Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Η σφαγή στο Λαφονήσι και η κάμψη της επανάστασης

Η σφαγή στο Λαφονήσι από τα στρατεύματα του Χουσεΐν πασά που σημειώθηκε στις 6 Απριλίου του 1824 σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της κάμψης της Επανάστασης στην Κρήτη, ενώ μαζί με άλλα αντίστοιχα δραματικά γεγονότα “σφράγισαν” τον αγώνα προς την ελευθερία.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Πνευματικό Κέντρο που υλοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τα ιστορικά γεγονότα στο Λαφονήσι Κισσάμου, η οποία διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Πνευματικού Κέντρου Χανίων και των Πολιτιστικών Συλλόγων του Ιναχωρίου.
Ο αρχειονόμος Κωνσταντίνος Π. Φουρναράκης μιλώντας με θέμα: “Η κάμψη της Επανάστασης στην Κρήτη και η σφαγή στο Λαφονήσι την ημέρα του Πάσχα του 1824” διευκρίνισε σχετικά πως η σφαγή έγινε στις 6 Απριλίου, ανήμερα του Πάσχα, κι όχι 24 Απριλίου όπως αναφέρεται.
«Πριν τη σφαγή στο Λαφονήσι είχαν προηγηθεί οι σφαγές στο Μελιδώνι Μυλοποτάμου, τον Αποκόρωνα, την Κυδωνία, το Τηγάνι Κισσάμου, τον Προφήτη Ηλία, τον Ξωτικόσπηλιο της Κεραμωτής και τα δυτικά παράλια απέναντι από το Αμυγδαλοκεφάλι και το Λαφονήσι. Ο Διονύσιος Σολωμός είχε πληροφορηθεί από Κρήτες πρόσφυγες τα τραγικά γεγονότα στη δυτική Κρήτη, τις ταλαιπωρίες, τις σφαγές και τα ναυάγια, και με βάση αυτά έγραψε το περίφημο ποίημα “ο Κρητικός”», ανέφερε ο κ. Φουρναράκης, ενώ τόνισε ότι ο Γιώργης Μανουσάκης έχει επίσης γράψει ένα ποίημα για τη σφαγή στο Λαφονήσι κι ο Θανάσης Δεικτάκης, ο ποιητής της Γραμβούσας, έχει γράψει ένα σονέτο για τη σφαγή στο Τηγάνι.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ποιήματα και δημοτικά τραγούδια απέδωσε η δικηγόρος Ρόζα Μοτάκη-Κονταδάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα