Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης με ανακοίνωση της εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για τα πρόσφατα φαινόμενα βίας σε πανεπιστημιακούς χώρους.
Όπως επισημαίνεται: « Η εσκεμμένη και συστηματική απαξίωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων είτε προβάλλοντάς τα ως κέντρα ανομίας είτε καλλιεργώντας καθημερινές σκηνές τυφλής βίας, προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στη λειτουργία των Ιδρυμάτων και αποτελεί τροχοπέδη στην εκπλήρωση του σκοπού τους.
Οι φοιτητές/τριες μας αποτελούν το κύριο συστατικό της Ακαδημαϊκής κοινότητας και μας ανησυχεί ιδιαίτερα η απειλή της σωματικής ακεραιότητας τους (όπως και κάθε άλλου μέλους του Πανεπιστημίου).
Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, παραγωγής γνώσης, αριστείας και καλλιέργειας ακαδημαϊκού και δημοκρατικού ήθους. Δεν είναι χώροι σύγκρουσης ιδεοληπτικών πολιτικών.
Η λεγόμενη «Πανεπιστημιακή Αστυνομία» θα προκαλέσει και δε θα λύσει προβλήματα».
Το αυξημένο κοινωνικό κύρος για τους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια ( το γιατί αυξημένο κύρος είναι ευθέως ανάλογο με τον χρόνιο αντιπαραγωγισμό στον οποίο έχει οδηγηθεί η χώρα ), δεν σημαίνει ότι μπορεί κάνοντας χρήση αυτού του κύρους μπορεί και οι ίδιοι ως δημόσιοι υπάλληλοι να αποποιούνται των ευθυνών τους για την προστασία δενικά των πανεπιστημίων, υπό το άλλοθι του άσυλου.
Αλήθεια το πανεπιστημιακό άσυλο τι είναι ??
Μήπως στην Ελλάδα από το 1974 και μετά ώς μεταπολίτευση διώκεται κανείς για τις πνευματικές του συγκροτήσεις και απόψεις και ιδέες??
Τόσα χρόνια που τα πανεπιστήμια ώς κτίρια και αίθουσες έχουν καταλήξει αχούρια απ τις επιδρομές εξωφοιτητικών και φοιτητικών τύπων, γιατί οι πρυτανείες δεν καλούν τα όργανα της τάξης να προστατεύσουν τον ίδιο τον μόχθο του Έλληνα φορολογούμενου, που πληρώνει στο τέλος αυτές τις ασχήμιες συνολικά που πλέον έχουν γίνει ίδιο του άσχημου και προβληματικού πλέον Ελληνικού πανεπιστημίου.
Οι εκάστοτε πρυτανείες- κοσμητείες- διοικητικότητες εν γένει των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, δεν είναι επιφορτισμένοι και πληρώνονται για αυτό για την προστασία και ευπρέπεια των χώρων που εργάζονται και οι ίδιοι??
Ή άλλοι – τα γνωστά φορολογούμενα κορό’ι’δα πληρώνουν- για να αμοίβονται οι καθηγητές ώς δημόσιοι υπάλληλοι, και ταυτόχρονα να μην προστατεύουν και τους χώρους εργασίας των ??
Καλά τα κοινωνικά status , καλές οι πνευματικότητες και οι κάθε εξουσίες της γνώσης ( ο πολιτικός τρόπος ελέγχου του υποκειμένου ) , αλλά καλύτερη η προτασιακότητα της κοινωνικής τάξης , ηρεμίας, ευπρέπειας και ασφάλειας, παρά οι εκάστοτε πανεπιστημιακές κατηγορικότητες.