∆ιακήρυξη για την Παγκόσµια Ηµέρα κατά των Ναρκωτικών
(26 Ιούνη 2024)
Η χρήση ναρκωτικών ουσιών στη χώρα µας αλλά και πανευρωπαϊκά λαµβάνει όλο και µεγαλύτερες διαστάσεις, όσο εντείνονται τα αδιέξοδα κι η ανασφάλεια, όσο η κάλυψη ακόµα και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών αντιµετωπίζεται εχθρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ελληνικές κυβερνήσεις, όσο οι εστίες του πολέµου καίνε παντού στη γειτονιά µας… Σε αυτές τις συνθήκες, το µόνο «δικαίωµα», η µόνη «ελευθερία» που προσφέρουν απλόχερα όλοι αυτοί στη νέα γενιά είναι να «το σκάει» από την κενή και αβίωτη ζωή που της επιβάλλουν.
Οι «λύσεις» που προωθούν διαχρονικά για το πρόβληµα των ναρκωτικών, ρίχνουν λάδι στη φωτιά, καθώς συντηρούν την κοινωνική καταστολή που απορρέει από τη χρήση και την εξάρτηση, αλλά και ένα εµπόριο µε αµύθητα κέρδη. Ιατρικοποιούν αυτό το πολυπαραγοντικό πρόβληµα, χωρίς να αγγίζουν τις κοινωνικές αιτίες που οδηγούν στην εµπλοκή µε τις ουσίες. Αντί για τη µείωση της χρήσης ναρκωτικών, προωθούν ως κυρίαρχη πολιτική τα µέτρα που «µειώνουν τη βλάβη» την προκα- λούµενη από τη χρήση και κρατούν τους χρήστες σε κατάσταση στοιχειώδους «λειτουργικότητας».
Ενισχύουν λοιπόν τα προγράµµατα που χορηγούν υποκατάστατα και συντηρούν την εξάρτηση, επεκτείνουν τη δηµιουργία Χώρων Ελεγχόµενης Χρήσης µε κινητές µονάδες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ την ίδια στιγµή τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράµµατα απαξιώνονται και στενά- ζουν από την υποστελέχωση, τις συνεχείς µετακινήσεις προσωπικού και την ευθεία κυβερνητική παρέµβαση στη λειτουργία τους. Παράλληλα, προωθείται ποικιλόµορφα το εµπόριο κάνναβης στο όνοµα των «θεραπευτικών» της ιδιοτήτων, µέσα από είδη πλατιάς κατανάλωσης και σκευάσµατα για τα οποία έγκυροι οργανισµοί αναφέρουν συνεχώς ότι αυτά έχουν υψηλή επικινδυνότητα λόγω και του σχεδόν ανύπαρκτου ελέγχου της παραγωγής και της κυκλοφορίας τους. Σ’αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εµφάνιση ψυχοτρόπων-ψυχεδελικών ουσιών σαν νέα τάση για τη θεραπεία ψυχιατρικών διατα- ραχών, ενώ η αποτελεσµατικότητά τους έχει ήδη τεθεί υπό αµφισβήτηση.
Σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει τη χαριστική βολή στην Πρόληψη και την Απεξάρτηση µε ένα νοµοσχέδιο-οδοστρωτήρα που καταργεί τους εγκεκριµένους φορείς πρόληψης και θεραπείας που λειτουργούν στη χώρα µας, ορισµένοι µάλιστα ενταγµένοι στο ∆ηµόσιο Σύστηµα Υγείας και καταξιωµένοι (ΚΕΘΕΑ, 18-Άνω, Ιανός, ∆ιάπλους κλπ.), και τους συνενώνει σε έναν υδροκέφαλο Οργανισµό (ΕΟΠΑΕ), Νοµικό Πρόσωπο Ιδιωτικού ∆ικαίου που θα λειτουργεί µε όρους «οικονοµικής αυτοτέλειας», δηλαδή µε ιδιωτικο-οικονοµικά κριτήρια.
Με την «οµπρέλα» του ΕΟΠΑΕ θα αποδυναµωθεί περαιτέρω η φιλοσοφία των «στεγνών» θερα- πευτικών προγραµµάτων, καθώς θα λειτουργούν πλάι στα πριµοδοτούµενα προγράµµατα χορήγησης υποκαταστάτων και τις δοµές «µείωσης της βλάβης». Θα λειτουργούν πλάι σε κάθε λογής ιδιώτες και ΜΚΟ, για τους οποίους προβλέπεται παχυλή χρηµατοδότηση απ’ευθείας από το Ταµείο Ανάκαµψης, δηλαδή µέσω της φορολογίας των λαών της Ευρώπης. Με δυο λόγια: ενίσχυση της εµπορευµατοποίη- σης και περεταίρω υποβάθµιση των δηµόσιων και δωρεάν παρεχόµενων υπηρεσιών. Παράλληλα, αφήνεται εντελώς µετέωρο το µέλλον των Κέντρων Πρόληψης, ενώ εδραιώνονται απαράδεκτες εργα- σιακές συνθήκες για τους εργαζόµενους, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για το θεραπευτικό έργο. Το νοµο- σχέδιο έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζοµένων στην πρόληψη και την απεξάρτηση, από τα µέλη των θεραπευτικών προγραµµάτων και τις οικογένειές τους, από εκατοντάδες φορείς της κοινωνίας που µε µια φωνή απαιτούν ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ!
Το πολυπαραγοντικό φαινόµενο της τοξικοεξάρτησης είναι βαθιά κοινωνικό: άρρηκτα συν- δεδεµένο µε τους κοινωνικοοικονοµικούς όρους διαβίωσης του ανθρώπου, τις σχέσεις του µε τους άλλους ανθρώπους, τη θέση του µέσα στην κοινωνία και το πώς εκείνος επιδρά στην εξέλιξή της.
Ως τέτοιο πρέπει να αντιµετωπίζεται, µε έµφαση στην Πρόληψη, τη Θεραπεία, την Επανένταξη και όχι στην καταστολή.
Για το λόγο αυτό, η πάλη ενάντια στις εξαρτήσεις αλλά και ενάντια στις αιτίες που τις γεννούν και τις ενισχύουν είναι υπόθεση όλων των εργαζοµένων, της νεολαίας, της κοινωνίας συνολικά και σε άµεση σχέση µε τον αγώνα για ζωή µε δικαιώµατα και αξιοπρέπεια!
Καλούµε τον λαό, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους να µαζικοποιήσουν το ΕΣΥΝ για να δυναµώ- σει ο αγώνας για ουσιαστική θεραπεία και κοινωνική επανένταξη των εξαρτηµένων και πάνω από όλα για µέτρα πρόληψης ώστε να σπάσει επιτέλους ο φαύλος κύκλος της αναπαραγωγής του φαινοµένου των εξαρτήσεων.
Στο πλευρό του ευρύτερου
λαϊκού κινήµατος, διεκδικούµε:
Να µη γίνει καµία κατάργηση-συγχώνευση προγραµµάτων, φορέων, υπηρεσιών απεξάρτησης και πρόληψης. Να αποσυρθούν τα σχέδια για δηµιουργία του ΕΟΠΑΕ.
Ολόπλευρη ενίσχυση και στελέχωση των υπαρχουσών θεραπευτικών δοµών, µε οικονοµικούς πόρους και προσωπικό, δηµιουργία νέων προγραµµάτων θεραπείας των εξαρτήσεων µε βάση τις τοπικές, πληθυσµιακές και επιστηµονικές ανάγκες και µε αποκλειστική ευθύνη του κράτους για τη χρηµατοδότησή τους.
Υιοθέτηση των «στεγνών» προγραµµάτων ως κύρια µορφή θεραπείας της εξάρτησης.
Ενίσχυση των προγραµµάτων σωµατικής αποτοξίνωσης, σε διασύνδεση µε τα δηµόσια νοσοκοµεία και τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράµµατα.
Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης, δηµιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, µε Ενιαίο Θεσµικό Πλαίσιο λειτουργίας.
Να καταργηθεί η ΠΝΠ (Πράξη Νοµοθετικού Περιεχοµένου) για το ΚΕΘΕΑ και να επανέλθει το αυτοδιοίκητο στην οργάνωση και τη λειτουργία του.
Καµία ανάµειξη ιδιωτών και ΜΚΟ στην πρόληψη-θεραπεία-κοινωνική επανένταξη.
Εφαρµογή προγραµµάτων πρόληψης κατά των εξαρτήσεων σε όλες τις σχολικές βαθµίδες, στην τριτοβάθµια εκπαίδευση και στα στρατόπεδα.
Μέτρα για την αντιµετώπιση της σχολικής διαρροής, την προστασία των ανέργων και των ευάλω- των κοινωνικά οµάδων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.
∆ιέξοδος και λύση δεν είναι η «φυγή» Ψάχνουµε την ουσία στην ίδια τη ζωή!
Εθνικό Συµβούλιο κατά
των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ)
Παράρτηµα Χανίων