Του Κήπου μας τα Μυστικά, για χρόνια θα σας γράφω, στο ιντερνέτι βγήκανε, πλέον το υπογράφω.
Ευχαριστώ πολύ τις πολυαγαπημένες μου πεθερές για το ενδιαφέρον, αλλά θα συνεχίσω να γράφω τα Μυστικά του Κήπου από το τόσο φιλόξενο βήμα που μου προσφέρουν τα “ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”. Αφήστε που είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.mistikakipou.gr που θα περιέχονται και άλλα άρθρα και video γεωπονικού ενδιαφέροντος, παλαιότερες δημοσιεύσεις της στήλης, ενώ στη διεύθυνση info@mistikakipou.gr θα μπορείτε να στέλνετε τις ερωτήσεις σας, ενώ θα μπορείτε να μας ακολουθήσετε και στα Μυστικά του Κήπου στο facebook. Θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε σε όλους εσάς, από μικρά παιδιά μέχρι υπερήλικες, από πρωτάρηδες που θέλετε να κάνετε το πρώτο σας βήμα στον κήπο μέχρι τους πιο έμπειρους που θέλετε να εμβαθύνετε τις γνώσεις σας. Είτε έχετε λίγες γλάστρες με λουλούδια στο μπαλκόνι ενός διαμερίσματος, είτε ένα λαχανόκηπο στα προάστια της πόλης, είτε ένα μικρό περβόλι σε ένα μακρινό χωριό, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Θα είμαστε στη διάθεσή σας για απορίες, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις για ο,τιδήποτε μπορεί να μας κάνει καλύτερους και πιο χρήσιμους.
Φύτεψα πατάτες στις 10 Αυγούστου, πότε πρέπει να τις βγάλω;
Μέτρα τις μέρες φίλες μου,
πατάτες σαν φυτέψεις,
και σα θα φθάσουν εκατό,
τότε να τις μαζέψεις.
Συγκομίστε την πατάτα, περίπου 3.5 μήνες μετά από τη φύτευση, το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, σε χρονικό στάδιο 10 – 15 ημερών μετά την ξήρανση του υπέργειου πράσινου μέρους των φυτών. Σε αυτό το χρονικό σημείο, η φλούδα της πατάτας ξεκινά και αποσπάται κάπως πιο δύσκολα από τη σάρκα. Συγκομίστε τις πατάτες όταν το έδαφος βρίσκεται στο ρώγο του, δεν είναι δηλαδή πολύ υγρό ούτε πολύ ξηρό. Σε υγρό έδαφος, υπάρχει κίνδυνος σαπίσματος των κονδύλων, ενώ σε πολύ ξηρό υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν οι κόνδυλοι και να παρουσιάσουν σκασίματα. Πραγματοποιήστε προσεκτική διαλογή των υγιών από τους προσβεβλημένους ή τραυματισμένους κονδύλους κατά τη συγκομιδή. Κατά την αποθήκευση, επιλέξτε δροσερές, σκοτεινές, χωρίς υγρασία, καθαρές αποθήκες με θερμοκρασία 6 – 10°C και τοποθετήστε τις πατάτες σε καθαρά πλαστικά ή ξύλινα τελάρα. Σε αυτές τις θερμοκρασίες οι πατάτες καθυστερούν να φυτρώσουν για τουλάχιστον δυο – τρεις μήνες, ενώ δεν δραστηριοποιούνται οι κάμπιες της φθοριμαίας. Σκονίζετε κάθε 20 – 30 μέρες με βιολογικό σκεύασμα βάκιλλου Θουριγγίας πάνω από κάθε στρώση με πατάτες καθώς και σε μια ζώνη τουλάχιστον ένα μέτρο γύρω από τα τελάρα, ενώ και η τοποθέτηση κλαδιών φασκόμηλου βοηθά στην εντομοαπωθητική δράση.
Σκέφτομαι να καθυστερήσω να μαζέψω τις ελιές μου για να βγάλουν περισσότερο λάδι. Συμφωνείτε;
Φίλε μου μην αργοπορείς, τσ’ ελιές σου να μαζέψεις, αν θες καλή ποιότητα, στο λάδι να συλλέξεις.
