Η χώρα µας, µε την Τουρκικήν εισβολήν του 1974, έχασε περίπου 38% του εδάφους της, που κατέλαβεν η Τουρκία. 200,000 πρόσφυγες εξεδιώχθησαν από τις εστίες τους και περιµένουν πάντα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Συµβαίνουν, όµως, και άλλα πράγµατα εν τω µεταξύ στη χώρα µας. Ξένοι, κυρίως από τη Μέση Ανατολή αλλά και από αλλού, κατέκλυσαν την ∆ηµοκρατίαν και κοντεύουν να αγοράσουν τη … Κύπρο και τα ακίνητά της, που στο τέλος διερωτόµαστε πόση περιουσία θα µείνει στους κατοίκους της.
Όταν ένας ξένος υπήκοος θέλει να αγοράσει ακίνητη περιουσία στη Κύπρο µπορεί εύκολα να το πράξει, φθάνει να λάβει την άδεια του Υπουργικού Συµβουλίου. Έτσι, εκατοντάδες Λιβανέζοι, Ισραηλίτες και άλλοι αγοράζουν κτήµατα στη χώρα µας µε αποτέλεσµα να γίνεται αυτό επικίνδυνο για την βιωσιµότητα και την οικονοµία της ίδιας της χώρας.
Είναι καιρός να τροποποιηθεί η νοµοθεσία, ούτως ώστε να περιορίζεται η δυνατότης εκποιήσεων κτηµατικής περιουσίας σε αλλοδαπούς. Μπορούµε δε να πάροµε παράδειγµα από ξένες χώρες.
Η Ελβετία, µια µικρή χώρα αλλά κατά πολύ µεγαλύτερη από την Κύπρο, έχει αυστηρότατους νόµους για αγορά από αλλοδαπούς ακίνητης ιδιοκτησίας. Αλλοδαποί εµποδίζονται να αγοράσουν περιουσίαν εκτός από ορισµένες περιοχές. ∆εν µπορείς να αγοράσεις ακίνητα π.χ στη Γενεύη, Λωζάννη, αλλά σε θεωρούµενες ως τουριστικές περιοχές. Υπάρχουν δε ορισµένοι κανονισµοί για ακίνητα που ανήκουν σε αλλοδαπούς.
Στην Κύπρο, εκτός που επιτρέπεται σε οποιονδήποτε αλλοδαπόν να αγοράσει ακίνητον, υπάρχει τώρα η συνήθεια να τους δίδονται άδειες για Airbnb, πράγµα, που γεµίζει την Κύπρο µε χαµηλής ποιότητας τουρισµό και φέρνει ενόχληση στις ήσυχες, οικογενειακές γειτονιές τις πόλεις.
Πιστεύοµεν ότι το θέµα αυτό πρέπει να µελετηθεί από τις Κυπριακές αρχές και σύντοµα να διαµορφωθεί νέα νοµοθεσία.
*Ο ∆ρ. Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι νοµικός, πολιτικός επιστήµων, διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής
Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… unboxing την επικαιρότητα