Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Η παραγωγή καλοκαιρινών λεμονιών

 

Τα τελευταία χρόνια οι εκτάσεις με την καλλιέργεια λεμονιάς αυξάνονται συνεχώς λόγω των υψηλών τιμών που επιτυγχάνουν οι παραγωγοί μας τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο όγκος της παραγωγής καλοκαιρινών λεμονιών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες : 1) την ποικιλία, 2) το υποκείμενο, 3 ) το μικροκλίμα, 4) και τις καλλιεργητικές φροντίδες.
Τέλος Αυγούστου –όλο τον Σεπτέμβριο σημαντικός όγκος εμπορεύσιμων λεμονιών παράγεται από τις ποικιλίες: Α. Λαπιθιώτικη Κύπρου, που είναι ανθεκτική στην Κορυφοξήρα, σε αυτή την ποικιλία στηρίζει η Κύπρος τις εξαγωγές της. Β. Τη Μαγληνή, που παρουσιάζει καλού μεγέθους καρπούς τον μήνα Σεπτέμβριο, όμως, είναι ευαίσθητη στην Κορυφοξήρα. Οι καρποί των δύο παραπάνω ποικιλιών συλλέγονται όταν υπερβούν μια ορισμένη διάμετρο, π.χ. 5,5 εκατοστά. Γ. Την Ιντερντονάντο, που δίδει τους καρπούς της τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, όμως, υστερεί σε παραγωγικότητα και αυξάνεται η παραγωγικότητά της όταν είναι εμβολιασμένη στο υποκείμενο Citrumelo. Δ. Την Εύρηκα, είναι ευαίσθητη στην κορυφοξήρα, ιδιαίτερα ευαίσθητοι είναι οι απογαμικοί κλώνοι που εισήχθησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι προπολεμικοί κλώνοι της Εύρηκας που είχαν εισαχτεί από διάφορες χώρες ήταν ανθεκτικότεροι στην Κορυφοξήρα, δυστυχώς η προσπάθεια του Υπουργείου Γεωργίας να διαδώσει την ποικιλία Εύρηκα στον Νομό Πρεβέζης απέτυχε γιατί το πολ/κο υλικό ήταν από απογαμικούς κλώνους και οι ξηράνσεις των δένδρων στην Πρέβεζα από την κορυφοξήρα επήλθαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η Εύρηκα θεωρείται η πιο πολύφορη ποικιλία λεμονιάς από τις πιστοποιημένες εμπορικές ποικιλίες. Οι καρποί της είναι μικρότεροι από τις τρεις προηγούμενες ποικιλίες. Ε. Η Ζαμπεττάκη, που μπορεί να δώσει σημαντική παραγωγή καλοκαιρινών λεμονιών και η ποσότητα των καλοκαιρινών λεμονιών εξαρτάται από το κλάδευμα. Το κλάδεμα στις λεμονιές είναι μια τεχνική που δεν την ξέρουν καλά οι παραγωγοί μας. Θα πρέπει να γίνεται χαμήλωμα και αραίωμα των βραχιόνων, ώστε να διατηρείται η βλάστηση προς τα χαμηλά και απογυμνωμένα τμήματα του δέντρου και ο στόχος μας θα είναι να δημιουργούμε “νέες ποδιές”. Οι καρποί της είναι μετρίου μεγέθους. Στην Ισπανία, για να αυξήσουν την παραγωγή καλοκαιρινών λεμονιών, χρησιμοποιούν το υποκείμενο Citrus macrophylla. Στην Ισπανία όμως, δεν υπάρχει η ασθένεια κορυφοξήρα που είναι ευαίσθητο αυτό το υποκείμενο. ΣΤ. Η Λίσμπον και η Αδαμοπούλου, που τα ανοιξιάτικά τους λεμόνια μπορούν να συγκομισθούν το καλοκαίρι αν ψεκασθούν με γιββεριλικό οξύ 10 p.p.m. τον μήνα Απρίλιο και είναι ανθεκτικές στην κορυφοξήρα. Οι ποικιλίες αυτές είναι μεγαλόκαρπες.
Τα καλοκαιρινά λεμόνια πρέπει να κόβονται όταν έχουν 25% του όγκου τους σε χυμό.
Από τα υποκείμενα, η Βολκαμεριάνα επηρεάζει θετικά την παραγωγή καλοκαιρινών λεμονιών της ποικιλίας Viilafranca, ενώ η νεραντζιά επηρεάζει θετικά την ποικιλία Ζαμπεττάκη. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι ο συνδυασμός της νεραντζιάς με τις λεμονιές δεν προσβάλλεται από την ίωση τριστέτσα που είναι μια “Association disease” μεταξύ ποικιλιών και υποκειμένων. Η τριστέτσα προσβάλλει όλα τα άλλα είδη που είναι εμβολιασμένα στη νεραντζιά.
Η δημιουργία ψυκτικών χώρων σε περιοχές με μεγάλη παραγωγή λεμονιών όπως Αιγιαλεία και Κορινθία θα συμβάλλει ώστε τα ώριμα λεμόνια του Μαΐου να διατεθούν στην αγορά Ιούλιο ή Αύγουστο. Τα λεμόνια που εισάγονται από την Τουρκία είναι λεμόνια που έχουν συλλεχθεί από τους οπωρώνες τον μήνα Απρίλιο και αποθηκεύονται στις υπόγειες φυσικές στοές της Καππαδοκίας μέχρι τον μήνα Αύγουστο που μας τα εξάγουν και στην Ελλάδα.
Στην Ιταλία παλαιότερα καλοκαιρινά λεμόνια με το stress δίψας, δηλαδή στις αρχές του καλοκαιριού, σταματούσαν τα ποτίσματα για ένα διάστημα από 35 μέχρι 60 μέρες ανάλογα με τις εδαφικές συνθήκες και τη φυσιολογική κατάσταση των δέντρων. Οταν τα φύλλα των λεμονιών μαραθούν, πριν πέσουν, ποτίζουν άφθονα και εφαρμόζουν πλούσιες αζωτούχες λιπάνσεις και τα δέντρα γεμίζουν άνθη τον Αύγουστο ή αρχές Σεπτεμβρίου. Από τα άνθη αυτά τον επόμενο χρόνο θα είναι διαθέσιμα τα καλοκαιρινά λεμόνια τα οποία λέγονται verdelli. Φυσικά τα δέντρα εξασθενίζουν και είναι ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

*γεωπόνος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

11 Comments

  1. Καλημέρα ..για την περιοχή της Μεσσαρας κάμπος Ηράκλειο κρητης και για φυτεύαμε περίπου 100 φυτών Λετονίας πια η ποιες ποικιλίες μπορω να εμπιστευτώ;;για καλή παραγωγή…και αν είναι δυνατόν να έχω παραγωγή τους καλοκαιρινούς μήνες δηλ Ιούλιο έως Σεπτέμβριο….Σας ευχαριστώ πολύ…

  2. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΣΤΟ ΒΡΑΧΑΤΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 100 ΛΕΜΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ – ΑΥΓΟΥΣΤΟ.ΤΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ? . ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΥΛΟΠΥΛΩΔΕΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΦΘΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 0 ΒΑΘΜΟΥΣ C,. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  3. Βρισκομαι στην περιοχη της ιεραπετρας, με ενδιαφερει να ασχοληθω με το ομορφο δεντρο της λεμονιας . Παραλληλα θα θελα εφοσον ασχοληθω , να διαθεσω αρκετες ωρες σε αυτο το ομορφο δεντρο. θα σας ζηταγα αν μπορειται νβα με καθοδηγησετε σε επιλογη ποικιλιας που να εχω και λεμονια τους καλοκερινους μηνες.η ποπικιλιας που θα μου προτειναται για αποθηκευση σε ψυγειο, και διαθεση τους τον ιουλιο και αυγουστο.θα πρεπει να γνωριζεται οτι οι αγωγιμοτητες μας εδω ειναι απο 1800 και πανω

  4. Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά,

    Είμαι παραγωγός πορτοκαλιών στην περιοχή της Αργολίδος και θα ήθελα να αντικαταστήσω μέρος της παραγωγή μου με λεμόνια. Με προβληματίζουν όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες. Υπάρχει κάποια ποικιλία ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  5. Καλησπερα σας.Ο συζυγος μου πριν πεθανει ειχε βαλει 700 λεμονιες διαφορετικων ποικιλιων.Τα δεντρα αν δεν κανω λαθος φυτευτηκαν το 2013.Προσπαθησα μονη μου κι εβαλα αδρευτικο συστημα ,πληρωνω καθε καλοκαιρι τρακτερ για να φρεζαρει το χωραφι και γενικα προσπαθω οσο μπορω μονη μου.Εχω τρια ανηλικα παιδια και δεν μπορουν να με βοηθησουν Οσους εμπιστευτηκα για να φροντιζουν τις λεμονιες και να φυτεψουν δικα τους φυτα μεσα με κοροιδεψαν.Μπορειτε σας παρακαλω να μου πειτε απο ποια βιβλια θα μαθω αναλυτικα τι πρεπει να κανω καθε μηνα κι αν θα μπορουσα να φυτεψω και κατι αλλο μεσα ωστε να βγαζω τα εξοδα του χωραφιου.Δουλευω ως αναπληρωτρια φιλολογος στο Ρεθυμνο Κρητης.Ολες οι συμβουλες ειναι καλοδεχουμενες.Σας ευχαριστω.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα