Πολλοί γονείς ιδιαίτερα εκείνοι που προέρχονται από αυστηρές οικογένειες, προσπαθούν να είναι πιο χαλαροί με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους επιδιώκοντας αυτά να τους αντιμετωπίζουν σαν φίλους. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν ότι κερδίζουν τη “φιλία” των παιδιών και πιστεύουν ότι τα ίδια καθώς μεγαλώνουν, θα μοιράζονται μαζί τους τα πάντα. Στη πραγματικότητα όμως αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι γονείς που συμπεριφέρονται ως γονείς και όχι ως “φίλοι”. Ετσι για την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού μας, πέρα από την αγάπη μας ως συστατικό στοιχείο της σχέσης και της επικοινωνίας μαζί του, χρειάζεται να θέτουμε κάποια όρια, κάποιους κανόνες δηλαδή, στη συμπεριφορά του. Οι κανόνες αυτοί μπορεί να σχετίζονται με ποικίλα θέματα τα οποία αφορούν την ηλικία και το επίπεδο ανάπτυξης του παιδιού όπως ο ύπνος, η διατροφή, το παιχνίδι, η μελέτη, η τηλεόραση, η αρνητική συμπεριφορά κ.λπ.
Τα παιδιά χρειάζονται κάποιον να τους εξηγεί τι επιτρέπεται και τι όχι, να τα οδηγεί με σταθερά βήματα και να τα επαναφέρει στην τάξη όταν είναι απαραίτητο. Χρειάζονται ένα ασφαλές περιβάλλον, που θα τα βοηθήσει να εξελιχθούν και γονείς “ενήλικες” που θα μπορέσουν να μιμηθούν.
Ενα παιδί χωρίς όρια νιώθει δυστυχισμένο, αποθαρρυμένο, ανασφαλές και συχνά εκδηλώνει προβλήματα στη συμπεριφορά του. Η συνέπεια και η σταθερότητα επομένως στην εφαρμογή των κανόνων από πλευράς γονέων, αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του και την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του οικογενειακού συστήματος.
Και βέβαια όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η οριοθέτηση της συμπεριφοράς ενός παιδιού τόσο το καλύτερο. Αν από τη νηπιακή ηλικία το παιδί μας μάθει να δέχεται κανόνες, να εκφράζει με υγιή τρόπο τα συναισθήματά του και να υιοθετεί μια υπεύθυνη συμπεριφορά, μεγαλώνοντας θα μπορέσει να αναπτύξει το δυναμικό του και έτσι να επιτυγχάνει τους διάφορους στόχους στη ζωή του. Με άλλα λόγια, το παιδί που μεγαλώνει σε ένα σταθερό περιβάλλον, με ξεκάθαρα και σαφή όρια στη συμπεριφορά του, βρίσκεται ωφελημένο, αφού έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες στο μέλλον να μπορεί να επιλύει τα προβλήματά του, να αποφεύγει τους διάφορους κινδύνους, αλλά κυρίως να νιώθει πλήρες και ικανοποιημένο.
Οσον αφορά τώρα την εφαρμογή των ορίων και την αποφυγή διατάραξης του ψυχολογικού κλίματος της σχέσης γονέων – παιδιών, μεγάλη σημασία παίζει ο τρόπος που οι γονείς βάζουν τα όρια. Σε καμία περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι τα παιδιά αν και δεν έχουν ακόμη μεγαλώσει, είναι άνθρωποι που αξίζουν όπως ο κάθε άνθρωπος τον σεβασμό τους. Τα όρια επομένως δεν πρέπει να μπερδεύονται με τις φωνές, τις απειλές και τους όποιους χαρακτηρισμούς που μειώνουν την προσωπικότητα ενός παιδιού.
Η επιστήμη της Ψυχολογίας έχει δείξει ότι οι συνεχείς φωνές και οι φασαρίες δεν λειτουργούν παιδαγωγικά. Mέσα από αυτούς τους τρόπους οι γονείς διδάσκουν στα παιδιά τους, μόνο να υπακούουν επειδή η μαμά και ο μπαμπάς θυμώνουν, αλλά σπάνια έως καθόλου δεν τα βοηθούν να μαθαίνουν, που είναι το κύριο ζητούμενο της διαπαιδαγώγησης ενός παιδιού. Και βέβαια θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε επειδή στα όρια πολλοί γονείς συγκαταλέγουν και την σωματική τιμωρία, μιας και θεωρούν ότι “το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο” ότι η σωματική τιμωρία που πολύ σωστά απαγορεύεται από τον νόμο, θεωρείται ως μία απαράδεκτη μορφή επιβολής βίας και εξουσίας στο παιδί, η οποία πλην του ότι τραυματίζει σοβαρά τον ψυχισμό του, προκαλεί την επιθετικότητα και διδάσκει ότι με τη βία επιλύουμε τις διαφορές μας.
Εν κατακλείδι σε καμία των περιπτώσεων το παιδί δεν πρέπει να νιώσει ότι τα όρια και οι όποιες συνέπειες που αφορούν την μη εφαρμογή των ορίων, το αφορούν ως άνθρωπο.
Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Χανίων
σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