Ο μεγάλος άγνωστος… η Σκοτεινή ύλη που αποτελεί το 85% της ύλης του σύμπαντος μας είναι το θέμα της μελέτης του συνεδρίου με τίτλο “SynCRETism 2022” που ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή στο Μεγάλο Αρσενάλι. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο (αστροφυσικοί και φυσικοί Στοιχειωδών Σωματιδίων) συζητούν για τη σκοτεινή ύλη και όπως εξήγησε στα “Χ.ν.” μία εκ των διοργανωτών η Χανιώτισσα καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης κ. Καλλιόπη Πετράκη: «Η σκοτεινή ύλη είναι μια άγνωστη ύλη από σωματίδια που δεν γνωρίζουμε! Δεν είναι από τα πρωτόνια, νετρόνια, ηλεκτρόνια από τα οποία είναι φτιαγμένη η ύλη που ξέρουμε.
Αποτελεί όμως το 85% της ύλης τους σύμπαντος και είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό των γαλαξιών και των αστεριών. Αν δεν υπήρχε η σκοτεινή ύλη το σύμπαν μας θα ήταν πολύ διαφορετικό από ότι είναι σήμερα και πιθανότατα δεν θα υπήρχε το ηλιακό μας σύστημα, ο πλανήτης μας και εμείς».
Oπως εξήγησε η κ. Πετράκη η σκοτεινή ύλη βρίσκεται παντού στον γαλαξία μας σχηματίζοντας ένα “σκοτεινό γαλαξία” και καταλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο χώρο από την ύλη που γνωρίζουμε.
Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες ξέρουν πολύ λίγα πράγματα για την σκοτεινή ύλη, ωστόσο η έρευνα που συνεχίζεται στο μέλλον αναμένεται να δώσει ενδιαφέροντα αποτελέσματα. «Όταν οι άνθρωποι άρχισαν να καταλαβαίνουν τον ηλεκτρομαγνητισμό, τον χρησιμοποιούσαν σε παραστάσεις τύπου… τσίρκου όπου κάποιος ηλεκτριζόταν ώστε να πεταχτούν τα μαλλιά του και να γελάσει ο κόσμος. Σήμερα όλη μας η ζωή είναι βασισμένη στον ηλεκτρομαγνητισμό· δεν θα είχαμε ούτε τηλέφωνα ούτε τη μεγάλη πλειοψηφία των συσκευών που χρησιμοποιούμε χωρίς ηλεκτρομαγνητισμό. Αν καταλάβουμε τις ιδιότητες της σκοτεινής ύλης θα έχουμε καταλάβει σημαντικά πράγματα για την ιστορία και τη δομή του σύμπαντος μας και την ύπαρξη μας. Χωρίς τη σκοτεινή ύλη το σύμπαν θα είχε διαφορετική δομή και η ύπαρξη μας θα ήταν αμφίβολη» τόνισε η Πετράκη.
Το συνέδριο πέρα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης διοργανώνεται με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ (Carolina Casadio), του Πανεπιστημίου Κρήτης (Βασιλική Παυλίδου), του Ινστιτούτου Nikhef Ολλανδίας (Αnastasia Filimonova).