Στις ελαιοποιήσιμες ελιές, η συλλογή αρχίζει με την αλλαγή του χρώματος από πράσινο – κίτρινο σε πράσινο – ιώδες και κλιμακώνεται, ανάλογα με τις συνθήκες, μέχρι την πλήρη ωρίμανση των καρπών. Η καθυστερημένη συγκομιδή δίνει λάδι υποβαθμισμένης ποιότητας, ενώ πιθανόν να προκαλέσει μείωση της καρποφορίας του επόμενου έτους. Επίσης, ειδικά για τις τσουνάτες ελιές, που περιμένουμε να πέσουν στα δίχτυα, είναι βασικο να μην τις αφήνουμε πολές μέρες στα δίχτυα, γιατί υποβαθμίζεται η ποιότητα και ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα η οξύτητα του παραγόμενου λαδιού. Επιπλεόν, δέντρα με χαμηλό φορτίο συγκομίζονται νωρίτερα σε σχέση με τα φορτωμένα δένδρα. Πάντως, σε περίπτωση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να τηρείται το χρονικό περιθώριο που προβλέπεται πριν τη συγκομιδή. Κατά τη συγκομιδή, οι πληγές που δημιουργούνται κατά το κλάδεμα ή το ράβδισμα για τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου εφόσον συνοδεύονται από βροχή είναι επικίνδυνες για μολύνσεις των δέντρων από καρκίνωση, συνεπώς πρέπει να αποφεύγεται το κλάδεμα και ο ραβδισμός των δέντρων με βροχερό καιρό. Μετά τη συγκομιδή, είναι απαραίτητος ένας ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα.
Για τη συλλογή ελαιοκάρπου τι σακιά πρέπει να χρησιμοποιώ;
Ψάξε για γιούτινα σακιά ή πλαστικά τελάρα,
σαν κάνεις ελαιόλαδο, να μη σε βρει λαχτάρα.
Η παραμονή του ελαιοκάρπου για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την ελαιοποίηση σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και φτωχού αερισμού υποβαθμίζει πολύ την ποιότητα του ελαιολάδου. Συνιστάται η χρήση διάτρητων σάκων από φυτικές ίνες ή δίχτυ, γιατί επιτρέπουν τον αερισμό και παρεμποδίζουν ανάπτυξη μυκήτων μούχλας. Ακόμα καλύτερα είναι τα πλαστικά τελάρα, ιδίως για τις επιτραπέζιες ελιές. Οι πλαστικοί σάκοι εμποδίζουν τον αερισμό, μεταφέρουν οσμές και τοξικά υπολείμματα (ιδιαίτερα όταν επαναχρησιμοποιούνται) και συντελούν στην υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου. Επιπλέον, οι σάκοι να τοποθετούνται σε στοίβες χαμηλού ύψους σε στεγασμένο, δροσερό και καλά αεριζόμενο χώρο, μέχρι την έκθλιψη του καρπού. Επίσης, συνιστάται να γίνεται προγραμματισμός της παράδοσης καρπού σε συνεννόηση με το ελαιουργείο, ώστε να γίνεται η έκθλιψη του ελαιοκάρπου το συντομότερο δυνατό. Τέλος, προτείνεται η επιλογή ελαιουργείου να γίνεται βάσει προδιαγραφών συνθηκών υψηλής καθαριότητας, μηχανημάτων από ανοξείδωτα υλικά, αποφυγή παρατεταμένης μάλαξης της ελαιοζύμης και επαφή της με τον αέρα, τήρηση χαμηλών θερμοκρασιών, χρήση κατά το δυνατόν λιγότερου νερού για αποφυγή απομάκρυνσης των φυσικών αντιοξειδωτικών καθώς και τήρηση ειδικών μέτρων κατά την έκθλιψη βιολογικού ελαιοκάρπου (χωρικός και χρονικός διαχωρισμός).
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr