Η ιστορία του 63χρονου Σολωμού, ενός πλανόδιου λαχειοπώλη, που από την Αμμόχωστο της Κύπρου βρέθηκε στα Χανιά και σήμερα ζει δίχως στέγη στους δρόμους της πόλης, καταγράφεται μέσα από το Ντοκιμαντέρ “Solomos” της Βίκης Αρβελάκη που προκρίθηκε και θα παρουσιαστεί σε Διεθνή Φεστιβάλ σε Ελλάδα και Αμερική.
Η ταινία κάνει Ελληνική πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην νέα κατηγορία Platform. H Αμερικανική Πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει στο επίσημο πρόγραμμα του 16oυ Big Sky Documentary Film Festival στην πολιτεία Μοντάνα. Πρόκειται για δύο ακόμη σημαντικές διακρίσεις για την ταλαντούχα Χανιώτισσα σκηνοθέτιδα.
Ποιος είναι όμως ο Σολωμός και η υπόθεση του ντοκιμαντέρ; Η ευγενική φυσιογνωμία του είναι γνώριμη στους περισσότερους Χανιώτες που τον έβλεπαν καθημερινά να διασχίζει με τα πόδια την πόλη, πουλώντας λαχεία… Αυτό που οι περισσότεροι αγνοούν είναι πως ο Σολωμός ο οποίος ήρθε το 2000 στα Χανιά, κάποτε είχε τη δική του ζωή στην Κύπρο. Είχε εστιατόριο στην Αμμόχωστο και είναι πρώτος ξάδερφος του Σολωμού Σολωμού (με τον οποίο έχουν το ίδιο όνομα) και δεύτερος ξάδερφος του Ισαάκ, που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους στην Κύπρο.
Στα Χανιά, τα κρύα βράδια, κοιμάται κάτω από ένα υπόστεγο κοντά στο Πάρκινγκ της Ρεγγίνας και τη μέρα τρώει στα Συσσίτια της Σπλάντζιας. Λαχεία δεν πουλάει πια και στο υπνωτήριο αστέγων του Δήμου, αποφεύγει να πηγαίνει αλλά προτιμά να κοιμάται παραδίπλα… Έχει μια έμφυτη ευγένεια και περηφάνια. Όπως ο ίδιος λέει στο ντοκιμαντέρ: «Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Είναι ψυχές. Είναι άνθρωποι οι οποίοι χρειάζονται τη βοήθεια όλων των δυνατών της κοινωνίας. Όπως πιθανόν και εγώ…»
Σε άλλο σημείο ο Σολωμός, λέει: «κάθε μέρα που ξημερώνει, είναι μια καινούργια μέρα. Τη νύχτα που έμαθα για το ντοκιμαντέρ, ονειρεύτηκα ότι δούλευα κάπου…».
Η Βίκη Αρβελάκη που κατέγραψε κινηματογραφικά την ιστορία του, μας είπε: «ο Σολωμός, με καταγωγή από την Κύπρο, μιλάει 4 γλώσσες, διαβάζει κάθε μέρα εφημερίδα, απευθύνεται συνήθως στον πληθυντικό αριθμό, και όσο διακριτικά μοιράζεται την πόλη με όσους δεν έχουν στέγη, τόσο αδιάκριτα παρατηρεί τα άστρα και τα πουλιά του ουρανού κάθε βράδυ».
Ρωτάμε την Χανιώτισσα σκηνοθέτιδα εάν επικοινώνησε με τον ίδιο, όταν έμαθε για τις διακρίσεις του ντοκιμαντέρ: « Ενημερώθηκα για τη συμμετοχή του ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ της Αμερικής ανήμερα των Φώτων. Τον πήρα τηλέφωνο κατευθείαν. Ήταν πρωί και είχε πολύ κρύο εκείνη τη μέρα. Αφού του είπα ότι πήραν την ταινία μας, μου είπε ότι χαίρεται πολύ. Του είπα επίσης οτι περιμένουμε απάντηση και από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Μετά τον ρώτησα τι κάνει και πού βρίσκεται, θεωρώντας δεδομένο εγώ ότι είναι κάπου ζεστά. Μου είπε οτι είναι έξω, εκεί που κοιμάται πάντα. Κατευθείαν τον επέπληξα, λέγοντας του να πάει στο υπνωτήριο μ’ αυτό το κρύο, μα μου απήντησε με ήρεμο τόνο, ότι χρόνια και χρόνια οι άνθρωποι ζούσαν απάνω σε άχυρα και επέζησαν μια χαρά».
Και συνέχισε λέγοντας: «Όταν την προηγούμενη βδομάδα ενημερώθηκα και για την συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τον κάλεσα να πάμε για καφέ για να του εξηγήσω κι από κοντά πόσο σημαντικό είναι για αυτόν.
Πραγματικά χαρούμενος που θα αποκτήσουν φωνή οι σκέψεις του, τον ρώτησα διακριτικά, γνωρίζοντας ήδη τόσα χρόνια πόσο περήφανος άνθρωπος είναι – εάν μπορώ να δίνω το τηλέφωνό του, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί του για εργασία ή για βοήθεια. Μου είπε να το δίνω. Όταν αποχαιρετηθήκαμε πήγα να τον φιλήσω μα μου είπε οτι είναι λίγο άρρωστος και να μη με κολλήσει. Πάλι στεναχωρήθηκα και του είπα να πάει (ή να τον μεταφέρω) στο νοσοκομείο ή στο Κοινωνικό Ιατρείο. Και πάλι μου είπε να μην ανησυχώ, ότι έχει πολλούς φίλους και γι’ αυτό νιώθει και άνθρωπος. Αμέσως μου ήρθε πάλι στο μυαλό ο στίχος του Γιώργου Ποταμίτη που λέει “Να βάζετε περισπωμένη στη γη, για να ’χουμε όλοι στέγη”».
ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Η ιστορία του Σολωμού θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης:
Σάββατο 2 Μαρτίου και στο Big Sky Documentary Film Festival την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου.
Δείτε εδώ το Trailer του ντοκιμαντέρ: