Στην περιοχή μας η χώρα που είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας είναι η Τουρκία. Οχι σε αξιοζήλευτη θέση.
Η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση σε πολλούς τομείς. Κυβέρνηση από το ίδιο κόμμα, το AKP, εδώ και 14 χρόνια. Ο αρχηγός του Recep Tayyip Ερντογάν είναι πρωθυπουργός και σήμερα πρόεδρος της χώρας από το 2003.
Για δημοκρατικό καθεστώς, 14 χρόνια στην εξουσία ενός κόμματος είναι υπερβολικόν, αν βέβαια θεωρηθεί δημοκρατικό το καθεστώς της Τουρκίας. Η εσωτερική κατάσταση δεν μπορεί να εξακολουθήσει για πολύ και πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις και αλλαγές. Η μονοκρατορία του Ερντογάν και του καθεστώτος του για 14 χρόνια είναι φανερό ότι δοκιμάζεται. Θα έχουμε εξελίξεις σ’ αυτό επίσης.
Στις εξωτερικές σχέσεις η Τουρκία βρίσκεται κατά τον ίδιο τρόπο σε μειονεκτική θέση. Δεν της έμειναν, στην πραγματικότητα, φίλοι.
Με τις Η.Π.Α. υπάρχουν αρκετά προβλήματα που προσπάθησε ο Μπάϊντεν τελευταία να τα απαμβλύνει. Τα προβλήματα όμως, προέρχονται περισσότερο από την ίδια τη δομή της τουρκικής κοινωνίας και του καθεστώτος του Ερντογάν.
Με την Ε.Ε. οι σχέσεις της Τουρκίας είναι και πάλι σε κρίση, αφού οι περισσότερες χώρες της δεν επιθυμούν την Τουρκία στους κόλπους της.
Το πρόβλημα είναι περισσότερο σοβαρό με τη Γερμανία. Με 4 εκατομμύρια Τούρκους στη χώρα και 11 τουρκικής καταγωγής βουλευτές στη Bundestag, η τελευταία εξέδωσε τον περασμένο Ιούνιο ένα ψήφισμα που καταδίκαζε τη γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτό το γεγονός εξόργισε τον Ερντογάν, ο οποίος υπαινίχθη ότι οι τουρκικής καταγωγής γερμανοί βουλευτές δεν είναι Τούρκοι, αλλά Κούρδοι.
Η Τουρκία βρίσκεται επίσης, σε δύσκολη θέση και με τις επιχειρήσεις στη Συρία. Η προσπάθεια προσέγγισης με τη Ρωσία και τον Ισραήλ δεν σημαίνει ότι η Τουρκία απέκτησε δύο φίλους. Προσπαθεί να ελαττώσει τον αριθμόν των εχθρών της.
Οπως δε είπαν οι ίδιοι οι Τούρκοι, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ίσως οι μόνοι τους φίλοι είναι οι Βρετανοί, οι οποίοι, όμως, ετοιμάζονται να φύγουν.
Με τις δομές που έχει η Τουρκία διερωτάται κάποιος αν δεν είναι χάσιμο χρόνου να προσπαθεί να την εξομοιώσει και να τη δεχθεί στην Ευρώπη.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.