Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Η πληρέστερη βιογραφία του Εθνάρχη

H πολυτάραχη διαδρομή της ζωής του Ελευθερίου Βενιζέλου, που επηρέασε καθοριστικά τον ελληνικό 20ο αιώνα και έδωσε υπόσταση στο ανορθωτικό όραμα του νέου ελληνισμού, ξεδιπλώνεται στο βιβλίο του συγγραφέα Νικόλαου Παπαδάκη με τίτλο “Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο άνθρωπος, ο ηγέτης”.
Στο δίτομο αυτό έργο, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου «Φερεκύδης», στη Σύρο, ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στα Χανιά, παρακολουθεί τη συναρπαστική ζωή του Έλληνα πολιτικού από τη γέννησή του στην Κρήτη (1864) μέχρι και τον θάνατό του στο Παρίσι (1936).
Για την πρώτη ολοκληρωμένη βιογραφία του μεγάλου Εθνάρχη, μίλησαν στο Θέατρο Απόλλων, ο τ. Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας, η Αρχιτέκτων Μηχανικός Σμαράγδα Πετράτου – Φραγκιαδάκη και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Σύρου, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Ιωσήφ Στεφάνου. Την παρουσίαση συντόνισε η αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Σύρου, Αλίκη Χατζοπούλου.

ΤΑΓΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ
Το θεσμικό και νομοθετικό έργο του κορυφαίου πολιτικού, όπως αυτό αναπτύσσεται με κάθε λεπτομέρεια στο βιβλίο του κ. Παπαδάκη, παρουσίασε ο κ. Δεκαβάλλας, υπογραμμίζοντας στην έναρξη της ομιλίας του πως, ο Βενιζέλος υπήρξε ένας μπαρουτοκαπνισμένος αγωνιστής που στη διάρκεια του βίου του αδιαφόρησε παντελώς για τα επίγεια αγαθά, ενώ δε σταμάτησε ούτε λεπτό να δίνει μάχες και να θέτει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις κύριες παρεμβάσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου στο συνταγματικό και γενικότερα, το νομικό επίπεδο που ανεπιφύλακτα διαπνεόταν έντονα από το νομικό πολιτισμό που τον διέκρινε. Ωστόσο, εξήγησε πως οι παρεμβάσεις του υπήρξαν καθοριστικές και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως στον πολιτισμό όπου θεμελιώθηκαν οι πολιτικές, κοινωνικές και θεσμικές προϋποθέσεις για την εντυπωσιακή ακμή των γραμμάτων και των τεχνών, κατά τις δεκαετίες 1920 και 1930.
Παρά το γεγονός ότι έχουν γραφτεί πολλοί τόμοι και έχουν κυκλοφορήσει πλείστα βιβλία και μελέτες γύρω από τη ζωή και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο κ. Δεκαβάλλας υποστήριξε πως το δίτομο έργο του κ. Παπαδάκη αποτελεί ένα πληρέστατο έργο, καθώς παρουσιάζει με αναλυτικό, παραστατικό και εύληπτο τρόπο τη ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα πολιτικού. Μέσα από τις σελίδες του, ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα η ζωή ενός ανθρώπου που τάχτηκε στην υπηρεσία της πατρίδας και του λαού και που επηρέασε όσο κανένας άλλος, την πορεία του Έθνους. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με την ανθρώπινη διάστασή του, προσφέροντας στον αναγνώστη την ευκαιρία να διεισδύσει στα άδυτα της ιστορικής εποχής που κατέστησε τη χώρα μας υπολογίσιμη και αξιόπιστη δύναμη στον ευρωπαϊκό χώρο. Μιας εποχής που χαρακτηρίστηκε από στιγμές δόξας, αλλά και που έκρυβε μεγάλες καταστροφές στις περιόδους απουσίας του μεγάλου ηγέτη. Καταλήγοντας, ο κ. Δεκαβάλλας εξέφρασε στον κ. Παπαδάκη την υπερηφάνεια των Συριανών που είχε την τύχη να φιλοξενήσει τον μεγάλο αυτό πολιτικό άνδρα στο διάστημα των παιδικών και εφηβικών του χρόνων, επηρεάζοντας και καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη συγκρότηση της προσωπικότητάς του και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, όπως ο ίδιος είχε αναγνωρίσει.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Στη συνέχεια, η Αρχιτέκτων Μηχανικός, Σμαράγδα Πετράτου-Φραγκιαδάκη εξήγησε πως το βιβλίο του κ. Παπαδάκη προσεγγίζει ιδιάζοντα χαρακτηριστικά μιας χαρισματικής προσωπικότητας που καθορίζει ακόμη και σήμερα την πολεοδομική νομοθεσία, 100 χρόνια μετά τη θέσπιση του νομοθετικού διατάγματος του 1923, που αφορούσε στο σχεδιασμό, την οικοδόμηση των πόλεων, των κωμοπόλεων, των συνοικισμών του κράτους, σηματοδοτώντας την ενηλικίωση του ελληνικού πολεοδομικού δικαίου και την έναρξη της πολεοδομικής και οικιστικής αναμόρφωσης της χώρας. Πρόσθεσε δε, πως γενικότερα υπάρχει μια γενική αποδοχή της άποψης ότι η εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου αποτελεί την πιο φιλόδοξη, δυναμική και ολοκληρωμένη προσπάθεια καθολικού αστικού εκσυγχρονισμού. Κάτι που είναι έντονο και εμφανές σε δύο πεδία, την εκπαίδευση και την πολεοδομία-χωροταξία, δύο τομείς που προσφέρονται για συνολικό σχεδιασμό και που δημιουργούν «υπόβαθρο για επιθυμητή αυριανή κοινωνία».

“ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ”
Τέλος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Σύρου, Ιωσήφ Στεφάνου αναφέρθηκε στο βιβλίο και το έργο του κ. Παπαδάκη, εκφράζοντας την άποψη πως η συγκεκριμένη βιογραφία θα έπρεπε να διδάσκεται όχι μόνο στα ανώτατα ιδρύματα, αλλά και σε κατώτατες βαθμίδες της Εκπαίδευσης, καθώς σε αυτό παρουσιάζονται όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα των δύο τελευταίων αιώνων. Τόνισε μάλιστα, πως οι Έλληνες οφείλουν να μάθουν την ιστορία τους, και τι σημαίνει δημοκρατία και εκλογική διαδικασία, υποστηρίζοντας πως «μόνο τότε μπορούμε να γίνουμε ένας μορφωμένος και άξιος λαός».

ΑΞΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ “ΦΕΡΕΚΥΔΗΣ”
Από την πλευρά του, ο συγγραφέας του έργου, Νικόλαος Παπαδάκης ευχαρίστησε θερμά τους υπεύθυνους του Ινστιτούτου Σύρου, αλλά και τον Σύλλογο Κρητών Σύρου για τη συνδιοργάνωση της παρουσίασης του βιβλίου του, με την οποία ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο Φερεκύδης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, το νησί με το οποίο συνδεόταν βαθιά ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στον κ. Γιάννη Δεκαβάλλα, επί δημαρχίας του οποίου το Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Σύρο σε μια λαμπρή εκδήλωση, όπου τέθηκαν οι πρώτες βάσεις για μια αμοιβαία σχέση μεταξύ του Ιδρύματος και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Κατέστησε δε γνωστό πως το βιβλίο του έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως επίσης στη Μελβούρνη, το Σίδνεϋ και την Κύπρο, ενώ μελλοντικά θα παρουσιαστεί και σε Παρίσι, Λονδίνο και Βελιγράδι, όπου το ίδρυμα θα δημιουργήσει παραρτήματα.
Ο κ. Παπαδάκης δεν παρέλειψε δε, να συγχαρεί το Ινστιτούτο Σύρου για τη διοργάνωση ενός εκ των καλυτέρων και ποιοτικότερων συνεδρίων στα οποία έχει συμμετάσχει ο ίδιος, άξιου του πολιτισμού και της ιστορίας της Σύρου. Σημειώνεται πως, κατά τη διεξαγωγή των εργασιών, ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», μίλησε για τις επιρροές της Ελληνικές και της Ευρωπαϊκής σκέψης στην ιδεολογική συγκρότηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, το όραμα του οποίου διέθετε ρεαλισμό και ισχυρές βάσεις, εθνικές και κοινωνικές.
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε χορευτική εκδήλωση από τον Σύλλογο Κρητών Σύρου, τον αρχαιότερο σύλλογο των αποδήμων Κρητών που ιδρύθηκε με υπογραφή του Βασιλιά Όθωνα.

*Εφημερίδα Κοινή Γνώμη των Κυκλάδων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα