■ Παρουσιάστηκε ο επετειακός τόµος για τα 50 χρόνια του ∆Η.ΠΕ.ΘΕ.Κ.
Η τέχνη ως φορέας αλλαγής, θεραπείας αλλά και ως συστατικό στοιχείο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, βρέθηκε στο επίκεντρο της στρογγυλής τράπεζας που πραγµατοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευµα στη ∆ηµοτική Πινακοθήκη Χανίων. Στο µεταξύ, παρουσιάστηκε και είναι διαθέσιµος στο κοινό, ο επετειακός τόµος για τα 50 χρόνια του ∆ηµοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης (∆Η.ΠΕ.ΘΕ.Κ.), που συνοδεύει την έκθεση “∆ΗΠΕΘΕ Κρήτης -50 Χρόνια Θέατρο- Ένα Ζωντανό Αρχείο”, η οποία φιλοξενείται στη ∆ηµοτική Πινακοθήκη και θα παραµείνει επισκέψιµη έως τις 30 Απριλίου.
Στη στρογγυλή τράπεζα µε θέµα Τέχνη και Κοινωνία που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης, η καθηγήτρια Συγκριτικής Παιδαγωγικής και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, Πέλλα Καλογιαννάκη, αναφέρθηκε στην τέχνη ως φορέα αλλαγής, κοινωνικού µετασχηµατισµού αλλά και ατοµικής ενδοσκόπισης.
Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας της Ασθένειας και των Ιατρικών Θεσµών, Μανόλης Τζανάκης, εστίασε στην αξιοποίηση της τέχνης για την αποασυλοποίηση των ψυχικά ασθενών. Αναφέρθηκε στο παράδειγµα της θεατρικής οµάδας “Σχοινοβάτες” των Χανίων, που µε πρωτεργάτη τον ψυχίατρο Αντώνη Λιοδάκη και τη συµµετοχή επαγγελµατιών ψυχικής υγείας και ψυχικά πασχόντων, ανέβασαν θεατρικές παραστάσεις µέσα στην κοινότητα. Μίλησε για το πως µέσα από µία τέτοια µικτή οµάδα υποχωρεί ο κοινωνικός στιγµατισµός και οι ψυχασθενείς αποκτούν µία εναλλακτική ταυτότητα (γίνονται και ηθοποιοί και συγγραφείς και ποιητές κ.λπ.), ενώ µνηµόνευσε τον ποιητή Γιώργο Φαλελάκη και τη Θεατρική οµάδα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύµνου Α.Ψ.Ε.Ν.Τ.Η. (Από Ψυχής Εθελοντής, Νέος Τώρα Ηθοποιός).
Ο ερευνητής / πρόεδρος Συλλόγου Κοινωνιολόγων παρ. Θεσσαλονίκης Προκόπης Ορφανός αναφέρθηκε σε στοιχεία και συµπεράσµατα από την έρευνα “Συνεργατικές Τροχιές” που αφορά στη συµµετοχή τέχνη και εστιάζει στο παράδειγµα των δηµιουργών του Blind Date.
Η ψυχολόγος / Senior Artist πολιτιστικής συνταγογράφησης του ΕΠΙΨΥ/ΥΠΠΟ, Χριστίνα Κατσάρη, µίλησε για την προσπάθεια θεσµοθέτησης της πολιτιστικής συνταγογράφησης στην Ελλάδα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ξεκαθάρισε ότι η πολιτιστική συνταγογράφηση δεν αποτελεί υποκατάστατο της ιατρικής αγωγής αλλά συµπληρωµατική παρέµβαση, ενώ µετέφερε την εµπειρία της από την εφαρµογή του προγράµµατος σε ασθενείς µε άνοια, µέσα από την προβολή κινηµατογραφικών ταινιών, και τα θετικά αποτελέσµατα που αυτή έφερε. «Πρόκειται για µια πολλά υποσχόµενη παρέµβαση και στόχος είναι να ενταχθεί στο ΕΣΥ κι όχι να θεωρείται πολυτέλεια», σηµείωσε σχετικά.
Ο καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης, Αντώνης Χουρδάκης, ξεκινώντας από παραδείγµατα παρεµβάσεων µέσω καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων σε έγκλειστους σωφρονιστικών καταστηµάτων, υπογράµµισε την ανάγκη η τέχνη να διατρέχει όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες ως βασικό συστατικό τους: «Θέλουµε για παράδειγµα έντεχνη επιστήµη», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο διαχωρισµός της τέχνης από τις άλλες ανθρώπινες δραστηριότητας ξεκινάει από το σχολείο, όπου τα καλλιτεχνικά µαθήµατα γίνονται ένα ακόµα “κουτάκι” στο αναλυτικό πρόγραµµα. «Το πρόβληµα στο τέχνη και κοινωνία, που είναι το θέµα της συζήτησης είναι στο “και”. Γιατί αυτό που χρειαζόµαστε δεν είναι ο διαχωρισµός αλλά µία έντεχνη κοινωνία», ανέφερε, µεταξύ άλλων, ο κ. Χουρδάκης.
ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚ∆ΟΣΗ
Τη συζήτηση συντόνισε ο επιµελητής της έκθεσης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστηµίου Πατρών, Αντώνης Βολανάκης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επετειακή έκδοση µε τίτλο “∆ΗΠΕΘΕ Κρήτης -50 Χρόνια Θέατρο- Ένα Ζωντανό Αρχείο” που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική και το οποίο όπως είπε αποτελεί µία πλήρη καταγραφή της παραστασιογραφίας του Θεάτρου, µε αρχειακές φωτογραφίες, ζωγραφικές µακέτες σκηνικών/κοστουµιών, και µε θεωρητικές µελέτες, του ίδιου και του Μανώλη Σειραγάκη, επ. καθηγητή Πανεπιστηµίου Κρήτης. Επίσης, αναφέρθηκε ονοµαστικά και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτή την έκδοση των 375 σελίδων.
Την έκδοση χαιρέτισαν ο αντιδήµαρχος Πολιτισµού Γιάννης Γιαννακάκης, η πρόεδρος του ∆ΗΠΕΘΕΚ Σοφία Μαλανδράκη, η καλλιτεχνική διευθύντρια του ∆ΗΠΕΘΕΚ Έφη Θεοδώρου και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αξία της καταγραφής µέσα από την έκδοση του έργου και των ανθρώπων που υπηρέτησαν το θέατρο µέσα στον µισό αιώνα ζωής που αυτό έχει συµπληρώσει.