Η ποσότητα των πλαστικών στον ωκεανό μπορεί έως και να τριπλασιαστεί μεταξύ 2015 και 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης.
Η «Έκθεση Διερεύνησης Προοπτικής για το Μέλλον της Θάλασσας» του Υπουργείου Επιστήμης του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι το θαλάσσιο περιβάλλον αντιμετωπίζει μία «πρωτοφανή αλλαγή ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής» και οι συντάκτες της ζητούν περαιτέρω έρευνα του ανησυχητικού φαινομένου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Έντουαρντ Χιλ του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου της χώρας, ο ωκεανός είναι «κρίσιμος για το οικονομικό μας μέλλον». Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού σε εννέα δισεκατομμύρια σημαίνει ότι η ανθρωπότητα θα στραφεί και στον ωκεανό για αναζήτηση περισσοτέρων τροφίμων. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Χιλ στο BBC, γνωρίζουμε λίγα για τον ωκεανό, και θα έπρεπε να επενδύονται παρόμοια χρήματα και αποστολές όπως για το διάστημα, καθώς ο πυθμένας «είναι γεμάτος ζωή».
Η έκθεση συνιστά τη μείωση της ρύπανσης, εμποδίζοντας την είσοδο πλαστικών στον ωκεανό, με τη χρήση βιοδιασπώμενων υλικών και τη δημιουργία εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού για την προστασία των ωκεανών.
Εξάλλου, ο ωκεανός αντιμετωπίζει και άλλες απειλές, πέρα από την πλαστική ρύπανση. Μέχρι το 2100, ο ωκεανός ίσως σημειώσει υπερθέρμανση κατά 1,2 έως 3,2 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οδηγώντας σε φαινόμενα όπως ο αποχρωματισμός των κοραλλιών, η μείωση του πληθυσμού των ιχθύων κρύου νερού και η γενικότερη ύφεση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομία των ωκεανών θα μπορούσε να διπλασιαστεί στα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, χάρις σε ευκαιρίες όπως η εξόρυξη βαθέων υδάτων και η υπεράκτια ανανεώσιμη ενέργεια, καταλήγει η έκθεση.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr