Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Η πόλη που “σκοτώνει” το πράσινο

■ 32 χρόνια στην Υπηρεσία Πράσινου του Δήμου Χανίων, ο Στράτος Πουμπλάκης “ξεσπά” για τη συμπεριφορά της δημοτικής Αρχής απέναντι στα δέντρα

«Βλέπουν το πράσινο ως συμπλήρωμα, ως γαρνιτούρα…» Αυτά είναι τα λόγια του για δεκαετίες τεχνολόγου γεωπόνου της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Χανίων κ. Στράτου Πουμπλάκη. Ενός ανθρώπου με μεγάλη προσφορά στα θέματα πρασίνου του Δήμου καθώς εργάστηκε από το 1988 στην Υπηρεσία Πρασίνου και ήταν προϊστάμενος από 1998 μέχρι το 2003 και από το 2017 μέχρι το 2020.

Το 2020 μετακινήθηκε με απόφαση του δημάρχου Χανίων κ. Π. Σημανδηράκη σε άλλη υπηρεσία καθώς όπως μας εξηγεί ο κ. Πουμπλάκης είχε αρνηθεί να αλλάξει τη μελέτη της υπηρεσίας του για περισσότερα δέντρα σε έργα αστικών αναπλάσεων που προγραμματίζονταν στο κέντρο των Χανίων.
«Την υπηρεσία πρασίνου την καλούν κατά το δοκούν γιατί στα τεχνικά έργα το κόστος του πρασίνου είναι κάτω από το 10-15% άρα δεν είναι υποχρεωμένοι από τη νομοθεσία να έχουν επιβλέποντα γεωπόνο. Έχουν μηχανικό αλλά όχι γεωπόνο» αναφέρει ο κ. Πουμπλάκης με τον οποίο κάνουμε μια περιήγηση σε έργα αστικής ανάπλασης που έγιναν ή είναι σε φάση υλοποίησης καθώς και στο Δημοτικό Κήπο.

ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ

Η δεντροφύτευση έγινε… στη μια πλευρά

«Δέντρα
μπήκαν μόνο στην
ανατολική πλευρά της
Χαριλάου Τρικούπη» λέει
ο πρώην προϊστάμενος της
Υπηρεσίας Πρασίνου.

Ξεκινάμε την περιοδεία μας από την οδό Χαρ. Τρικούπη δίπλα στο Εθνικό Στάδιο (εκεί είχε ξεκινήσει η αστική ανάπλαση επί δημαρχίας Βάμβουκα και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2019 αρχές 2020). «Η ανάπλαση πρόβλεπε δεντροφύτευση και από τις δύο πλευρές του δρόμου. Δέντρα όμως μπήκαν μόνο στην ανατολική πλευρά! Συν τοις άλλοις μπήκαν δέντρα δίπλα στον υποσταθμό της ΔΕΗ κάτι που δεν ενδείκνυται για λόγους ατυχήματος» μας λέει ο κ. Πουμπλάκης.
«Θα σας πω όμως ότι απέναντι το δυτικό πεζοδρόμιο είναι στενό και δεν χωράνε δέντρα…» αντιτείνουμε στο συνομιλητή μας. «Δείτε, θα μπορούσαν να βάλουν και εκεί πρόβολους και εκεί να μπουν δέντρα όπως μπήκαν στο ανατολικό πεζοδρόμιο. Το πεζοδρόμιο θα ήταν ελεύθερο και θα υπήρχαν δέντρα και στο δυτικό πεζοδρόμιο. Για να εμφανίσουν ότι έβαλαν περισσότερα δέντρα τα περιόρισαν όλα στη μια πλευρά» τονίζει. Περνάμε στην Ελ. Βενιζέλου σε ένα τμήμα της μπροστά στην Τράπεζα Χανίων δεν υπάρχουν δέντρα. «Ποιος το επέλεξε αυτό; Εμείς πάντως όχι » σχολιάζει ο κ. Πουμπλάκης.

ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ ΓΙΑΝΝΑΡΗ, ΣΚΑΛΙΔΗ

Η μελέτη για 85 δέντρα που έμεινε… μελέτη

Δεύτερος σταθμός μας η Χατζημιχάλη Γιάνναρη όπου ακόμα συνεχίζεται το έργο ανάπλασης των πεζοδρομίων. Σε κάποια σημεία στο βόρειο πεζοδρόμο υπάρχει προετοιμασία για να φυτευτούν μερικά δέντρα.
«Εμείς ως Υπηρεσία Πρασίνου είχαμε προτείνει 85 δέντρα για το τμήμα από την αρχή της Χατζημιχάλη Γιάνναρη, τη Σκαλίδη (75 δέντρα στους δύο δρόμους), μέχρι την Πειραιώς (10 δέντρα). Η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου από τη μεριά της πρότεινε 35 δέντρα για να εγκριθεί η μελέτη. Η μελέτη αυτή τελικά πέρασε όχι από την υπηρεσία της Περιφέρειας αλλά με πολιτική παρέμβαση! Η Αποκεντρωμένη όταν έκανε αυτοψία συμφώνησε με μας και έκανε παρατήρηση να διορθωθεί η μελέτη με βάση τη δική μας πρόταση. Ο κ. Σημανδηράκης ζήτησε να στείλουμε έγγραφο στην Περιφέρεια και στην Αποκεντρωμένη και να τους λέμε ότι δεν μπορούν να μπουν άλλα δέντρα. Κάτι ψευδές, για το οποίο δεν συμφώνησα ποτέ με το σκεπτικό αυτό, δεν έστειλα ποτέ το έγγραφο και για αυτό ο δήμαρχος με έβγαλε από την υπηρεσία πρασίνου και με μετακίνησε σε άλλη υπηρεσία» τονίζει ο πρώην προϊσταμένος της υπηρεσίας πρασίνου.
«Κοιτάξτε ελάχιστες θέσεις προβλέπονται για δέντρα, δεν ξέρω πραγματικά αν μπουν 10» επισημαίνει ο κ. Πουμπλάκης που μας δείχνει μια θέση που προβλέπεται να τοποθετηθεί δέντρο. Από κάτω φαίνονται οι σωλήνες των ευρυζωνικών δικτύων. «Εδώ δεν μπορεί να μπει δέντρο. Κατάφεραν να βάλουν θέση για δέντρο πάνω από τα δίκτυα, ενώ θα μπορούσαν να το μετακινήσουν λίγο πιο βόρεια!» εξηγεί.
«Είναι δυνατόν, η οποιαδήποτε δημοτική αρχή, να μην θέλει πράσινο στην πόλη, αυτό δεν το πιστεύω…» λέμε στον κ. Πουμπλάκη. «Δυστυχώς η σημερινή δημοτική αρχή βλέπει το πράσινο ως συμπλήρωμα, ως γαρνιτούρα του αστικού ιστού της πόλης. Τι να σας πω ότι ο νυν δήμαρχος παρέλαβε το πάρκο δίπλα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ εμείς ως υπηρεσία δεν το υπογράφαμε ; Και δεν το υπογράφαμε γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί η μελέτη, μια μελέτη που είχα συντάξει εγώ και δεν την είχε εφαρμόσει ο εργολάβος αλλά ο κ. Δήμαρχος το παρέλαβε το έργο. Την ευαισθησία του δημάρχου την είδαμε και στην πλατεία της Σούδας όταν κόπηκαν 26 δέντρα και δεν έκαναν τίποτα για τον εντοπισμό του ενόχου παρόλο που γνώριζαν και ποιος το έκανε και για ποιο λόγο».
Συνεχίζουμε την πορεία μας στην Σκαλίδη. «Εδώ προβλέπαμε δεκάδες δέντρα και όμως βλέπετε δεν έχει μπει σχεδόν κανένα και κοιτάξτε μια εικόνα. Είναι περισσότερο από απαραίτητο σήμερα να υπάρχουν νησίδες πρασίνου μέσα στην πόλη, συνεχόμενες μάλιστα ώστε να δημιουργούν σκιερά σημεία. Μπήκαν κολώνες, καλαθάκια γιατί να μην μπουν και δέντρα; Δεν έχει καμία λογική αυτό που έγινε. Πριν την ανάπλαση υπήρχαν πάνω από 15 δέντρα στη Σκαλίδη, Λιγούστρα και Ιβίσκοι για όσους το θυμούνται, μικρόσχημα δέντρα που να μην εμποδίζουν τους περαστικούς. Τώρα που τα πεζοδρόμια διπλασιάστηκαν στο μέγεθος, δεν φυτεύτηκε κανένα δέντρο. Τις προδιαγραφές τις τηρούν κατά το δοκούν και ήθελε και ο δήμαρχος να στείλω έγγραφο ότι δεν μπαίνουν άλλα δέντρα! Αν είναι δυνατόν…» δηλώνει ο κ. Πουμπλάκης. Μας δείχνει τη νησίδα στη συμβολή Σκαλίδη και Πειραιώς. «Η τεχνική μελέτη προέβλεπε να καταργηθεί η νησίδα και να μείνουν δύο δέντρα. Εμείς αντιδράσαμε και ευτυχώς η νησίδα παραμένει…μέχρι τώρα!» καταλήγει ο συνομιλητής μας.

ΜΥΛΩΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΚΟΡΑΚΑ, ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Η ανάπλαση του χθες και του σήμερα

Με τον πρώην προϊστάμενο περπατάμε στη Μυλωνογιάννη όπου είναι σε εξέλιξη εργασίες ανάπλασης εδώ και μερικούς μήνες. «Πλέον δεν είμαι στο Δήμο εδώ και τρία χρόνια, αλλά συνεχίζονται τα ίδια. Οι θέσεις για δέντρα στη Μυλωνογιάννη είναι ελάχιστες, το βλέπετε εξάλλου. Είπε ο κ. Δήμαρχος ότι θα εφαρμόσουν μια νέα τεχνική που οι ρίζες των δέντρων να μην σπάνε τα πεζοδρόμια. Ποια νέα τεχνική, αυτό το είχαμε κάνει και στην Περίδου και στην Αποκορώνου;» αναρωτιέται.
Φτάνουμε στην οδό Κόρακα σε ένα τμήμα της με δεκάδες δέντρα. «Είναι μια ανάπλαση που κάναμε πριν από 10 χρόνια και βλέπετε ο δρόμος είναι γεμάτος δέντρα, καταπράσινος, σκιερός. Μεγάλη ευχαρίστηση να περπατάς. Αυτή ήταν η αντίληψη μας, όπου άφησαν την υπηρεσία πρασίνου να κάνει αυτό που ξέρει το αποτέλεσμα είναι καλό» λέει ο κ. Πουμπλάκης. Καθώς φτάνουμε στην πλατεία 1866 βλέπει το εργοτάξιο για το Open Mall. «Αν κρίνουμε από την αντίληψη της νυν δημοτικής αρχής, αν εκλεγεί και πάλι να είστε σίγουροι πως θα μειωθεί το πράσινο και στην πλατεία 1866. Υπήρχε στο Δήμο η Επιτροπή Περιβάλλοντος με γνωμοτοδικό χαρακτήρα για το πράσινο, τις αναπλάσεις κτλπ. Επειδή συμμετείχαν διάφοροι φορείς που δεν ήταν απόλυτα ελεγχόμενοι από τη δημοτική αρχή η Επιτροπή Περιβάλλοντος έπαψε να λειτουργεί αποτελεσματικά, υποβαθμίστηκε. Γιατί από την Επιτροπή Περιβάλλοντος δεν θα περνούσαν ποτέ αυτές οι αναπλάσεις του κ. Σημανδηράκη. Ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των Χανιωτών με αυτήν την δημοτική αρχή δεν μπορούμε να έχουμε, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους».

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ

«Παρουσιάζουν το αυτονόητο ως επιτυχία»

Τελευταία στάση μας στο Δημοτικό Κήπο. «Δεν εφαρμόστηκε η μελέτη που είχαμε φτιάξει στην Υπηρεσία Πρασίνου για το πράσινο αποκλειστικά. Αυτή θα έπρεπε να ενσωματωθεί στο τεχνικό έργο και με βάση τη μελέτη έγινε η χρηματοδότηση» επισημαίνει ο κ. Πουμπλάκης που διαφωνεί πλήρως με την τοποθέτηση γκαζόν στο χώρο δίπλα από την παιδική χαρά.
«Ήταν τουλάχιστον ατυχές και θα δούμε πως δεν πρόκειται να λειτουργήσει, εμείς προτείναμε μικρό ποταμίσιο βοτσαλάκι, σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Το ξέραμε από την εμπειρία μας τόσα χρόνια. Το γκαζόν δεν είναι πρακτικό γιατί θέλει και πολύ νερό και δεν προλαβαίνει να στεγνώσει μετά το βραδινό πότισμα για αυτό και θα καταστραφεί δυστυχώς γρήγορα. Έφυγαν και πολλά δέντρα που δεν προβλέπαμε εμείς» αναφέρει. «Όμως ο ειδικός δασολόγος είχε προτείνει να κοπούν αρκετά δέντρα για λόγους επικινδυνότητας ή άλλα που ήταν άρρωστα» λέμε στον κ. Πουμπλάκη που δεν συμφωνεί: «Υπήρχαν δέντρα στο φυτώριο που δεν είχαν καμία επικινδυνότητα και απομακρύνθηκαν γιατί;».
«Λέει ο κ. δήμαρχος πως η μεγάλη επιτυχία του έργου του Δημοτικού Κήπου φαίνεται από τα εκατοντάδες παιδιά που καθημερινά έρχονται στην παιδική χαρά και στο χώρο του κήπου. Αυτό δεν είναι ψέματα, είναι πολλά τα παιδιά» αντιτείνουμε στο κ. Πουμπλάκη. «Ο Δημοτικός Κήπος ήταν κλειστός για ενάμιση χρόνο. Δεν έρχονταν κανείς, δεν μπορούσε να μπει κανείς και ανοίγει δεν είναι απόλυτα λογικό πως θα έχει μεγάλη επισκεψιμότητα όταν ενάμιση χρόνο τον στερήθηκε ο κόσμος; Πριν δηλαδή δεν είχε κόσμο η παιδική χαρά, οι χώροι μέσα στον Δημοτικό Κήπο; Παρουσιάζουν το αυτονόητο σαν μια μεγάλη επιτυχία» απαντάει.
Κατευθυνόμαστε στο δυτικό τμήμα του Δημοτικού Κήπου που παραδόθηκε τελευταίο. «Στη μελέτη μας προβλέπαμε την απομάκρυνση και του κτηρίου που φιλοξενεί τα ευρυζωνικά στο νοτιοδυτικό τμήμα και του υποσταθμού της ΔΕΗ στο νοτιοανατολικό. Δεν απομακρύνθηκαν και σε μια τόσο μεγάλη ανάπλαση, με τόσο μεγάλο κόστος δεν προβλέπονταν η αντικατάσταση του τοίχου στη δυτική πλευρά του Δημοτικού Κήπου. Έμεινε η παλιά κατασκευή…».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

3 Comments

  1. Ο δήμαρχος μισεί το πράσινο καθώς φαίνεται. Φτιάχνει τεράστια πεζοδρόμια, χωρίς μελέτη για δέντρα. Μετά κλαίνε για την κλιματική κρίση. Αφού οι ίδιοι το καταστρέφουν.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα