«Τα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα κάθε παιδιού για ένα κατάλληλο επίπεδο ζωής που να επιτρέπει τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική και κοινωνική ανάπτυξή του». Αρθρο 27 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Παιδιών Eδώ και λίγες δεκαετίες καταγράφεται στην κοινωνία μας η μετακίνηση κοινωνικών ομάδων από την κουλτούρα του χαρακτήρα και της ανθρωπιάς, στην κουλτούρα της επίδειξης και της κατανάλωσης. Μια κουλτούρα που δεν έχει σαν προτεραιότητά της τα Δικαιώματα των Παιδιών. Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου είναι η 70η επέτειος της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Παιδιού και ίδρυσης της UNICEF. Εκατομμύρια παιδιά σώθηκαν -και σώζονται- με τη βοήθεια των προγραμμάτων της UNICEF σε όλο τον κόσμο. Προγράμματά της εφαρμόστηκαν και στην μεταπολεμική Ελλάδα, το τελευταίο διήρκησε μέχρι και τη δεκαετία του 1960.
“Πρώτα τα παιδιά” ήταν ένα από τα εμπνευσμένα συνθήματα της UNICEF ακριβώς για να ενεργοποιήσει όλες τις κοινωνικές ομάδες και τις Αρχές για την προστασία των παιδιών. Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη, τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αμέτρητα κι οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων Ελληνόπουλων περισσότερες.
Τα λάθη μας, παραβάσεις
Τα λάθη μας από άγνοια, αδιαφορία ή παραλείψεις στη φροντίδα των παιδιών παραβιάζουν ευθέως τα δικαιώματά τους.
• Η ένδεια πολλών την περίοδο της κρίσης επηρεάζει τις συνθήκες διαβίωσης και διατροφής των παιδιών.
Δυστυχώς οι συνέπειες θα γίνουν ορατές αργότερα.
• Η αλόγιστη κατανάλωση κορεσμένων σε λίπη τροφών, εκτός από την παχυσαρκία, προκαλεί δυσλειτουργίες στην ποιότητα της ζωής τους.
• Ο ηχοβολισμός των παιδιών με ντεσιμπέλ που ξεπερνούν την αντοχή τους περνά απαρατήρητος.
• Η κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας δεν καταγράφεται.
• Ο νυχτερινός τους ύπνος δεν έχει πάντοτε την κανονική διάρκεια.
• Πολλά παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν γνωστικά στα συγκεκριμένα χρονικά παράθυρα της νηπιακής και της εφηβικής τους ζωής.
Ελλείμματα στην Εκπαίδευση
Τα ελλείμματα στην Εκπαίδευσή μας είναι διαχρονικά και μεταλλασσόμενα. Είναι χρονιές που λείπουν κανονικές αίθουσες διδασκαλίας ή σύγχρονα προγράμματα εκπαίδευσης ή ικανοποιητικά αμειβόμενοι εκπαιδευτικοί. Σήμερα η κρίση είναι η αιτία γενικής υποβάθμισης της Εκπαίδευσης.
Τα ελλείμματα που κληροδοτεί η μια γενιά στην άλλη δεν είναι πάντοτε ποσοτικά. Η ποιοτική διάσταση βαρύνει περισσότερο ιδιαίτερα όταν δεν ισοσκελίζεται με το μεράκι, το φιλότιμο και την εθελοντική προσφορά γονιών και διδασκόντων. Πολλά από τα ελλείμματα αναδείχτηκαν στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χαμένοι είναι οι μαθητές που συνθλίβονται στις ατελέσφορες διαμάχες των ενηλίκων και δεν προετοιμάζονται σε ικανοποιητικό βαθμό.
Οι παραλείψεις μας, παραβάσεις…
Η παραβίαση των δικαιωμάτων των Ελληνόπουλων είναι συνεχής, καθημερινή κι ατιμώρητη.
Θα χρειαζόταν ένα ειδικό σώμα εισαγγελέων να μηνύει τους παραβάτες της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά…
• Καθημερινά τα παιδιά εκτίθενται στην τηλεοπτική βία και στις απειλές που εκτοξεύουν οι ήρωες των σειρών που προβάλλονται νωρίς.
• Ενα νοσηρό περιβάλλον συνθημάτων υποκουλτούρας είναι στους τοίχους μας, σε αυλές των σχολείων, σε πάρκα, σε κάθε πρόσφορη επιφάνεια… Είναι αδύνατον να γλυτώσεις.
• Μια μικρή μερίδα παιδιών επαιτεί και όταν θα έπρεπε να είναι σε Παιδικό Σταθμό, Νηπιαγωγείο ή Σχολείο.
• Οι καταλήψεις Σχολείων δίνουν την ευκαιρία σε ομάδες παιδιών να εθιστούν σε παραβατικές συμπεριφορές. Ο εκφοβισμός παιδιών, η δράση εξωσχολικών, οι υλικές καταστροφές όλα ανεξέλεγκτα και πολλές φορές χωρίς συνέπειες. Το γεγονός ότι έτσι παραβιάζονται τα δικαιώματά τους περνά απαρατήρητο κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό.
Το μήνυμα της ημέρας
Η ποιότητα στη ζωή των κατοίκων της χώρας μας είναι συνδεδεμένη με την τήρηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών. Αυτή η ποιότητα διασφαλίζεται όταν κυριαρχεί η κουλτούρα του χαρακτήρα και της ανθρωπιάς. Τα Δικαιώματα των Παιδιών δεν περιορίζονται στην παροχή τροφής, στέγης και βασικής Παιδείας αλλά είναι και η συνεχής υποστήριξή τους για τη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή τους σε ένα περιβάλλον ειρηνικό.
Το έργο της UNICEF στην Ελλάδα το 2016
Τα 5 εκατ.ευρώ που διέθεσε φέτος η UNICEF στην Ελλάδα προέρχονται από τη Βρετανική και Γερμανική κυβέρνηση και ίδιους πόρους της οργάνωσης. Συγκεκριμένα χρηματοδοτήθηκαν: α) 63.000 δόσεις εμβολίων για τα προσφυγόπουλα που δόθηκαν το Σεπτέμβριο. β) 2.000 προσφυγόπουλα ωφελήθηκαν και εντάχθηκαν στο εκπαιδευτικό σύστημα και σε δράσεις άτυπης εκπαίδευσης σε 20 καταυλισμούς.. γ) 1.500 προσφυγόπουλα και οι οικογένειες τους ωφελήθηκαν από δράσεις για τα ασυνόδευτα και την υποστήριξη δομών για παιδιά. Για το 2017 το κόστος παρεμβάσεων της UNICEF έχει προϋπολογιστεί στα 16 εκατ. ευρώ για τα οποία θα γίνει έκκληση προς ιδιώτες δωρητές, κυβερνήσεις και φορείς της διεθνούς κοινότητας.
*εθελοντής από το 1981 και μέλος της Γ.Σ. της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF.