Οι προσπάθειες για την ανάκαµψη της ευρωπαϊκής οικονοµίας στηρίζονται στην πυξίδα ανταγωνιστικότητας που µας ενηµέρωσε πριν λίγες µέρες η πρόεδρος της εκτελεστικής εξουσίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μια πυξίδα κατάλληλη για µια ΕΠΕ (Εταιρεία Περιορισµένης Ευθύνης). Η Ευρώπη έχει άµεση ανάγκη από πυξίδα µε αληθινούς ταγούς, βγαλµένους από τον ίδιο τον ευρωπαϊκό λαό που έχουν όραµα και σύνεση!
Πρέπει να είµαστε τόσο προσεκτικοί όσο και φειδωλοί στις εξαγγελίες της Κοµισιόν, διότι δεν προµηνύουν θετική έκβαση. Τι είναι και τι ακριβώς σηµαίνει η «πυξίδα ανταγωνιστικότητας».
Στα απλά εγχειρίδια πρωτοετών φοιτητών βρίσκουµε τα ακριβή στοιχεία ανταγωνιστικότητας. Όπως για παράδειγµα το κόστος τη ενέργειας που το εκτοξεύσαµε – όπως το έχω γράψει αρκετές φορές τα τελευταία 2 χρόνια, από µόνοι µας και προχωρήσαµε στην κακοδιαχείριση των πενιχρών κονδυλίων µε τα οποία πιστώνουν τα κράτη µέλη τον προϋπολογισµό. Ακόµη, όπως οι πρώτες ύλες ή οι διαδικασίες παραγωγής που διαφέρουν έντονα από χώρα σε χώρα εκτός της ΕΕ. Ας πάρουµε ως παράδειγµα το ελαιόλαδο. Οι χώρες εκτός ΕΕ που παράγουν ελαιόλαδο είναι πολλές και µπορούµε να εισάγουµε από αρκετές από αυτές ελαιόλαδο στα πλαίσια διµερών συµφωνιών. Ποιος γνωρίζει αν τα απαγορευµένα ζιζανιοκτόνα δε χρησιµοποιούνται από τις τρίτες χώρες κατά τη διαδικασία παραγωγής; Κανείς. Άρα είµαστε έρµαια στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος αυτού! Αυτό είναι ένα µικρό και µεµονωµένο παράδειγµα .
Όµως το πρόβληµα ίσως να είναι ακόµη µεγαλύτερο και επαχθέστερο για οικονοµίες που διακρίνονται από την ύπαρξη χάσµατος τεχνολογίας που χρησιµοποιείται.
Ας δούµε τους τρεις βασικούς τοµείς δράσης στους οποίους επικεντρώνεται η «Πυξίδα»:
1. Μείωση του χάσµατος καινοτοµίας: ∆ηµιουργία περιβάλλοντος που ευνοεί τις καινοτόµες νεοφυείς επιχειρήσεις και προώθηση της βιοµηχανικής υπεροχής σε τοµείς υψηλής ανάπτυξης. Προβλέπεται η προώθηση πρωτοβουλιών όπως τα «Γιγα-εργοστάσια Τεχνητής Νοηµοσύνης» και η ανάπτυξη στρατηγικών για προηγµένες τεχνολογίες. Να µη λησµονήσουµε εδώ το πάθηµα του νέου Αµερικανού προέδρου Τραµπ που ανακοίνωσε 500 δις δολάρια επενδύσεις στην Τεχνητή Νοηµοσύνη (Τ.Ν.) και βγήκαν την επαύριο οι Κινέζοι και τον λοιδόρησαν µε ένα άλλο προϊόν µόλις 5,6 εκατ. δολάρια!
2. Κοινός χάρτης πορείας για την απανθρακοποίηση και την ανταγωνιστικότητα: Αντιµετώπιση των υψηλών και ασταθών τιµών ενέργειας και διευκόλυνση της πρόσβασης σε καθαρή, οικονοµικά προσιτή ενέργεια. Προβλέπεται η ανάπτυξη συµφωνίας για καθαρή βιοµηχανία και σχέδιο δράσης για την οικονοµικά προσιτή ενέργεια. Αφού τετραπλασιάσαµε µε δική µας πρωτοβουλία , τις τιµές ενέργειας (αντικαθιστώντας το φθηνό ρώσικο αέριο µε το περίπου τετραπλάσια τιµής LNG από τις ΗΠΑ), τώρα θέλουµε και πυξίδα!!! Και επιπλέον, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, θέλει, µας λέει, να αγοράζουµε περισσότερο πετρέλαιο και το Υγροποιηµένο Φυσικό Αέριο LNG αλλά και αγροτικά προϊόντα, για να µη µας βάλει δασµούς! Ποιος είναι άραγε, ο τόσο έξυπνος νους που προτείνει για την Ευρώπη καθαρότερη ενέργεια και την ώρα που οι ανταγωνιστές µας προχωρούν σε εξορύξεις πετρελαίου και έχουν αρκετά φθηνότερη ενέργεια από τη δική µας; Ποιος δεν κατανοεί ότι πάµε για φούντο χειρότερο από του Ζαλόγγου;
3. Μείωση των υπερβολικών εξαρτήσεων και ενίσχυση της ασφάλειας: ∆ιαφοροποίηση και µείωση των εξαρτήσεων µέσω αποτελεσµατικών εταιρικών σχέσεων και ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασµού. Προβλέπεται η ανάπτυξη νέων εµπορικών και επενδυτικών εταιρικών σχέσεων για την εξασφάλιση του εφοδιασµού µε κρίσιµες πρώτες ύλες και τεχνολογίες. Εδώ κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι άλλα θέλουν να πουν και άλλα λένε. ∆εν αφορά το σηµείο αυτό την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίµων και άλλων ειρηνικών βιοµηχανικών προϊόντων, αλλά την εφοδιαστική αλυσίδα πολεµικών προϊόντων και τη διενέργεια επενδύσεων για την ενίσχυση της ασφάλειας. Εδώ παρατηρείται ένα ολέθριο λάθος που πρέπει να τονίσουµε ως µέρος της ανάλυσης: Οι πράξεις και παραλείψεις των ταγών της Ευρώπης, από κοινού µε την πανδηµία, οδήγησαν σε µια µείωση του επιπέδου ευηµερίας σηµαντικού χαρακτήρα . Τώρα λοιπόν που θεωρούν οι ίδιοι ταγοί ότι πρέπει να εντείνουµε την προσπάθεια µας για την ενίσχυση της ασφάλειας, οι επιπτώσεις στο επίπεδο ευηµερίας µας θα είναι καταλυτικές.
Στους τρεις άξονες που αναφέρεται η νέα πρόταση της Κοµισιόν δεν είδαµε πουθενά να λογίζεται η διαφοροποίηση που είναι εντέχνως απόµακρη για τη σύγκλιση και τη συνοχή µεταξύ των περιφερειών της ΕΕ. Προσθέτουµε λοιπόν και τον άξονα αυτό, αν θέλουµε να κρατήσουµε ελάχιστες ισορροπίες µεταξύ των πληθυσµών της ΕΕ.
4. Νέα πορεία ενδυνάµωσης προς τη σύγκλιση και τη συνοχή. Τα τελευταία έτη οι πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταµείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταµείου Συνοχής (ΤΣ) υπέστησαν µια λεηλασία άνευ προηγουµένου, µεταξύ των δεσµεύσεων και των πληρωµών. Παραπλήσια είναι και η κατάσταση στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τοµέα, λόγος για τον οποίο πιέζονται οι αγρότες και κάθε τρεις και λίγο βγαίνουν στους δρόµους, όπως και τώρα που γράφονται αυτές οι γραµµές. Όµως στην περίπτωση του ΕΤΠΑ και του ΤΣ, οι δήµαρχοι και οι περιφερειάρχες δε νοείται να βγουν στους δόµους για την ένδεια πόρων προς τα απαραίτητα έργα υποδοµής.
Τίποτα ο θετικό δεν προοιωνίζει η παρούσα κατάσταση, όπως τη διαχειρίζεται η νέα Κοµισιόν.