Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024

Η πρόληψη σώζει ζωές στις καρδιοπαθείες

Η στεφανιαία νόσος αποτελεί την κύρια και βασική αιτία για τους αιφνίδιους θανάτους που συνδέονται με καρδιολογικά προβλήματα. Αυτό μεταξύ άλλων τονίσθηκε στη χθεσινή στρογγυλή τράπεζα με επίκαιρα καρδιολογικά θέματα του 19ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου που ολοκληρώθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Γιατροί, νοσηλευτές, άνθρωποι των επιστημών της υγείας παρακολούθησαν τις εισηγήσεις και τις συζητήσεις τόσο για τα καρδιολογικά, όσο και τα γυναικολογικά ζητήματα κατά τη χθεσινή ημέρα.

Ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ κ.Ηρακλής Μαυράκης αναφέρθηκε στους αιφνίδιους θανάτους που συνδέονται με καρδιολογικά ζητήματα και σημείωσε ότι «σήμερα δυστυχώς βλέπουμε να ασχολείται ο κόσμος μόνο όταν έχει να κάνει με αθλητικές διοργανώσεις και έχουμε τον αιφνίδιο θάνατο κάποιου ποδοσφαιριστή ή κάποιου που τρέχει στο μαραθώνιο.»
Ο κ. Μαυράκης σημείωσε πως μετά τα 40 και ειδικά μετά τα 50 αυξάνεται η πιθανότητα για αιφνίδιο θάνατος στο 0,1% κυρίως λόγω της στεφανιαίας νόσου και των μυοκαρδιοπαθιών. Στις μικρές ηλικίες κάτω των 30 το ποσόστο είναι ακόμα μικρότερο και έχει να κάνει με μυοκαρδίτιδες, υπετροφικές μυοκαρδιοπάθειες, το σύνδρομο Βrugada κα. Κάλεσε τους γιατρούς να στοχεύσουν στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου από την οποία ευθύνονται το 70% των αιφνίδιων θανάτων και σημείωσε τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των αιφνίδιων θανάτων με τη βέλτιστη φαρμακευτική αγωγή αλλά και την χρησιμοποίηση απινιδωτών.

ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ
Μιλώντας για τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής ο κ. Ελευθέριος Καλλέργης, Επιμελητής στην Α΄καρδιολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ τόνισε πως συνεχίζει να αποτελεί την πλέον συχνή κλινική αρρυθμία , πρόκειται ουσιαστικά για μια παγκόσμια νόσο που αφορά 33 εκατομμύρια ανθρώπου σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα κολπική μαρμαρυγή έχουν 200.000 ανθρώπους. «Κινδυνεύουμε άμεσα από την κολπική μαρμαρυγή ; Δεν είναι μια απειλητική αρρυθμία όπως η κοιλιακή μαρμαρυγή αλλά μακροπρόσθεσμα κινδυνεύουμε καθώς τριπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και πενταπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων Επομένως στόχος των θεραπευτικών μας παρεμβάσεων είναι μεταξύ άλλων η βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, των συμπτωμάτων και της πρόγνωσης» είπε ο κ. Καλλέργης που αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγή που γίνεται στο ΠΑΓΝΗ με την ηλεκτρική απομόνωση των πνευμονικών φλεβών και με μπαλόνι που χρησιμοποιεί κρυοπηξία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα