Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Η πόλις εάλω: Η τελευταία εξάδα

29 Μαΐου 1453. Ημέρα Τρίτη, Καταραμένη ημέρα.
Η Βασιλεύουσα Πόλις, η Κωνσταντίνου πόλις, η πρωτεύουσα που τη θαύμασαν και την ζήλεψαν οι Αιώνες, η θρυλική πρωτεύουσα της άλλοτε πανίσχυρης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μετά από τιτάνιο και άνισο αγώνα πέφτει στα χέρια του Σουλτάνου του Μωάμεθ του Β΄, του επονομαζόμενου Πορθητή.
Η χιλιόχρονη ονειρεμένη Καστροπολιτεία, το καμάρι της Ρωμιοσύνης, που πάνω στα τριπλά, πανίσχυρα, ανίκητα, ακυρίευτα, θεοδοσιανά τείχη της, αποκρούστηκαν αναρίθμητα κύματα βαρβάρων, και που όπως λέγουν οι ιστορικοί, η καταστροφή της μόνο με την καταστροφή της Καρχηδόνας, μπορεί να συγκριθεί, δεν υπάρχει πια.
Τα αίτια της πτώσης πολλά. Η απαρίθμηση τους δεν είναι του παρόντος. Εδώ μονάχα θα αναφέρουμε συνοπτικά, βάσει των ιστορικών αφηγήσεων του Ιστορικού της Αλώσεως Γεωργίου Φραντζή ή Σφραντζή, τα δύο συγκλονιστικά περιστατικά που συνέβησαν και άλλαξαν τον Ρουν της ιστορίας, καθώς και τον τραγικό Αυτοκρατορικό Επίλογο.
Ως γνωστόν η οθωμανική στρατιά που περικύκλωσε την Κωνσταντινούπολη αριθμούσε περίπου 250.000 άνδρες έναντι 8.000 περίπου Βυζαντινών. Κολοσσιαία η διαφορά.
Το οθωμανικό πυροβολικό, δηλαδή οι “μπομπάρδες” του εξωμότη Ούγγρου Ουρβανού, νύκτα και μέρα συνεχώς σφυροκοπούσαν τα τείχη, η θαλάσσια οδός είχε αποκοπεί από τα σουλτανικά καράβια. Και το πρωί της 29ης Μαΐου του 1453 τρεις σουλτανικές στρατιές είχαν αποτύχει να κυριεύσουν τη Βασιλεύουσα.
Ο Σουλτάνος τάχε χάσει και ετοιμαζόταν να διατάξει την αποχώρηση των στρατευμάτων του. Ο δε αυτοκράτορας Κων/νος Παλαιολόγος με δάκρυα στα μάτια ετοιμαζόταν να βροντοφωνάξει «ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ». Και τότε συνέβη το πρώτο τραγικό γεγονός.
Ο Αρχιστράτηγος των Βυζαντινών Ιωάννης Ιουστινιάνης δέχεται μολυβένιο σφαιρίδιο στο στήθος και σωριάζεται στη γη. Αμέσως τρέχει κοντά του ο Αυτοκράτορας μαζί με τον γιατρό του και του υπόσχεται κάθε δυνατή βοήθεια. Ο Ιουστινιάνης όμως ζητάει τον δικό του γιατρό, παίρνει τους 300 θωρακοφορεμένους Γενουάτες του και εγκαταλείπει τη μάχη. Τώρα στην πύλη του Αγίου Ρωμανού μένει μόνο ο Κων/νος και λίγοι δικοί του. Ο Μωάμεθ βλέπει ξαφνικά να αδειάζουν τα τείχη και αμέσως εκμεταλλεύεται το γεγονός. Εξαπολύει τους Γενιτσάρους του.
Τώρα ποιος θα αναχαιτίσει τους Γενιτσάρους;
Αλήθεια, ποιος;
Και τότε έρχεται και το δεύτερο συγκλονιστικό γεγονός. Η Κερκόπορτα! Ποιος την άνοιξε; Παραμένει μυστήριο. Οι Τούρκοι ορμούν αλαλάζοντας. Στρέφεται ο Κωνσταντίνος προς τον Άρχοντα Νοταρά που είναι και ο πρωθυπουργός του.
Να έρθουν οι εφεδρείες διατάζει.
Ποιες εφεδρείες… δεν υπάρχουν.
Τότε στρέφεται προς τη σωματοφυλακή του.
Αναγκαία σημείωση: Στον καιρό της παντοδυναμίας των βυζαντινών Αυτοκρατόρων 10.000 Σωματοφύλακες υπερασπίζουν τον Αυτοκράτορα. Τώρα μόνο 6 (έξι). Στρέφεται προς τους έξι. Λέει απλά. Εμπρός παιδιά πάμε να πεθάνουμε. Πετάει από πάνω του τον αυτοκρατορικό μανδύα του και αμέσως τον περικυκλώνουν οι τελευταίοι έξι σωματοφύλακες. Η τελευταία εξάδα.
Η θρυλική σωματοφυλακή του.
Κρατείστε και θαυμάστε ονόματα!
– Θεόφιλος Παλαιολόγος. Σαν αετός ορμά μπροστά και πλαισιώνει τον Αυτοκράτορα.
– Ο Δον Φραγκίσκος Τολέδος καλύπτει το δεξιό του βασιλιά του, και σαν αετός καταξεσκίζει τους Μωαμεθανούς.
– Το ίδιο και ο Ιωάννης Δαλμάτης.
– Και ο Ματθαίος Σγουρομάλλης δεν υστερεί.
– Και ο λεβέντης Καντακουζηνός πρωτοστατεί.
– Ο Άρχοντας Βρανάς κλείνει την εξάδα.
Και τότε γίνεται το απίστευτο.
Εκεί στην Πύλη του Ρωμανού η τελευταία εξάδα θαυματουργεί, μεγαλουργεί που λένε, κάνει θαύματα αντρειοσύνης. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο σπρώχνει μακριά τους τρομερούς γενίτσαρους. Αυτό όμως δεν κρατάει πολύ, γιατί ο αγώνας είναι άνισος.
Ο Αυτοκράτορας, δεινός ξιφομάχος, αντιστέκεται γενναία, όπως επίσης και οι τελευταίοι έξι Υπερασπιστές της τραγικής πόλεως. Πρώτος πέφτει ο Κωνσταντίνος και από πάνω του ένας ένας οι Σωματοφύλακες του. Τον προστάτευαν ζωντανό. Τώρα τον προστατεύουν και νεκρό. Έπεσαν όλοι.
Η θρυλική τελευταία εξάδα και ο Αυτοκράτορα, ο τελευταίος των βυζαντινών Αυτοκρατόρων, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος- Δραγάσης- Δράκος. Ήταν 49 μόλις ετών. Εβασίλευσε 4 έτη και 4 μήνες. Και μία πάντα κατά τον ιστορικό Φραντζή λεπτομέρεια. Από τον Μέγα Βασίλειο μέχρι τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο 857 έτη.
Και άλλη μία: Από τον ΑΔΑΜ μέχρι τον Παλαιολόγο: 6982 έτη.

*Ο Γιάννης Κουρουτάκης
είναι λογοτέχνης- ιστορικός

» Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ μιλά για τη σημασία αυτής
της εκλογικής αναμέτρησης έχοντας μπει στην τελική ευθεία


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα