∆εν ωφελεί κανέναν. Κυρίως αυτόν που διακατέχεται από θυµό, ούτε αυτόν που είναι αποδέκτης του θυµού.
Ο θυµός βέβαια έχει και παρακλάδια: Νεύρα που αν είναι ανεξέλεγκτα µπορεί να δηµιουργήσουν καταστάσεις επικίνδυνες.
Παράπονα που αν είναι συνεχόµενα γίνονται µιζέρια. Βλέπω ανθρώπους που είναι µονίµως θυµωµένοι.
Άλλος θυµώνει άρα εκνευρίζεται µε τον καιρό που χαλάει και ακυρώνονται τα σχέδια του. Βρίζει τον καιρό και κόβει νευρικές άσκοπες βόλτες.
Φίλε, δεν θα στεναχωρηθεί ο καιρός, θα κάνει τα δικά του και δε θα ζητήσει την άδειά σου, γι΄ αυτό… ηρέµησε!
Άλλος τα βάζει µε τη ζωή γιατί του συµβαίνουν διάφορες αναποδιές και αγχώνεται και ξεβολεύεται. Άκου η ζωή δεν είναι εύθικτη όπως εσύ και κόψε τα παράπονα. Άλλος θυµώνει µε το Θεό που του στέλνει λέει πρόσωπα και καταστάσεις και ασθένειες και αναστατώνεται ο βίο του. Μη βρίζεις την Παναγία και το Χριστό. ∆εν θα τροµάξουν, δεν θα σε φοβηθούν. Κάνε τους να σ΄ αγαπήσουν.
Ο θυµός κρύβει (και µπορεί αυτό να είναι το κίνητρό του) υποβόσκοντα φόβο. Φοβόµαστε γι΄αυτό φοβερίζουµε µε νεύρα και βρισιές.
«Θύµωσε η Μαλάµω και ζητάει το συγχώριο πίσω». Οι παροιµίες κρύβουν τη µέγιστη λαϊκή σοφία.
Όταν στην καθηµερινότητά µας δίνουµε… δίνουµε και οι άλλοι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες µας. Ο θυµός µετατρέπεται σε µίσος και εκδίκηση. Οπότε τα πράγµατα γίνονται επικίνδυνα. Μη θυµώνετε. Είναι ύπουλος ο θυµός.
Υ.Γ. Ευλόγως θα µε ρωτήσετε αν εγώ θυµώνω ή αν φοβάµαι κάτι. Ναι φοβάµαι το θεριό αλλά κι αυτό µε φοβάται γιατί το αγνοώ.
Θυµώνω! Κάνω πως εκνευρίζοµαι και µετά γελάω. Οπότε το θεριό δεν µε παίρνει στα σοβαρά. Γι΄ αυτό µε φοβάται γιατί δεν θα µε νικήσει.
Θεριό βαφτίζουµε πρόσωπα πράγµατα καταστάσεις κυρίως τον ίδιο µας τον εαυτό!