Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου και οι επιπτώσεις της

Στις 9 Νοεμβριου, 1989, 30 χρόνια από σήμερα, έπεσε το Τείχος του Βερολίνου. Δεν ήταν κάτι που αναμενόταν άμεσα από τους περισσότερους. Βέβαια, η αναταραχή και ο αναβρασμός υπόβοσκε κυρίως στην Ανατολική Γερμανία, της οποίας οι κάτοικοι με κίνδυνον της ζωής τους προσπαθούσαν να περάσουν το Τείχος προς τη Δυτική Γερμανίαν, προς την ελευθερίαν και την οικονομικήν ευημερίαν, εισπράττοντας από τις Αρχές της Δυτικής Γερμανίας και το Begrussungsgeld (λεφτά του καλωσορίσματος) από 100 DM (Γερμανικά μάρκα), που για τους Ανατολικογερμανούς ήταν μεγάλον ποσόν. Πολύ λίγοι, όμως, περίμεναν ότι το Τείχος θα έπεφτε χωρίς μεγαλύτερες εσωτερικές συνέπειες και θα επακολουθούσεν η επανένωση της Γερμανίας χωρίς αιματοχυσίαν.
Το Τείχος, λοιπόν, έπεσεν και οι Ανατολικογερμανοί πανηγύριζαν. Εν τούτοις, οι πτώση του Τείχους δεν ήταν κάτι που επέφερε άμεσα τα καλά αποτελέσματα χωρίς τις δυσκολίες που επακολούθησαν. Επισκέφτηκα το Βερολίνο μετά δέκα χρόνια δηλαδή το 1999 και είδα ότι οι εσωτερικές επιπτώσεις της επανένωσης της Γερμανίας ήταν πάντα παρούσες. Η διαφορά του βιοτικού επιπέδου μεταξύ των Δυτικογερμανών και Ανατολικογερμανών ήταν πάντα μεγάλη, οι δε Δυτικογερμανοί επιβαρύνονταν στο να πληρώνουν περισσότερα στο Κράτος λόγω της οικονομικής κατάστασης των Ανατολικογερμανών. Εκείνο που ένας τρίτος μπορούσε να παρατηρήσει ήταν η διαφορά της νοοτροπίας που υπήρχε μεταξύ των Δυτικογερμανών και των Ανατολικογερμανών, που έζησαν για χρόνια κάτω από ένα κομμουνιστικό καθεστώς. Βεβαίως με την επανένωση της Γερμανίας και τη πάροδο του χρόνου η Γερμανία κατέστη μια Μεγάλη Δύναμη με διπλάσιο πληθυσμό και πόρους.
Η πτώση του Τείχους και η επανένωση της Γερμανίας έφερε κατακλυσμιαίες εξωτερικές επιπτώσεις. Ήταν η αρχή της πτώσης του κομμουνισμού σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και η δημιουργία νέων Κρατών στην Ασία που προέρχονταν από την πρώην Σοβιετικήν Ένωση.
Τριάντα χρόνια μετά τη πτώση του Τείχους ο κόσμος συνεχίζει να μεταβάλλεται και η Ευρώπη συνεχίζει επίσης να προσπαθεί να βρει τη ταυτότητά της. Η ιστορία συνεχίζεται.
*Ο Δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι δικηγόρος, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας),
– πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου.
– Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα