Η υπόθεση µε τη γραµµή υψηλής τάσης που επιχειρεί να “γαζώσει” τα ορεινά και ηµιορεινά των Χανίων και κυρίως του Αποκόρωνα, είναι µια από τις πρώτες, µεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιµετωπίσει η Κρήτη στη νέα ενεργειακή εποχή.
Ο «ενεργειακός κόµβος» για τον οποίο χρόνια διαβάζουµε και γράφουµε ότι εξελίσσεται η Κρήτη, ήταν δεδοµένο ότι δεν θα έχει µόνο θετικά για τις τοπικές κοινωνίες. Και τα σύνοδα έργα της (πολύτιµης) ηλεκτρικής διασύνδεσης µε την ηπειρωτική Ελλάδα είναι µονάχα η αρχή.
Αντίστοιχες παρεµβάσεις θα χρειαστούν και για σειρά έργων που παρουσιάζονται ως “πράσινα” κι ακόµα µεγαλύτερες θα είναι οι προκλήσεις όταν θα αρχίσουµε να µιλάµε για έργα που θα αφορούν στην εξόρυξη υδρογονανθράκων νότια και δυτικά των Χανίων.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η τεχνολογία προσφέρει λύσεις ώστε να πετύχουµε την πολυπόθητη ανάπτυξη, προστατεύοντας το περιβάλλον, το τοπίο και τη φυσιογνωµία της ενδοχώρας. Για παράδειγµα, στην προκειµένη περίπτωση µε τους τερατώδεις πυλώνες, η προφανής λύση είναι η υπογειοποίηση του δικτύου, όπως έχει ήδη γίνει σε τµήµα του ίδιου έργου.
Μεγαλύτερο κόστος προφανώς, αλλά τεράστιο το όφελος της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό άλλωστε έχει καταστεί σαφές πως αποτελεί προτεραιότητα κι από την πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα «απάτητα βουνά». Γι’ αυτό και είναι ακόµα µεγαλύτερη η έκπληξη για το σχέδιο αυτό του Α∆ΜΗΕ: Πώς θα στήσεις ένα τέτοιο ενεργειακό “τέρας” σε «απάτητα βουνά»;
Πρώτη λοιπόν πρόκληση και πρώτο “κρασ – τεστ” και για τους νέους Χανιώτες περιφερειακούς συµβούλους, την ώρα που -δίκαια- εκφράζεται το παράπονο για καθυστερηµένη ενηµέρωση της Περιφέρειας προς τους ∆ήµους για το συγκεκριµένο έργο.
Ας ελπίσουµε ότι δεν θα δούµε ούτε εκπτώσεις, ούτε υποχωρήσεις, πάνω σε αυτά τα θέµατα. Ας ελπίσουµε ότι η προσπάθεια που ξεκινά ο ∆ήµος Αποκορώνου θα εξελιχθεί σε µια περιβαλλοντική “πανστρατιά” για το κοινό καλό.
Και εκτός των προφανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δηλαδή της αλλοίωσης τού περιβάλλοντος με την εκκαθάριση και αποψίλωση τής έκτασης τών σημείων που απαιτείται για το στήσιμο τού καθενός από τους τόσους πυλώνες, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την… “συμβολή” αυτών των εγκαταστάσεων στην εκδήλωση δασικών πυρκαγιών κατά την χειμερινή περίοδο μετά από πτώσεις κεραυνών πάνω στους αγωγούς ή τους θεόρατους πυλώνες ή την θραύση και πτώση των αγωγών μετά από σφοδρούς ανέμους.
Και αυτά λοιπόν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.