Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

“Η συμβολή του Τύπου στην εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821”

Αυτός ήταν ο τίτλος του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στον θαυμάσιο χώρο φιλοξενίας του Μουσείου Τυπογραφίας των “Χανιώτικων”! Αυτό το άξιο δημιούργημα ζωής των κυρίων Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, το οποίο “επανέρχεται” πάντα στις αναφορές μας επαινετικά! Δικαίως. Πλημμύρισε πάλι τις πνευματικες Ιστορικές αναφορές – δυναμικές σε λόγο πληροφορίες και προσεγγίσεις σχετικές, από εκλεκτά πρόσωπα στα πάνελ και το βήμα.

Πώς αλλιώς; Τα “Χ.Ν.” της πρωτοπορίας, δεν θα μπορούσαν να μην προσφέρουν τον “οβολόν” τους στο “Πανεθνικό σύμπαν” των εκδηλώσεων για τους δυό συναπτούς αιώνες από την Παλιγγενεσία…

Δεν μπόρεσα δυστυχώς να παρακολουθήσω και τις δύο μέρες των εργασιών. Του Σαββάτου με τον άξιο συντονιστή κ. Γιάννη Φίλη, π. πρύτανη Πολυτεχνείου Κρήτης, και εκλεκτούς ομιλητές τις κυρίες Λεωνόρα Ναβάρη, ιστορικό και Ειρήνη Σολομωνίδη βιβλιοθηκάριο Γενναδείου Βιβλιοθήκης, καθώς και τον κύριο Σκαμνάκη αναληρωτή καθηγητή στο τμήμα Δημοσιογραφίας, του Α.Π.Θ.

Μπόρεσα να παρακολουθήσω το πρόγραμμα της Κυριακής. Με παρουσίαση βιβλίων. Δύο βιβλίων σχετικών με πολύ, πάρα πολύ ενδιαφέρον.

1) “Η Τυπογραφία στα χρόνια της Εθνεγερσίας 1821 – 1828” του κ. Αντώνη Παπαντωνόπουλου.

Ο δ/ντής της εφημερίδας κ. Παρασκευάς Περάκης, έφερε σε προβολές σημερινές και ταυτίσεις το περιεχόμενο του πονήματος, εύληπτα και με τη φρεσκάδα της νέας οπτικής, ικανοποίησε και το κοινό και τον συγγραφέα.

Τον οποίο ο άρχων των “Χ.Ν.” κος Γαρεδάκης, χαιρέτησε πάλι με αναγνώριση των όσων προσφέρει με την σταθερή του φιλία την γνώση και το ταλέντο του (εμένα, παρεμπιπτόντως, μου αρέσει πολύ και το χιούμορ του)!

2) “Το ιστορικό δημοτικό τραγούδι της Κρήτης, “για το 1821/Ιστορική ρίμα – ριζίτικο τραγούδι”, του κ. Σταμάτη Αποστολάκη, κι είναι γνωστό το πόσο αναδεικνύει ο λαογράφος τον αυθεντικό, σπαρταριστό ανθό της λαϊκής ψυχής επί δεκαετίες πιστός σ’ αυτό τον σκοπό!

Η προσέγγιση του κυρίου Χάρη Στρατιδάκη, έξοχη, με παλμούς λαϊκών αισθημάτων καρδιάς, απ’ ό,τι μας έχει θρέψει από παιδιά.

Τέλος, ο ομοτ. καθηγητής του εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνων κ. Μιχάλης Μεϊμάρης με εισήγηση “Το δικό μου 1821: Ανιχνεύοντας τη βιωματική σχέση του Ελληνα με τον Αγώνα” 200 χρόνια μετά”.
Παραχώρησε πλούτο πληροφοριών ικανό ν’ αποδελτιωθεί, και να μείνει στο διηνεκές!

Η κυρία Έλια Κουμή, διευθύντρια του Μουσείου, αεικίνητη, γελαστή και όμορφη, δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω.

Ο Βαγγέλης ο Κακατσάκης, ο δικός μας Βαγγέλης, με… “συντονιστική δεξιότητα” πλέον, ανταποκρίθηκε ξανά και επιτυχώς!

Και εις άλλα!

Στις 30 του μήνα, εδώ, στο Μουσείο….


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα