Οι άνθρωποι που έχουν ροδόχρου νόσο (ροζάκεια), φαίνεται πως αντιμετωπίζουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν Πάρκινσον, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.
Οι Δανοί επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η διαπίστωση αυτή, που γίνεται για πρώτη φορά, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες. Η ροζάκεια είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματική πάθηση που «χαρίζει» κόκκινα μάγουλα και μύτη σε όσους την έχουν. Οι αιτίες της παραμένουν εν πολλοίς άγνωστες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Έγκερμπεργκ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας “JAMA Neurology”, ανέλυσαν στοιχεία για 5,5 εκατ. άτομα, εκ των οποίων τα 22.400 είχαν διαγνωσθεί με Πάρκινσον και τα 68.100 με ροζάκεια.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι στα άτομα με ροζάκεια, η νόσος Πάρκινσον εμφανίζεται περίπου δυόμισι χρόνια νωρίτερα από ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Επίσης τα περιστατικά Πάρκινσον είναι περίπου διπλάσια στους ανθρώπους με ροδόχρου νόσο (7,62 ανά 10.000) από ό,τι στον γενικό πληθυσμό (3,54 ανά 10.000).
Οι Δανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι παραμένει άγνωστος ο πιθανός μηχανισμός που συνδέει τη ροζάκεια με τη νόσο Πάρκινσον, ενώ δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσά τους, καθώς μπορεί να υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες.
Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2505257
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.