Αποφασισμένη να προχωρήσει με πιο γοργά βήματα στην ξεθεμελίωση του εργασιακού καθεστώτος της ζούγκλας που επέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια τα μνημόνια, εμφανίζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με την ΕΡΤ, βάζοντας ψηλά στους στόχους της για το 2019 την περαιτέρω μείωση της ανεργίας και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
Α. Τσίπρας: «Κερδίσαμε ήδη τη μάχη της επιστροφής της κανονικότητας με 350.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι σήμερα, αλλά στόχος μας παραμένει να κερδίσουμε και τον πόλεμο. /// Επαναφέρουμε πλήρως τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Καταργούμε τον υποκατώτατο μισθό της ντροπής για τους νέους. Προχωράμε σε γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού για όλους τους εργαζόμενους και χωρίς διακρίσεις».
Στις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου για το νέο έτος είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, με πρώτη μέριμνα την Υγεία και την Παιδεία.
Η οριστική προστασία της πρώτης κατοικίας με την ενίσχυση των δανειοληπτών, ώστε να μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
Η προώθηση θεσμικών τομών και μεταρρυθμίσεων όπως η Συνταγματική Αναθεώρηση
Αλλά και ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, με στόχο όπως σημείωσε στο μήνυμα του για το νέο Έτος ο πρωθυπουργός, την ενδυνάμωση του πνευματικού ρόλου της Εκκλησίας, την εξασφάλιση από κάθε άποψη του κλήρου και ταυτόχρονα, την διασφάλιση του ρόλου της Πολιτείας, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Γνωρίζω ότι για τους πολλούς η καθημερινότητα είναι αγώνας και η σκληρή πραγματικότητα δεν θα αλλάξει με λόγια που οι περισσότεροι άλλωστε δεν τα πιστεύουν πια, είναι η ώρα να χτίσουμε μαζί το νέο ελληνικό όνειρο».
Με την Αναθεωρητική διαδικασία στη Βουλή των Σκοπίων να αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του νέου έτους, το ζήτημα μετά περνάει στα χέρια της Αθήνας, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, θα γίνει στην ώρα της, διευκρινίζοντας πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο νωρίτερα από τον Μάρτιο.
Α. Τσίπρας: «Με την κύρωση της Συμφωνίας, η Ελλάδα προστατεύει επιτέλους τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον ηγετικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».
Στη σκιά πρόσφατων ανακριβών δηλώσεων αξιωματούχων της πΓΔΜ, ο Προκόπης Παυλόπουλος, στέλνει πάντως ξεκάθαρο μήνυμα προς το Βόρειο γείτονά μας: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας αυτής και πριν από την κύρωσή της, ν’ αποδεχθούμε ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι οποίες είναι αυθαίρετες. Άλλωστε, τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει».