Πρόκειται για την σπουδαιότερη έκθεση που γίνεται με ενέργειες του Δήμου Χανίων μετά την έκθεση της συλλογής Κωστάκη για τους ρώσους πρωτοπόρους που είχε γίνει πάλι στην Δημοτική Πινακοθήκη το 2007.
Και οι δύο συλλογές προέρχονται από έλληνες συλλέκτες του εξωτερικού και η συγκεκριμένη από την συλλογή της Τίνας και του Μιχάλη Κρασάκη που έχει έδρα στην Κολωνία της Γερμανίας και για πρώτη φορά παρουσιάζεται δημόσια στην γενέτειρα του συλλέκτη πολλές δεκαετίες μετά από την σύστασή της. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής και αντικείμενα του αγώνα, όπλα του ’21 που αφορούν την Ελλάδα της Παλιγγενεσίας και του Φιλελληνισμού.
Είναι εκπληκτικό να βλέπεις χωρίς να μετακινείσαι και να ταξιδεύεις, αυθεντικά έργα και όχι αντίγραφα – σαν αυτά του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Αθήνα- μεγάλων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, όπως ο Βρυζάκης, ο Γύζης και ο Θεόδωρος Ράλλης. Με αδρές πινελιές οι ζωγράφοι αυτοί της περιώνυμης Σχολής του Μονάχου δίνουν την εικόνα της μετεπαναστατικής Ελλάδας με τα τοπία και τις μορφές της Ελληνικής Επανάστασης. Και είναι μια μοναδική ευκαιρία για το φιλότεχνο κοινό να δει και να θαυμάσει τα έργα των ζωγράφων αυτών, οι οποίοι στα χρόνια του Οθωνα με την ενθάρρυνση και την συνδρομή του ελληνικού κράτους φοίτησαν στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου για να σπουδάσουν εικαστικές τέχνες και κυρίως ζωγραφική. Αρκετοί από αυτούς επέστρεψαν για να διδάξουν στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Μέσα από το έργο τους αποτυπώνεται η ιστορία του ελεύθερου ελληνικού κράτους, μνημονεύεται ο αγώνας των Ελλήνων έναντι των Οθωμανών και προβάλλεται ο ηρωισμός και η υπέρτατη θυσία ως ηθικό πρότυπο και αδιάσειστο άλλοθι ιστορικής συνέχειας.