Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Οι πολιτικές μπλόφες

Στις 15/2/2019 έγινε μια σημαντική συζήτηση στο ίδρυμα “Ελ. Βενιζέλος”, σχετικά με το επίκαιρο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι ομιλητές που εκπροσωπούσαν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ.) με θέσεις και χωρίς ακρότητες που παρακολουθούμε τον  τελευταίο καιρό, εκθέσανε τις θέσεις τους γι’ αυτό το σημαντικό εθνικό θέμα, που ταλάνισε την Χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια. Μακάρι να γίνονται τέτοιες συζητήσεις και να επικρατεί ήπιο κλίμα και στην Βουλή των Ελλήνων, όπως επικράτησε στην προχθεσινή εκδήλωση.
Η πολιτική κερδίζει και οι θέσεις των πολιτικών πείθουν περισσότερο, όταν ασκείται χωρίς φανατισμούς και φωνασκίες.
Στην εκδήλωση αυτή, η ομιλήτρια της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε στην αρχή της ομιλίας της ότι το 1976 έγινε παρασκηνιακή συνεννόηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου, να πει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ το περιβόητο “Βυθίσατε το Χόρα”, όταν το τουρκικό πλοίο θα παραβίαζε την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο. Τότε το ΠΑΣΟΚ ήταν τρίτο κόμμα με 12 βουλευτές και κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η Ε.Κ. του Γ. Μαύρου με 61 βουλευτές.
Οταν λοιπόν η ομιλήτρια ανέφερε ότι υπήρξε αυτή η “μπλόφα” για το Χόρα, είπα “όχι”, εννοώντας ότι δεν υπήρξε καμιά συνεννόηση μεταξύ Καραμανλή – Παπανδρέου.
Η ομιλήτρια ανταπάντησε λέγοντας ότι κάτι τέτοιο το επιβεβαίωσε και ο Α. Λιβάνης, στενός συνεργάτης του Α. Παπανδρέου.
Την εποχή εκείνη που “εκτοξεύτηκε” το περιβόητο “Βυθίσατε το Χόρα” ήμουνα βουλευτής και γνωρίζω τι έγινε, αφού μας τα ανέφερε ο αρχηγός μας Γ. Μαύρος, με λεπτομέρειες.
Η Ελλάδα τότε βρισκόταν σε μειονεκτική θέση όσον αφορά την στρατιωτική της επάρκεια και μόνο πόλεμο με την Τουρκία δεν επεδίωκε. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είχαν ταπεινωθεί από την Κυπριακή προδοσία και είχε τρωθεί το ηθικό τους, γιατί υπεύθυνο ήταν το στρατιωτικό καθεστώς. Είχαν μάλιστα “απομυθοποιηθεί” με την περιβόητη επιστράτευση του 1974, που παρόλο που είχαμε στρατιωτική δικτατορία η επιστράτευση κατέληξε σε ιλαροτραγωδία!
Ο Ελληνισμός της Κύπρου μετρούσε τις πληγές του αφού ο μισός πληθυσμός του ήταν πρόσφυγας στην ίδια την πατρίδα του, οι Τούρκοι είχαν καταλάβει το μισό νησί και είχαν εγκαταστήσει 100.000 Τούρκους στρατιώτες.
Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το δυσμενές κλίμα για την χώρα, η Ελλάδα έπρεπε να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα και την πρόκληση του “Χόρα” που θα ‘βγαινε στο Αιγαίο παραβιάζοντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ο Κ. Καραμανλής ήταν θιασώτης του πολιτικού ρεαλισμού και αντίθετος προς την συνθηματολόγο πολιτική, που απευθύνεται στο συναίσθημα του Λαού μας και όχι στην λογική. Με  την έξοδο του Χόρα επιδίωξε να υπάρξει εθνική ομοψυχία αλλά και σύνεση στον χειρισμό του θέματος.
Ενημέρωσε λοιπόν όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και συμφώνησαν να αντιμετωπισθεί η πρόκληση του “Χόρα” στο Αιγαίο με σύνεση και υπευθυνότητα. Εκείνες τις μέρες ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ περιόδευε στην Αλεξανδρούπολη και ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Α. Παπανδρέου. Του ανέφερε τις απόψεις του και ότι συμφώνησαν οι άλλοι αρχηγοί και ο Α. Παπανδρέου συμφώνησε να γίνει χειρισμός του θέματος με προσοχή και σύνεση. Αυτά μας τα εκμυστηρεύθηκε ο Γ. Μαύρος που διακρινόταν για το ήθος και την εντιμότητά του.
Εξάλλου έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με υπουργό τον Αβέρωφ και με εκπροσώπους βουλευτές όλων των κομμάτων. Την Ε.Κ. εκπροσώπησα εγώ σαν υπεύθυνος του τομέα θεμάτων του ΥΠΕΘΑ.
Ο Αβέρωφ μας ανέφερε το γεγονός και μας είπε:
«Μπορώ να το βουλιάξω με μια κανονιά. Από κει και πέρα τι γίνεται;»
Ολοι συμφωνήσαμε να χειρισθεί το θέμα η κυβέρνηση! Οταν λοιπόν βγήκε το “Χόρα” στο Αιγαίο ο Α. Παπανδρέου διακήρυξε το περιβόητο «Βυθίστηκε το Χόρα», αφήνοντας άναυδο τον Καραμανλή, αλλά ξαφνιάζοντας και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.
Τότε συνάντησα στη Βουλή τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σκουλαρίκη και Παπασπύρου και τους ανέφερα την έκπληξή μου γι’ αυτή την αλλαγή θέσης του Α. Παπανδρέου και μου απάντησαν: «Ξέρεις πόσα επαινετικά τηλεφωνήματα είχαμε από αξιωματικούς των Ε.Δ.; Εχουν σπάσει τα τηλέφωνα των γραφείων του ΠΑΣΟΚ».
Δεν μου είπαν για συνεννοήσεις μεταξύ Καραμανλή – Παπανδρέου, αλλά επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι ακόμη άλλο ένα σύνθημα έχει τύχει της λαϊκής αποδοχής. Τα συνθήματά μας, μου είπαν, “σπάνε κόκαλα”!
Η συνέχεια από την έξοδο του “Χόρα” είναι γνωστή. Το πλοίο αφού “πούλησε” “τσαμπουκά”, κάτι συνηθισμένο με τους Τούρκους, επανήλθε στην χώρα του.
Δηλαδή έγινε ότι γίνεται καθημερινά με τις δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου!
Αυτή η προπαγάνδα λοιπόν, ότι το “Βυθίσατε το Χόρα” ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης Καραμανλής – Παπανδρέου σέρνεται για δεκαετίες. Ο Καραμανλής έλεγε τότε στο Μαύρο ότι ο Παπανδρέου είναι “επικίνδυνος” εξαιτίας της ανακολουθίας του στο θέμα του “Χόρα”.
Αυτά μας είπε ο Γ. Μαύρος.
Το ΠΑΣΟΚ είχε πολιτικό όφελος να σέρνεται η προπαγάνδα περί συνεννόησης Καραμανλή – Παπανδρέου. Οταν βρισκόταν στην “επαναστατική” του ηλικία ένα σύνθημα σαν το “Βυθίσατε το Χόρα” άρεσε, όταν όμως γινόταν κόμμα εξουσίας έπεσε η “συνεννόηση” του Χόρα, μεταξύ Παπανδρέου και του εγγυητή πολιτικής ομαλότητας Κ. Καραμανλή. Για να μη φοβηθεί το πολιτικό σύστημα από τον επικείμενο ερχομό του Α. Παπανδρέου!
Συνεννόηση ήταν, Καραμανλή – Παπανδρέου, έλεγαν!
Ο Καραμανλής ήταν ένας πολιτικός που μόνο “παιχνιδάκια” δεν έστηνε με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Πόσο μάλλον όταν αυτά τα “παιχνιδάκια” είχαν κίνδυνο για πόλεμο. Ο Καραμανλής όχι μόνο δεν διανοήθηκε να κάνει “μπλόφες” με τον Α. Παπανδρέου, αλλά προβληματιζόταν για την αντιδυτική ρητορική του και αισθάνθηκε ανήσυχος όταν πήρε την κυβέρνηση το 1981, εξαιτίας αυτής της πολιτικής.
Αρχηγός της Ν.Δ. ήταν ο Αβέρωφ, που συνέχεια μιλούσε για εξαπάτηση του Λαού από τον Παπανδρέου, όσον αφορά τις θέσεις του για το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ. Ο Καραμανλής έκανε παρατηρήσεις στον Αβέρωφ να σταματήσει αυτή την κριτική, γιατί είναι σαν να του λέει να πραγματοποιήσει τις αντιδυτικές προεκλογικές του θέσεις. “Μη σκαλίζει”, του είπε.
Ο στόχος και το πολιτικό όραμα του Καραμανλή ήταν να ενταχθεί η χώρα στην ΕΟΚ. Στις εκλογές του 1977 το ΠΑΣΟΚ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση με 25%. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Γ. Μαύρου έπαθε μεγάλη ήττα και επακολούθησε η διάλυσή του. Ο Καραμανλής έβλεπε ότι ερχόταν η διάλυση του κεντρώου κόμματος, μετά την ήττα και προσπάθησε να προλάβει μια τέτοια εξέλιξη.
Γνώριζε ότι θα ‘μενε μόνος στην φιλοευρωπαϊκή του πολιτική, αφού θα είχε να αντιμετωπίσει δύο πανίσχυρα αντιευρωπαϊκά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) και δεν θα μπορούσε να προχωρήσει εύκολα στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας στην ΕΟΚ, δεν θα περνούσε η ένταξη!
Ηθελε λοιπόν να επιβιώσει το φιλευρωπαϊκό κόμμα της Ε.Κ. του Γ. Μαύρου και έστειλε την δεύτερη μέρα των εκλογών του 1977 τον έμπιστο συνεργάτη του Τ. Λαμπρία να του προτείνει κυβέρνηση συνεργασίας (Ν.Δ. – Ε.Κ.), αφού τα δύο φιλοευρωπαϊκά κόμματα συγκέντρωναν το 55% του εκλογικού σώματος.
Η συνάντηση έγινε και ο Γ. Μαύρος αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν θα ήθελε να δικαιώσει τον Α. Παπανδρέου που τον χαρακτήριζε ουρά της Δεξιάς. Αν γινόταν μια τέτοια συνεργασία η πορεία της χώρας θα ήταν διαφορετική και τα στελέχη του κεντρώου κόμματος δεν θα είχαν “καταντήσει” παιδιά του… γείτονα!
Ο Καραμανλής, λοιπόν, δεν έστηνε “μπλόφες” ειδικά με τον Α. Παπανδρέου. Απεναντίας, προβληματιζόταν για τις θέσεις του και μάλιστα τον ονόμασε “αριστερά της Αριστεράς”!
Μια φορά “μπλόφαρε” στην πολιτική. Γιατί αυτό επιβαλλόταν από το εθνικό συμφέρον. Ηταν το 1974 στις μέρες της Μεταπολίτευσης, όταν ο τ. βασιλιάς του τηλεφώνησε για να ‘ρθει στην Ελλάδα. Ο Καραμανλής του είπε να περιμένει γιατί υπάρχει ακόμη αναταραχή στον στρατό και όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα θα τον πάρει τηλέφωνο, για να ‘ρθει.
Ο τ. βασιλιάς ακόμη περιμένει το… τηλεφώνημα. Την δοκιμασία όμως της “μπλόφας” την υπέστη και ο ίδιος, από τον Α. Παπανδρέου. Ηταν το 1985 όταν ο Α. Παπανδρέου τον διαβεβαίωνε μέχρι την τελευταία στιγμή, ότι θα τον προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και μάλιστα, έστειλε τον Κουτσόγιωργα την προηγούμενη μέρα της ανακοίνωσης Σαρτζετάκη, να του επιβεβαιώσει την υποψηφιότητά του.
Και δυστυχώς, μπλόφαρε!
Αυτή την “μπλόφα” ο Καραμανλής στο αρχείο του την χαρακτηρίζει “πολιτική απάτη”, την δε δήθεν “μπλόφα” του “Χόρα” σαν ανακρίβεια!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα