Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Η σύνοδος των πλανηταρχών

Στη συνάντησή του ο Πούτιν στη Γενεύη χθες (16-6-21) με τον Μπάιντεν, εμφανίστηκε διαλλακτικός, αναζητώντας ένα είδος εξισορρόπησης των σχέσεών του με τις ΗΠΑ, έχοντας υπ’ όψιν του, ότι το Πεκίνο στοχεύει να επεκταθεί και στρατιωτικώς προς τη Δύση. Αλλά και ο Μπάιντεν έδειξε, πως έχει ανάγκη μιας “συμφωνίας περί μη επιθέσεως με τους Ρώσους” γι’ αυτό η συνάντηση έγινε κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας. Η στρατηγική και των ΗΠΑ είναι ν’ αντιμετωπισθεί ο εξ Ανατολών κίνδυνος, που ακούει στο όνομα Κίνα.
Σχήμα οξύμωρον, όμως, αναφαίνεται μεταξύ των δύο πλανηταρχών, που θέλουν να συνάψουν φιλική συμφωνία, όταν ο Μπάιντεν έβαλε την “ταμπέλα” στον Πούτιν του “Killer”. Δεν θα υπάρχει δίλημμα για τον Αμερικανό πρόεδρο αυτός ο χαρακτηρισμός; Σχολιαστές φέρουν τον Πούτιν να “βάζει νερό στο κρασί του” ότι είπε: «Αυτή η φράση είναι μέρος της αμερικανικής κουλτούρας, που θεωρείται κάτι φυσιολογικό”. “Δεν τον ανησυχεί καθόλου” και πρόκειται για “αντριλίκι χολιγουντιανού τύπου”. Το αντιπαρέρχεται λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι σ’ όλο τον κόσμο υπάρχουν απολυταρχικά καθεστώτα, που συνεργάζονται με δημοκρατικές κυβερνήσεις.
Παρά ταύτα πολιτικοί αναλυτές ομιλούν, ότι οι σχέσεις Αμερικής και Ρωσίας αυτή την εποχή είναι χειρότερες από αυτές του ψυχρού πολέμου και ότι μια κάποια πολεμική προβοκάτσια μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνικό λάθος, οπότε τα πράγματα θα φθάσουν στα άκρα. Τούτο φαίνεται και απ’ το ότι δεν προβλέπεται να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου, η ενημέρωση των δημοσιογράφων θα γίνει ξεχωριστά και στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται δείπνο μετά το πέρας των συνομιλιών. Στη συζήτηση θα παρευρίσκονται οι υπουργοί εξωτερικών των ΗΠΑ ο Μπλίντεν και των Ρώσων ο Λαβρώφ, όπως και οι εκατέρωθεν διερμηνείς.
Οι δύο πλανητάρχες ήσαν διατεθειμένοι να χαράξουν τις δικές τους “κόκκινες γραμμές” που δεν προτίθενται να τις υπερβούν. Ο Μπάιντεν έστειλε μήνυμα από τις Βρυξέλλες, ότι κάθε πρόκληση θα απαντηθεί και ότι κάτι που θεωρεί απαράδεκτο είναι η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας. Ηγέτες, όμως, των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ζήτησαν, να υπάρξει σύμπνοια. Διέρρευσε, ότι πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες η Ουάσιγκτον επιθυμεί εποικοδομητική σχέση με τη Μόσα.
Στόχος του Κρεμλίνου είναι η ανίχνευση των προθέσεων των Αμερικανών. Οι κόκκινες γραμμές του Πούτιν είναι γνωστές. “Όχι” στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και καμία εμπλοκή των ΗΠΑ στα εσωτερικά προβλήματα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Η ιστορία Ναβάλνι και οι επιχειρήσεις μυστικών υπηρεσιών και Ρώσων ολιγαρχών στο εξωτερικό αντιμετωπίζονται μόνο απ’ τη Ρωσία.
Η συνάντηση της Γενεύης θυμίζει τον Νοέμβριο 1985, όταν βρέθηκαν να συνομιλούν Ρήγκαν και Κορμπατσώφ. Τα πράγματα τότε ήταν πιο δύσκολα. Τώρα η Ρωσία πιστεύει, ότι υπάρχουν θέματα στα οποία μπορεί να συνεργασθεί, με τις ΗΠΑ, ότι επιθυμεί ανακωχή στους “διπλωματικούς πολέμους” επιδιώκει την ανταλλαγή κρατουμένων και θεωρεί ως ελάχιστη κίνηση των επιστροφή του πρέσβη της στην Ουάσιγκτον. Τέλος αναγνωρίζει ότι «ο διάλογος είναι ο δρόμος για την αποφυγή του πολέμου».

 

Στο 2ο επεισόδιο, συζητάμε «Μεσοβδόμαδα» για τις εξελίξεις στην διοίκηση του Δήμου Χανίων και τα πρώτα σενάρια για τους νέους μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου… από το παρελθόν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα