Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

«Η σκοτεινή πλευρά των πολέµων» παρουσιάστηκε στα Χανιά

Το ιστορικό δοκίµιο του ιστορικού ερευνητή και ζωγράφου Νίκου Γλυνιά, µε τίτλο: “Veritas – Η σκοτεινή πλευρά των πολέµων στα Βαλκάνια 1991-1999” παρουσιάστηκε στα Χανιά, µε την παρουσία σηµαντικών προσωπικοτήτων της Σερβίας για τους οποίους ο συγγραφέας, όπως δήλωσε στα ‘‘Χανιώτικα νέα’’, αισθάνεται υποχρέωση που ταξίδεψαν τόσο µακριά από την πατρίδα τους ώστε να υποστηρίξουν την πολύχρονη έρευνά του.

Το βιβλίο που παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Porto Veneziano, αφορά σε µακροχρόνια έρευνα, συλλογή στοιχείων, απόρρητων εγγράφων, συνεντεύξεων και µαρτυριών που καταδεικνύουν σύµφωνα µε τον συγγραφέα Νίκο Γλυνιά, ότι υπάρχει η άλλη όψη του νοµίσµατος για την ταραγµένη εκείνη περίοδο λίγα χιλιόµετρα από την Ελλάδα. 

Η Αλεξάνδρα Γκαρούνοβιτς (καθηγήτρια Παιδαγωγικής Ακαδηµίας µε ειδικότητα στη Βυζαντινολογία-Μουσικολογία και πρόεδρος του Σερβο-ελληνικού χορωδιακού συλλόγου “Ίριδα”), είπε στα Χ.Ν πως «πρόκειται για ένα πολύ σηµαντικό βιβλίο, αφορά σε τιµή για την Κρήτη που παρουσιάστηκε στα Χανιά, την ώρα που κι εµείς κάνουµε προσπάθειες να γίνει παρουσίαση στη Σερβία. Είναι πολύ σηµαντικό για µας να υπάρχει για τη χώρα µας ένας φίλος όπως ο Νίκος Γλυνιάς ο οποίος µε πολύ κόπο και προσωπικές θυσίες βρήκε όλα τα στοιχεία και τις λεπτοµέρειες. ∆ιότι το συγκεκριµένο ζήτηµα είχε πολύ παραπληροφόρηση και εµείς δυστυχώς έχουµε  πολλά χρόνια πολέµους. Όµως ο συγγραφέας ήταν πολύ αφοσιωµένος πάνω στο συγκεκριµένο ζήτηµα των πολέµων και πιστεύω ότι το βιβλίο περιέχει την ακριβή αλήθεια του Σέρβικου λαού». 

Σύµφωνα µε την Αλεξάνδρα Γκαρούνοβιτς τα Βαλκάνια σήµερα, είναι αναστατωµένη περιοχή και για το λόγο αυτό:«…Έλληνες και Σέρβοι πρέπει να κρατιούνται µεταξύ τους πολύ σφιχτά, να µην επιτρέψουµε να µπουν ανάµεσά µας συµφέροντα ή στρατηγικές άλλων χωρών και δεν πρέπει να αναµειχθούµε µε θέµατα τα οποία δεν θα µας πάνε µπροστά ως χώρες. Η Ελλάδα έχει πρόβληµα µε την Τουρκία, η  Σερβία έχει πρόβληµα µε το Κόσοβο και έχουµε να αντιµετωπίσουµε καταστάσεις τις οποίες πρέπει µε εξυπνάδα, ηρεµία και µελέτη να τις ξεπεράσουµε». 

Ο Χρήστος Τσαντής, υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάµανθυς, µίλησε για το βιβλίο “Veritas – Η σκοτεινή πλευρά των πολέµων στα Βαλκάνια 1991-1999” το οποίο έρχεται να ερευνήσει τα αίτια των εµφυλίων  και όλων όσων τελικά οδήγησαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας µέσα από την Νατοϊκή επέµβαση. “Παρουσιάζει πηγές που βλέπουν το φως της δηµοσιότητας για πρώτη φορά, είναι αποκλειστικά βασισµένες στη διεθνή βιβλιογραφία και ταυτόχρονα βασίζονται σε συνεντεύξεις και έρευνα και αντίστοιχη µελέτη που έχει γίνει από το συγγραφέα στο εσωτερικό της Γιουκοσλαβίας, σε Σερβία Κροατία και Σλοβενία.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Νίκος Γλυνιάς µίλησε για πολύ δύσκολη έρευνα στην οποία έπρεπε να καταγραφούν όλοι οι λόγοι και οι αιτίες που οδήγησαν τη Νέα Γιουγκοσλαβία στη διάλυση της. Υπήρξαν µεταξύ άλλων και πρωταγωνιστές που επέδειξαν όπως ανέφερε στα Χ.Ν “…γελοιότητα στην πολιτική τους µε επιπτώσεις τελικά, εναντίον των απλών ανθρώπων, όλων εκείνων που υπέφεραν και εξακολουθούν να υποφέρουν σε χώρες πια όπως Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία Εζεργοβίνη, Σερβία και Πρώην Γιουκοσλαβική ∆ηµοκρατία της Μακεδονίας – έτσι τη λέγαµε τότε σύµφωνα µε το σύνταγµα – και όλα αυτά µε ενέργειες πολιτικών αλλά και του ξένου παράγοντα κυρίως του Γερµανο-Αµερικανικού, που ώθησε και εξανάγκασε κάποιους λαούς κυρίως Κροάτες και µετά Σλοβαίνους να ακολουθήσουν µία αναθεωρητική πολιτική ενάντια στην νόµιµη κυβέρνηση της χώρας. ∆ηλαδή στη Λίγκα των Γιουγκοσλάβων Κοµµουνιστών, που ήταν όµως ένα δηµοκρατικό συνονθύλευµα διαφορετικών εθνοτήτων, µε πολύ όµως δηµοκρατικές διαδικασίες. Για αυτό και η Γιουγκοσλαβία παρουσίασε το θαύµα από το 1960 µέχρι και τέλη 1990  και ήταν η πρώτη χώρα σε βιοτικό επίπεδο αλλά και σε πολλά άλλα θέµατα”.

Αναφέρθηκε επίσης ο συγγραφέας στο Μουσουλµανικό στοιχείο που επηρεάζει ακόµη και σήµερα 25 χρόνια µετά µε τους λαούς της περιοχής “…στο να έχουν διαλυθεί κυριολεκτικά, οι Σέρβοι να είναι µόνοι τους, να έχει χωριστεί η περιοχή στην οποία µεταξύ άλλων υπάρχει και µία αντι-ορθόδοξη αντεθνική φιλοσοφία λόγω του ισλάµ, των Αλβανών Κοσοβάρων και ουσιαστικά, βρίσκονται πιεσµένοι όλοι από αυτή την κατάσταση. Η οποία είναι άκρως επικίνδυνη… Ας µην ξεχνάµε πως ιστορικά αναλύοντας και µιλώντας πρέπει να ξέρουµε ότι είµαστε φίλοι αδέλφια ως χώρες Ελλάδα Σερβία”. 

Για το βιβλίο µίλησαν επίσης ο Ζόραν Κοβάσεβιτς (ιστοριοδίφης, σχεδιαστής, µηχανικός), ο Μίλε Μπελάγιας (διευθυντής και καθηγητής του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας του Βελιγραδίου, µε εξειδίκευση στη στρατιωτική-διπλωµατική ιστορία της πρώην Γιουγκοσλαβίας) και ο Μίλαν Προντάνοβιτς (αρχαιολόγος-ερευνητής στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστήµιου Βελιγραδίου. Απόφοιτος του τµήµατος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστήµιου Κρήτης, µε µεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία. Υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήµιο της Κρήτης). 

Κοινή τους θέση ήταν πως, ο Νίκος Γλυνιάς είχε την τύχη να µη βιώσει τη µοίρα του Τζούλιαν Πολ Ασάνζ του Αυστραλού ακτιβιστή που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο και ιδρυτής της πλατφόρµας Wikileaks. Ο κ. Γλυνιάς όπως τόνισαν “…έδωσε µεγάλο αγώνα για να µαζέψει στοιχεία,  να πει τα πράγµατα όπως έγιναν, να µιλήσει για τις εµπειρίες του, να περιγράψει και να εναντιωθεί στην κυρίαρχη προπαγάνδα των ΜΜΕ και αρκετών ακαδηµαϊκών. Όλη αυτή η κατάσταση προκάλεσε στον Νίκο Γλυνιά συναισθηµατική ταλαιπωρία και επαγγελµατικά εµπόδια”.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα