Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Η Παλιά Πόλη σε… επιτραπέζιο παιχνίδι από μαθητές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου

» ∆ιεκδικεί βραβείο σε ∆ιεθνή Μαθητικό ∆ιαγωνισµό

 

Ένα µοναδικό επιτραπέζιο παιγνίδι -το Regno Di Candia (βασίλειο της Κρήτης)- που παρακινεί µικρούς και µεγάλους να γνωρίσουν την τοπική ιστορία µέσα από τα µνηµεία της Παλιάς Πόλης δηµιούργησαν οι µαθητές του “Οµίλου Πληροφορικής” του 1ου Πειραµατικού Γυµνασίου Χανίων!

 

Μάλιστα το παιγνίδι στάλθηκε σήµερα Τετάρτη στο “Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης” στην Αθήνα για να συµµετάσχει στον 11ο ∆ιεθνή Μαθητικό διαγωνισµό!
Η κατασκευή του παιγνιδιού είναι τέτοια (3D εκτυπώσεις) που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ανάλογες δηµιουργίες που κυκλοφορούν στο εµπόριο.
«Πως ονοµαζόταν η πύλη στο νότιο τµήµα των Ενετικών τειχών;», «πως αλλιώς λέγεται ο Λόφος Καστέλι;», «ποιος ήταν ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε τα τείχη;» Ερωτήσεις όπως οι παραπάνω τίθενται στο επιτραπέζιο που αποτελεί επί της ουσίας ένα παιγνίδι στρατηγικής και δράσης.
Χθες το πρωί είχαµε την ευκαιρία να ξεναγηθούµε στη δουλειά των παιδιών και των εκπαιδευτικών τους.
Ο καθηγητής πληροφορικής κ. Μιχάλης Κουνελάκης µας εξηγεί πως η έµπνευση για το παιγνίδι ήλθε µέσα από µια εργασία των παιδιών που είχε παρουσιαστεί τον περασµένο Μάρτιο για τη δηµιουργία “ψηφιακού χάρτη” για την παλιά πόλη.
Στο παιγνίδι παίρνουν µέρος έως 4 παίκτες ηλικίας άνω των 12 ετών που µε πιόνια και ένα ζάρι κινούνται πάνω σε ένα ταµπλό της Παλιάς Πόλης των Χανίων, ακολουθώντας διαδροµές που αφορούν την Ενετοκρατία, το Βυζάντιο, την Οθωµανική περίοδο. Οι παίκτες κάθε φορά που το πιόνι του πέφτει πάνω σε ένα µνηµείο απαντούν σε σχετική ερώτηση µε αυτό και αν είναι σωστοί παίρνουν την κάρτα του µνηµείου και παράλληλα συλλέγουν τµήµατα του τείχους που θα τους χρησιµεύσει για να το “κτίσουν” περιµετρικά της πόλης. Τελικός σκοπός η “κατάκτηση” του Ενετικού Φάρου, που για να επιτευχθεί θα πρέπει να εξασφαλιστούν ορισµένοι συνδυασµοί νίκης (χτίσιµο τείχους και κατοχή µνηµείων).

ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

«Αυτό που κέρδισαν τα παιδιά συµµετέχοντας στη δηµιουργία του παιγνιδιού είναι η συνεργασία και ο αλληλοσεβασµός, κάνοντας παράλληλα µια καλή ανάγνωση της δύσκολης τοπικής ιστορίας. Αντιλήφθηκαν ότι περπατώντας στην πόλη, δεν θα βλέπουν µόνο το… παγωτατζίδικο στη γωνία αλλά θα µπορούν να διακρίνουν τα µνηµεία τριών πολιτισµών της τελευταίας χιλιετίας στην πόλη µας» αναφέρει ο κ. Κουνελάκης που διέκρινε ανάµεσα στα παιδιά «φοβερή θέληση, επιθυµία για γνώση, οµοιογένεια στο πως φτιάχνουν τους κανόνες συνεργασίας. Παραµένουν παιδιά αλλά διακρίνονται από τη σοβαρότητα. Είναι µεγάλη χαρά που είµαι δίπλα τους και τα επόµενα δύο χρόνια είµαι σίγουρος πως θα κάνουν θαύµατα όποιον καθηγητή και να έχουν».
Για την τρισδιάστατη απεικόνιση πάνω στο ταµπλό εργάστηκε ο καθηγητής Αντώνης Φραντζεσκάκης µε τη συνδροµή του γιου του κάνοντας µια πιστή απεικόνιση των µνηµείων της Παλιάς Πόλης, ενώ για τις 3D εκτυπώσεις δούλεψε ο µαθητής Νίκος Χατζηδάκης. «Έχουµε ψηφιακό εκτυπωτή, πήρα τα στοιχεία και τα πέρασα σε αυτόν και τύπωσα το Ενετικό τείχος. Έβαλα τα κοµµάτια ανά τριάδα και για κάθε µια απαιτούνταν 1-2 ώρες για να εκτυπωθεί. Κάθε µέρα εκτύπωνα δύο -τρεις τριάδες» µας είπε ο µαθητής.
Τις ερωτήσεις τις έφτιαξαν οι ίδιοι οι µαθητές, αντλώντας στοιχεία από τις επισκέψεις τους στα µνηµεία, από το διαδίκτυο και από βιβλία. Ο Γιάννης Αποστολάκης µε τον Λευτέρη Καλαϊτζή εργάστηκαν για τα οθωµανικά µνηµεία όπως το τούρκικο χαµάµ και το µινάρε της Σπλάντζιας, ενώ ο Ορέστης ∆αρµαράκης και ο Μανώλης Παντελάκης βρήκαν στοιχεία για το Ενετικό Φάρο.
«Η προετοιµασία των ερωτήσεων µας βοήθησε να µάθουµε περισσότερα πράγµατα για την Παλιά Πόλη και τα µνηµεία της» λένε οι µαθητές, ενώ ο διευθυντής του 1ου Πειραµατικού Γυµνασίου Χανίων κ. Βλαχοδήµος επισηµαίνει πως στην ξενάγηση στο Λόφο Καστέλι από την αρχαιολόγο κ. Μ. Βλαζάκη τα παιδιά αντιλήφθηκαν “το παλίµψηστο της πόλης” και τη συνέχεια για την πόλη από την προϊστορική περίοδο µέχρι σήµερα.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ∆ΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Το Regno Di Candia συµµετέχει στον 11ο ∆ιεθνή Μαθητικό διαγωνισµό που πραγµατοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδειάς από το “Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης” στην Αθήνα. Ο διαγωνισµός γίνεται σε τρεις κατηγορίες επιτραπέζια όπου συµµετέχει το σχολείο των Χανίων, ψηφιακά παιγνίδια και παιγνίδια που ξαναφτιάχτηκαν.
Στην Επιτροπή προεδρεύει ο γνωστός σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης

 

Τα µέλη του Οµίλου Πληροφορικής

•Αποστόλου Αναστασία,
•Αγγελάκη Ευαγγελία,
•Αποστολάκης Ιωάννης,
•∆αρµαράκης Ορέστης,
•∆ρουδάκης Αλέξανδρος,
•Ζερβουδάκης Ιωάννης,
•Καλογερόπουλος Αλέξανδρος,
•Καµπάκη Αγάπη – Λυδία,
•Καραγκούνη Αναστασία,
•Καρυδάκης Ματθαίος,
•Καστανάκης Βασίλειος,
•Σκευάκη Ίριδα,
•Καλαϊτζής Ελευθέριος,
•Παντελάκης Μανώλης,
•Παπαδάκη Νικολέτα,
•Στάµου Κατερίνα,
•Στάµου Στέλλα,
•Παπαδογιάννης Ιωάννης,
•Γάττας Αρζήλ,
•Φουσκιτάκης Νίκος

∆είτε το βίντεο


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. ΜΟΝΟ συγχαρητήρια στην εφημερίδα και στο δημοσιογράφο της Γ. ΚΩΝΣΤΑ για την προβολή ενός θαυμαστού επιτεύγματος μικρών Χανιωτών μαθητών.

    ΤΑ “Χ.ν.” ανέκαθεν υποστήριζαν τις μαθητικές ανησυχίες και πρωτοβουλίες, ειδικά τις δημοσιογραφικές στα πρώτα βήματά τους. Δεν ξεχνώ, προσωπικά, την αμέριστη συμπαράστασή τους, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με την τότε προσπάθεια του ίδιου σχολείου (τότε Α’ Γυμνάσιο Αρρένων) στη δημιουργία της εφημεριδούλα “Μαθητικοί Παλμοί”, που αργότερα έγιναν περιοδικό πολυσέλιδο και πολυβραβευμένο… Καλή συνέχεια

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα