα τροφοδοτήσουν με το υπόγειο καλώδιο την Κρήτη. «Άρα εμείς θα δώσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια του νησιού σε έναν ιδιώτη» σημείωσε ο κ. Μπίζας και κατήγγειλε πολιτική των γκρίζων ζωνών ως προς τα εργασιακά ζητήματα. Μιλάτε για εθελουσία. Ποιο είναι το σχέδιο, ποιο θα είναι το προσωπικό που θα πάει στον νέο ιδιοκτήτη; Αυτά είναι πολιτικές γκρίζων ζωνών. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είναι πολύ θυμωμένοι, διότι συνεχίζεται η πολιτική εκείνων που θέλουν μια ΔΕΗ που θα την αρμέγουν και θα πλουτίζουν οι ανταγωνιστές και φέρνουν τη ΔΕΗ στο σημείο που δεν θα παράγει» είπε ο κ. Μπίζας.

Ο πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΗ Γιώργος Μπούκουρας είπε ότι επιχειρείται το βίαιο άνοιγμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Είναι βίαιος, όπως τόνισε, διότι η ΔΕΗ υποχρεώνεται να μεταβιβάσει τις αποδοτικότερες μονάδες με τα αντίστοιχα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων.

Αυτοδιοίκηση

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης υπογράμμισε ότι πάγια θέση της περιφέρειας είναι ότι η ενέργεια και τα νερά είναι δημόσια περιουσία, περιουσία των πολιτών και θα πρέπει να αξιοποιηθούν από δημόσια ΔΕΗ προς όφελος της δημόσιας οικονομίας, της χώρας και της Δ. Μακεδονίας. «Γι αυτό εναντιωθήκαμε στη μικρή ΔΕΗ και δημιουργήσαμε μέτωπο κατά της πώλησης της ΔΕΗ» είπε ο κ. Καρυπίδης και τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει πρόσβαση ιδιωτών στην ενέργεια αλλά χωρίς την πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος είπε ότι η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση τους τελευταίους μήνες λόγω αβεβαιότητας και δεν δέχεται το νομοσχέδιο. Είπε ότι το σχέδιο νόμου δεν μπορεί να γίνει δεκτό για μια σειρά λόγους που σχετίζονται όχι μόνο με τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά σχετίζονται με τις ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή. Κατήγγειλε επίσης ότι δεν υπάρχει πρόνοια για την αποκατάσταση και επαναπόδοση των γαιών της κοινωνίας της Μεγαλόπολης που έχει εισφέρει τις ιδιοκτησίες της.

Ο Λευτέρης Ιωαννίδης, δήμαρχος Κοζάνης κατήγγειλε ότι με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αγνοείται η δυνατότητα να υποστηριχθεί η Δ. Μακεδονία με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, αν και έχει στηρίξει σε μεγάλο βαθμό τον εξηλεκτρισμό της χώρας. «Οι εξελίξεις είναι αρνητικές και, πέραν όσων έχουν αναφερθεί για τις λιγνιτικές μονάδες και τα εργασιακά, αγνοείται η δυνατότητα να υποστηριχθεί η Δ. Μακεδονία με ένα ολοκληρωμένη σχέδιο μετάβασης στη μετά λιγνίτη εποχή» είπε ο κ. Ιωαννίδης.

Ο Σάββας Ζαμανίδης, δήμαρχος Εορδαίας, δήλωσε αντίθετος στην πώληση λιγνιτικών μονάδων, όχι επειδή θίγονται οι ενεργειακοί δήμοι, αλλά επειδή οι συνέπειες για την οικονομία θα είναι ολέθριες.

Βιομηχανία

Ο Κωνσταντίνος Κουκλέλης πρόεδρος Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας δήλωσε ότι η Ένωση στέκεται θετικά στο άνοιγμα της αγοράς, γιατί αποτελεί ευκαιρία για να γίνουν περισσότερες ανταγωνιστικές και οι ελληνικές βιομηχανίες που δεν θα εξαρτώ ται από ένα παραγωγό με δεσπόζουσα θέση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα