Ανάλογα μέτρα απαιτούνται και στην Κρήτη
Στα πλαίσια της κατάστασης αυτής στην Ιταλία, η Περιφέρεια της Τοσκάνης, αποφάσισε ήδη και χορηγεί από τον περασμένο Ιανουάριο ενισχύσεις μέχρι 80 ευρώ ανά στρέμμα, για την αντιμετώπιση της εγκατάλειψης των ελαιώνων που βρίσκονται σε δύσβατες περιοχές και σε εκείνους που έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημεία της παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομίας από την UNESCO.
Ωστόσο, ελαιώνες εγκαταλελειμμένους και υπό εγκατάλειψη όπως και ελαιώνες Μνημεία της φύσης και του πολιτισμού που χρήζουν προστασίας και υποστήριξης, δεν έχει μόνο η Ιταλία αλλα και η Ελλάδα και ιδιαιτέρα η Κρήτη. Αυτό έχει επισημάνει ο ΣΕΔΗΚ με επανειλημμένα υπομνήματα του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς μέχρι σήμερα κάποια ανταπόκριση.
Πρόκειται για τους παραδοσιακούς ελαιώνες των ορεινών και ημιορεινών περιοχών που επειδή παρουσιάζουν δυσκολίες προσπέλασης και καλλιέργειας παρουσιάζουν υψηλό κόστος παραγωγής και μειωμένη παραγωγικότητα.
Έτσι, ενώ διαθέτουν υψηλή περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία, περιπίπτουν σε δασική μορφή και γίνονται θύματα πυρκαγιών με συνέπειες διάβρωση του εδάφους, πλημμύρισα φαινόμενα και άλλες πολλαπλές περιβαλλοντικές συνέπειες!
Επομένως, οι Περιφέρειες που έχουν τέτοιους ελαιώνες, σωστό είναι σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία να περιλάβουν στις μελέτες τους έργα προσπελασιμότητας και στήριξης των ελαιώνων αυτών, διασώζοντας τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα τους και αποτρέποντας τις καταστροφικές συνέπειες της εγκατάλειψης τους.
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του (nmixel@otenet.gr