Το στρατηγικό “Σχέδιο έξυπνης πόλης” θα έλθει προς συζήτηση και έγκριση στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.
Το σχέδιο επικαιροποιήθηκε με βάση την εισήγηση λόγω των αλλαγών που έφερε η πανδημία covid, οι νέες δυνατότητες που φέρνει η εξέλιξη της τεχνολογίας, το νέο ΕΣΠΑ, το “Σχέδιο Ανάκαμψης”, το ΣΒΑΚ κ.α.
Στις 103 σελίδες του σχεδίου αναλύονται οι συνθήκες που επικρατούν στην πόλη των Χανίων σε ζητήματα ποιότητας ζωής, γίνεται λόγος για “ανάγκη για νέο αστικό μοντέλο” και “βιώσιμη πόλη”, και αναλύεται τι σημαίνει “έξυπνη πόλη” (intelligent και smart).
Στην εισήγηση γίνεται αναφορά και σε έρευνα που έγινε από τις 20/12/2018 μέχρι 16/01/2019 με 1144 ερωτηματολόγια, παρουσιάζεται η υφιστάμενη κατάσταση σε θέματα έξυπνης διακυβέρνησης, αξιολογούνται οι δείκτες έξυπνης πόλης και αναλύεται το σχέδιο δράσεων και οι άξονες προτεραιότητας.
Αν χρειάστηκαν τόσες δεκαετίες να περάσουν για να συνειδητοποιήσουν ότι τα Χανιά είναι πόλη μη βιώσιμη πραγματικά είναι απορίας άξιο με τι ασχολούνταν τα προηγούμενα χρόνια. Σίγουρα δεν ασχολήθηκαν για το κυκλοφοριακό και τώρα που έχει μετατραπεί η πόλη σε ένα απέραντο ανεξέλεγκτο παρκινγκ…. Γιατί αν είχαν εφαρμόσει προ δεκαετίας ένα ολοκληρωμένο κυκλοφοριακό σχεδιασμό με μονοδρομήσεις κεντρικών αρτηριών και περιφερειακά παρκινγκ η πόλη δεν θα είχε φτάσει σε αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση.
Αντίθετα, γνώριζαν πολύ καλά οι αρμόδιοι ότι τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξε δραματική αύξηση του πληθυσμού της πόλης και ότι η πόλη δεν μπορούσε πλέον να ανταπεξέλθει με τόσο μεγάλο όγκο των οχημάτων.
Είχαν την φαεινή ιδέα να φτιάχνουν ποδηλατόδρομους χωρίς πρώτα να λύσουν το υπέρογκο πρόβλημα της στάθμευσης! Λάθος προτεραιότητες οδηγούν με επιστημονική ακρίβεια σε λάθος αποτελέσματα. Προκειμένου να μην παρεξηγηθώ δεν εννοώ να μην είχαν φτιαχτεί οι ποδηλατόδρομοι κάποια στιγμή, αλλά όχι πριν εξασφαλίσει ο Δήμος τα περιφερειακά παρκινγκ.
Ας ελπίσουμε πραγματικά ότι ο τωρινός Δήμαρχος θα προχωρήσει σε οργανωμένη κυκλοφοριακή μελέτη και να μην ζήσουμε ξανά τα ίδια λάθη και τις ίδιες αυθαιρεσίες που έγιναν στο παρελθόν.
Γιατί τα Χανιά αξίζουν να είναι μια φιλική και προσβάσιμη πόλη, αλλά για να γίνουν πρέπει να υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον και να δει ο κόσμος έργα. Όχι άλλες φανφάρες περί ,, έξυπνων πόλεων,, .
Δεν τις χρειαζόμαστε. Το μόνο που ζητάμε είναι να γίνουν τα αυτονόητα που γίνονται σε κάθε πόλη που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή………
Ευχαριστώ για την κατανόηση