“Βουτιά” -97 % σημείωσαν το β’ τρίμηνο φέτος τα έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων στον Νομό Χανίων συγκριτικά με το 2019, ενώ μεγάλη ήταν και η πτώση
(-77,3%) των εσόδων στην εστίαση, αποτυπώνοντας τη δύσκολη εικόνα για τις επιχειρήσεις του κλάδου και το “χτύπημα” που δέχθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε ελεύθερη πτώση και ο τζίρος στο δεύτερο τρίμηνο.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, όππως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, απώλειες άνω των 2,6 δισ. ευρώ καταγράφηκαν, λόγω πανδημίας και lockdown, στον τζίρο των επιχειρήσεων στην παροχή καταλύματος και εστίασης το β’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται στην παροχή καταλυμάτων (1,75 δισ. ευρώ).
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:
Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων, ο κύκλος εργασιών το β’ τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 104.682.448 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 94,3% σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2019, όταν είχε ανέλθει σε 1.846.435.467 ευρώ. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου (99,5%), ενώ η μικρότερη μείωση (11,7%) καταγράφηκε στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας.
Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το β’ τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 592.729.473 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 59% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019, όταν είχε ανέλθει σε 1.446.782.662 ευρώ. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην περιφερειακή ενότητα Θήρας (95,6%), ενώ η μικρότερη μείωση (33,3%) καταγράφηκε στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών.
ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ
«Χαμένη θεωρείται η εφετινή τουριστική χρονιά για τον κλάδο των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, που έληξε άδοξα και νωρίτερα του αναμενόμενου, με όσα από τα καταλύματα εν τέλει λειτούργησαν να οδηγούνται σε πρόωρο κλείσιμο, εξαιτίας των ανύπαρκτων κρατήσεων».
Αυτό τονίζεται εξάλλου σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), η οποία κάνει λόγο για πληρότητες που δεν υπερβαίνουν το 25% και τα έσοδα να είναι στο ναδίρ. Μάλιστα, στο σημείο αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «λουκέτα» σε έναν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων του κλάδου.
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/ΜΠΕ