Η 24η Ολυμπιάδα Σκακιού, διοργανώθηκε μεταξύ 20 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου 1980, στη Βαλέτα της Μάλτας. Για μια ακόμα φορά η Παγκόσμια Ομοσπονδία έδινε την ευκαιρία σε ένα από τα μικρότερα κράτη – μέλη της!
Πολυάριθμες δυσκολίες αντιμετώπισε για να οργανώσει μια τέτοια τεράστια εκδήλωση αυτή η μικρή και τότε αναπτυσσόμενη χώρα, με τη χρηματοδότηση να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας. Για να πετύχει, ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού και οι κύριες τοπικές τράπεζες έσπευσαν για τη διάσωση. Αλλά έπρεπε να είναι οι εγγυήσεις που έδωσε η κυβέρνηση της Μάλτας, καθώς και η τοποθεσία που έγιναν οι αγώνες ο βασικός λόγος που η FIDE πείστηκε ότι οι αγώνες μπορούσαν να γίνουν. Και πραγματικά αυτοί οι αγώνες ήταν η μεγαλύτερη αθλητική εκδήλωση στο μικρό και φιλόξενο νησί, στο κέντρο της Μεσογείου.
Οι συμμετοχές έφτασαν τις 81 και για πρώτη φορά βρέθηκαν μαζί το Ισραήλ, η Λιβύη, η ΕΣΣΔ και η Κίνα!
Για άλλη μια φορά, η εκπληκτική ομάδα της Ουγγαρίας παραλίγο να ξανακάνει το θαύμα και να επαναλάβει την επιτυχία της προηγούμενης Ολυμπιάδας. Οι Ούγγροι ήταν στην κορυφή μέχρι τον τελευταίο γύρο, αλλά εκεί, στο κρίσιμο τελευταίο σκαλοπάτι, η Σοβιετική Ένωση μπόρεσε να τη φτάσει και οι δύο ομάδες βρέθηκαν με τους ίδιους βαθμούς. Το κριτήριο ισοβαθμίας ευνόησε τους Σοβιετικούς που πήραν το χρυσό μετάλλιο. Στην 3η θέση τερμάτισε η ομάδα της Γιουγκοσλαβίας.
Η Σοβιετική ομάδα είχε επικεφαλής τον παγκόσμιο πρωταθλητή Ανατόλι Κάρποβ, που όμως αρρώστησε κατά τη διάρκεια του τουρνουά και δεν έπαιξε σύμφωνα με τα συνηθισμένα στάνταρ του. Στην ομάδα συμμετείχε ακόμα ένας προηγούμενος παγκόσμιος πρωταθλητής, ο Ταλ, αλλά και εκείνος που επρόκειτο να διαδεχθεί τον Κάρποβ, αφού ο Γκάρι Κασπάροβ σε ηλικία 17 ετών έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την εθνική ομάδα. Ο Γκάρι, για πολλούς ο μεγαλύτερος σκακιστής που ανέδειξε το παγκόσμιο σκάκι, πήρε το χάλκινο μετάλλιο στη 2η αναπληρωματική σκακιέρα. Οι άλλοι σκακιστές στην ομάδα ήταν οι Γκέλερ, Πολιουγκαέβσκι και Μπαλασόβ. Η πρωταθλήτρια ομάδα της Ουγγαρίας είχε τους Πόρτις, Ρίμπλι, Σαξ, Τσομ, Φάραγκο και Πίντερ. Οι μεγαλύτερες απουσίες των αγώνων ήταν ο Βίκτωρ Κορτσνόι και ο Ρόμπερτ Χίμπνερ που ετοιμάζονταν για τον μεταξύ τους αγώνα στα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
Το δραματικό φινάλε με άρωμα Ελλάδας
Ούτε ο καλύτερος σκηνοθέτης ταινιών θρίλερ δεν θα μπορούσε να φανταστεί την ένταση και την αγωνία του τελευταίου γύρου των αγώνων. Όπως αναφέρθηκε η Σοβιετική Ένωση και η Ουγγαρία τερμάτισαν με τους ίδιους 39 βαθμούς με συνέπεια να στραφούν όλοι στους συντελεστές ισοβαθμίας. Το κριτήριο Μπούχολτς ήταν ουσιαστικά το άθροισμα όλων των βαθμών των αντιπάλων ομάδων κάθε μιας από τις ισόβαθμες ομάδες. Το γεγονός ότι η Ουγγαρία είχε αντιμετωπίσει τη Σκωτία ενώ η Σοβιετική Ένωση την Ελλάδα, καθιστούσε αυτόματα τη συνάντηση Ελλάδας – Σκωτίας εκείνη που θα έκρινε το αποτέλεσμα. Όλοι παρακολουθούσαν με αγωνία πώς θα τελείωναν οι παρτίδες του Μακρόπουλου και του Τρικαλιώτη, οι οποίες μάλιστα είχαν φτάσει σε διακοπή. Όταν λοιπόν, παρά τις δυσκολίες των θέσεων οι παίκτες μας νίκησαν, δίνοντας ουσιαστικά το χρυσό μετάλλιο στους Σοβιετικούς, άρχισαν ξέφρενα πανηγύρια. Παίκτες όπως ο Ταλ και ο Γκέλερ αγκαλιάζονταν με δάκρυα στα μάτια τους ίσως στην πιο συναρπαστική στιγμή μιας εξαιρετικής Ολυμπιάδας.
Η εθνική μας ομάδα με τους Μακρόπουλο, Σκέμπρη, Σκαλκώτα, Πούντζα, Νάτση και Τρικαλιώτη έκανε καλή εμφάνιση και τερμάτισε στην 27η θέση της βαθμολογίας, ανάμεσα σε 81 ομάδες.
Ολυμπιάδα γυναικών
Ότι πέτυχε με μεγάλη δυσκολία η ανδρική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης πέτυχε με πολύ μεγαλύτερη ευκολία η γυναικεία ομάδα στην 9η Ολυμπιάδα γυναικών που διεξήχθη παράλληλα με την Ολυμπιάδα ανδρών. Με αυξημένη συμμετοχή 42 ομάδων οι σοβιετικές (μάλλον Γεωργιανές) κυρίες κατάφεραν παρά ένα απρόσμενο στραβοπάτημα με την ομάδα της Βουλγαρίας, κατάφεραν να ανακάμψουν και να φτάσουν με σιγουριά στην κορυφή, σαρώνοντας κιόλας σχεδόν όλα τα μετάλλια. Οι τέσσερις Γεωργιανές κυρίες (Τσιμπουρντανίτζε, Γκαμπριντασβίλι, Αλεξάντρια και Ιοσελιάνι) συγκέντρωσαν 32,5 μπροστά από την ομάδα της Ουγγαρίας που κατάφερε να φτάσει τους 32 βαθμούς. Χρυσά μετάλλια στη σκακιέρα τους πήραν όλες οι Γεωργιανές πλην της Αλεξάντρια! Σε αυτή την Ολυμπιάδα είχαμε και την παρουσία της εθνικής μας ομάδας γυναικών. Οι Άρτεμις Φουρίκη, Αγάπη Εφραίμογλου, Μάγια Πετράκη και Μαρία Μιχαηλίδου βρέθηκαν στην 24η θέση της βαθμολογίας ανάμεσα σε 42 ομάδες. Μια πρώτη καλή παρουσία που έδωσε υποσχέσεις για τις εξαιρετικές εμφανίσεις που θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια από τη γυναικεία μας ομάδα.
Πηγή: Τα αποσπάσματα για την Ολυμπιάδα είναι από άρθρο του Κοσμά Κέφαλου στην Αυγή
Επικύρωση καταλόγου σωματείων
με δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στη Γενική Συνέλευση στις 29/3/2021
Επικυρώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ο κατάλογος με τα 100 Σωματεία που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στην επικείμενη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας στις 28/3/2021, με βάση το τηρούμενο στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του Ν.4714/2020.
Μπορείτε να δείτε τον επικυρωμένο από τη Γ.Γ.Α. πίνακα σωματείων στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ www.chessfed.gr
Μικρές ειδήσεις
-Ο υπό αμερικανική σημαία Φιλιππινέζος Γουέσλι Σο κατέκτησε την πρώτη θέση στο διαδικτυακό Opera Euro Rapid νικώντας στον τελικό τον Νορβηγό παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν 1,5-0,5. Στον μικρό τελικό ο Αζέρος Ρατζάμποβ νίκησε τον Γάλλο Βασιέ Λαγκράβ 2-0. Αγωνίστηκαν 16 μεγάλοι μετρ, μεταξύ των οποίων ο Ολλανδός Χιρί, ο Αρμένιος Αρονιάν, ο Πολωνός Ντούντα, ο Αμερικανός Νακαμούρα, ο Κινέζος Ντινγκ Λίρεν και οι Ρώσοι Νεπομνιάτσι και Ντουμπόβ.
-Από 19 έως 28 Απριλίου θα συνεχιστεί στο Εκατερίνμπουργκ το Τουρνουά Διεκδικητών από το οποίο θα αναδειχθεί ο αντίπαλος του Κάρλσεν για τον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (Ντουμπάι, 24/11 – 16/12/21). Η διοργάνωση είχε διακοπεί πέρσι λόγω της πανδημίας, ενώ είχαν πραγματοποιηθεί οι 7 από τους 14 γύρους. Πρώτοι στον βαθμολογικό πίνακα ήταν ο Βασιέ Λαγκράβ και ο Νεπομνιάτσι.
-Η Ευρωπαϊκή Σκακιστική Ένωση προκήρυξε δύο διαδικτυακές διοργανώσεις (Διασυλλογικό Πρωτάθλημα 27-31/3 και Κοινοβουλευτικό Πρωτάθλημα 14/4), καθώς και μία με φυσική παρουσία παικτών (Αγώνες Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων 18–24/7). Αναλυτικές προκηρύξεις στο https://www.europechess.org/
-Αήττητος, με 4 νίκες και 4 ισοπαλίες (απόδοση 2511), τερμάτισε ο 19χρονος Ανατόλ Βλάχος στο Carnevale Grand Master Mix Open που έγινε στο Μπασάνο Ντελ Γκράπα της Βόρειας Ιταλίας. Νικητής ο Τσέχος Πλατ.
Μαθήματα σκάκι στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ
Το lock-down ανέστειλε κάθε αθλητική δραστηριότητα κλειστού χώρου. Έτσι και τα μαθήματα σκάκι σταμάτησαν για όσο διάστημα διαρκέσει. Οι προπονητές όμως συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα on-line. Μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τους προπονητές κ.κ. Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935), Νίκο Σγουρό (6978777543), Δημήτρη Λαδά(6943801862) και Φώτη Τόλια (6946636405)για να σας ενημερώσουν σχετικά.
*** 1…Α:β2+ 2.Ρ:β2 Β23+ 3.Ρα1 Βγ3+#