ΕΙΝΑΙ άκρως απαραίτητο το να γιορτάζεται κάθε χρόνο, με την έναρξη της άνοιξης, το παιδικό βιβλίο.
ΔΕΝ νομίζω να υπάρχει κανείς που στα παιδικά του χρόνια να μη διάβασε κάποιο βιβλίο που να μη τον έχει “σημαδέψει”. Σε μια ηλικία που όλα είναι άγνωστα, που η περιέργεια και το συναίσθημα βρίσκονται σε σύγχυση, έρχεται το παιδικό βιβλίο (εννοούμε το δοκιμασμένο στον χρόνο και φροντισμένο ως έκδοση) να μας προσφέρει πολλά. Τι;
– πρώτα απ’ όλα, ικανοποιεί την περιέργειά μας για γνώση και λύση προβλημάτων,
– ανοίγει πόρτες στον κόσμο ώστε να έλθουμε σε επαφή με άλλους λαούς, άγνωστους πολιτισμούς, ανακαλύψεις και εφευρέσεις, νεότερα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.
– βοηθάει στο ξεπέρασμα του εγωκεντρισμού που έχει κάθε παιδί, αλλά και στην αναγνώριση των αδυναμιών του.
– πλουτίζει τις παραστάσεις και το λεξιλόγιό του,
– βοηθάει στη γλώσσα και την ορθογραφία και βελτιώνει την εκφραστική ικανότητά του παιδιού.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ από μόνο του αποτελεί ένα όχημα για υπέροχα “ταξίδια” μέσα στον χρόνο, την ιστορία, το εσωτερικό του ανθρώπου, το σύμπαν. Καλλιεργεί τη φαντασία και τη σκέψη, οξύνει την κρίση, διαπαιδαγωγεί («τέρπειν άμα και διδάσκειν», που έλεγε ο μεγάλος φίλος των παιδιών, ο Γρ. Ξενόπουλος) και διαμορφώνει χαρακτήρες. Ακόμη και η προσωρινή διαφυγή από την καθημερινή σκληρή πραγματικότητα, είναι μια εκτόνωση και βάλσαμο για την ψυχή του παιδιού.
ΕΙΝΑΙ ευτύχημα λοιπόν που υπάρχουν οι “Δημοτικές Παιδικές Βιβλιοθήκες” στα Χανιά καθώς και ορισμένες σχολικές, με το ανάλογο πεπειραμένο προσωπικό και τον πλούτο των βιβλίων – και όχι μόνο. Είναι οάσεις για τα παιδιά που θέλουν το «κάτι άλλο», ή επιθυμούν να βρουν συντροφιά να συζητήσουν «αναγνώσεις και εμπειρίες τους». Επίσης, τα αποπροσανατολίζει για λίγο από το… κινητό τους που προσφέρει μόνο ψευδαισθήσεις και εικονικούς κόσμους.
Είναι το παιδικό βιβλίο, όπως λέγεται, «ο μόνος νικητής που δεν αφήνει ηττημένους»!