Λίγες μόλις μέρες μετά την έναρξη των εμβολιασμών κατά του νέου κορωνοϊού στη Βρετανία, ξεκίνησε η χορήγηση του εμβολίου και στους Αμερικανούς πολίτες που έχει κριθεί πως βρίσκονται στις ομάδες προτεραιότητας. Η άφιξη του εμβολίου σηματοδοτεί μια νέα φάση στην εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης καθώς ο πλανήτης αποκτά πλέον ένα «όπλο» κατά του ιού που καλλιεργεί την ελπίδα πως η επιστροφή της ζωής και της καθημερινότητας σε κανονικούς ρυθμούς δεν θα αργήσει ακόμα πολύ. Μόλις επιτευχθεί ένας σημαντικός αριθμός εμβολιασμών στον πληθυσμό, θα περιοριστεί η αναγκαιότητα της τήρησης των περιορισμών.
Δυστυχώς οι νέες εξάρσεις του ιού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δείχνουν πως είμαστε ακόμα μακριά από τη την κανονικότητα. Όπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική, μάλιστα δεδομένου ότι οι επόμενες εβδομάδες αποτελούν από τις πιο γεμάτες και δραστήριες για τις κοινωνικές επαφές και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, το διάστημα που βρίσκεται μπροστά μας θεωρείται κρίσιμο. Και αυτό γιατί θα καθορίσει την εξέλιξη της πανδημίας. Η εορταστική περίοδος υπογραμμίζει την ανάγκη να μείνουμε χώρια και να επιδείξουμε εγρήγορση και εγκράτεια την στιγμή που όλοι θα προτιμούσαμε να γιορτάζουμε παρέα με φίλους και συγγενείς παρά να τηρούμε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Τα Χριστούγεννα στην εποχή της πανδημίας
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας πίεσε τα συστήματα υγείας καθώς παρά τα μέτρα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις τα κρούσματα «επέμεναν» σε ψηλά επίπεδα. Και ενώ οι χώρες της Ευρώπης σκόπευαν να σώσουν τα Χριστούγεννα, η επιχείρηση αναβλήθηκε και η μία μετά την άλλη οι χώρες σπεύδουν να ανακαλέσουν την χαλάρωση των περιορισμών για την γιορτινή περίοδο.
Η Γερμανία έκανε ένα βήμα παραπέρα ανακοινώνοντας καθολικό lockdown μέχρι και τουλάχιστον τις 10 Ιανουαρίου. Ακολούθησαν χθες η Βρετανία ανακοινώνοντας πως το Λονδίνο και περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας θα τεθούν υπό αυστηρότερους περιορισμούς αλλά και η Τουρκία που ανακοίνωσε πως θα επιβάλει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για 4 ημέρες από το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Η χώρα μας είναι ανάμεσα στις χώρες που απέσυραν τα σχέδια για χαλάρωση των περιορισμών και σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, αναβάλλοντας αποφάσεις τέτοιου είδους για τις 7 Ιανουαρίου. Η ελληνική κυβέρνηση επέτρεπε μία ελαφριά χαλάρωση στην αγορά ανοίγοντας βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, ΚΤΕΟ και από σήμερα τα κέντρα αισθητικής, ωστόσο, προτίμησε να κρατήσει κλειστό το λιανεμπόριο δίνοντας μονάχα την δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μέσω του συστήματος του click away.
Για τις γιορτές συστήνει ρεβεγιόν σε κλειστό κύκλο καθώς δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες. Παράλληλα, δεν αναμένεται να διευρυνθεί άλλο το ωράριο για τις μετακινήσεις τις ημέρες των γιορτών και θα ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
«Για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συστήνουμε σε όλους, αυτές οι γιορτές να μην είναι αφορμή για συγχρωτισμό. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση, οι μετακινήσεις εκτός νομού δεν επιτρέπονται, παρά μόνο για την επανένωση οικογενειών, για λόγους υγείας, για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία ή επαγγελματικούς λόγους.
Χριστούγεννα με την κοινωνική μας «φούσκα»
Για την ανάγκη να καθορίσουμε την κοινωνική μας «φούσκα» μίλησε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλου στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.
Η κοινωνική «φούσκα» πρόκειται για τη μικρή και σταθερή ομάδα συγγενών και φίλων που θα επιλέξουμε να γιορτάσουμε παρέα φέτος. «Όσο μικρότερος, τόσο καλύτερα. Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές ώστε να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε ‘’κοινωνική φούσκα’’», σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, είναι απαραίτητο «να είμαστε με μια μικρή παρέα λίγων ανθρώπων όταν είμαστε σε κλειστό χώρο, γιατί απλά έχει υπολογιστεί με μαθηματική ακρίβεια ότι αν σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μαζευτούν 20 άτομα για περισσότερο από 4 ώρες, ακόμα και αν όλοι οι παρευρισκόμενοι φοράνε μάσκα συνεχώς, υπάρχει κίνδυνος διασποράς»
«Ενώ αν κανείς από τους καλεσμένους δεν φοράει μάσκα και μάλιστα πιάσουν και κανένα τραγουδάκι την ώρα της διασκέδασης, αρκούν μόλις 8 λεπτά, προσέξτε, μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά», εξήγησε.
Αυτές οι εξελίξεις γίνονται ακόμα πιο δύσκολες δεδομένου ότι πρόκειται να εφαρμοστούν σε μια εορταστική περίοδο κατά την οποία οι άνθρωποι συνηθίζουν να θέλουν να είναι μαζί. Η επιθυμία για ανθρώπινη επαφή αποτελεί όμως την «αδυναμία» που εκμεταλλεύεται ο ιός για την διάδοσή του ευρέως στον πληθυσμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο εορτασμός των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ που οδήγησε σε αύξηση των νέων μολύνσεων και στην πιο θανατηφόρα εβδομάδα από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα.
Λιγότερα ημερήσια κρούσματα αλλά και τεστ
Να σημειωθεί ότι μείωση των κρουσμάτων και σταθεροποιητική τάση των διασωληνωμένων και των νεκρών καταγράφει η χώρα, ενώ μειωμένα είναι και τα τεστ που διενεργούνται τα τελευταία 24ωρα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν, ωστόσο, όπως λένε, ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης είναι μεγάλος. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, εμφανίζεται αντίθετος σε κάθε περαιτέρω χαλάρωση του lockdown, υποστηρίζοντας ότι, παρά τη μικρή μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζεται και οι διαθέσιμες κλίνες για ασθενείς Covid-19 είναι κατειλημμένες κατά 70%, ενώ οι κλίνες ΜΕΘ κατά 90%. Χθες η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 639 νέα κρούσματα, με τα 184 να εντοπίζονται στην Αττική και τα 163 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός έφτασε στα 125.173. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 558 ασθενείς, ενώ χθες κατέληξαν 62 φορείς του ιού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων από Covid-19 στη χώρα μας στους 3.687.